reklama

Toto sú nepokojné časy

V Číne sa posledné mesiace dejú veľké zmeny, podobne ako aj vo zvyšku sveta. Minulý mesiac sa udialo hneď niekoľko udalostí, ktoré budú pravdepodone formovať budúcnosť Číny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Začnem udalosťou, ktorá trvá už niekoľko mesiacov a nepriamo som ju už vlastne aj spomínal v mojich minulých newslettroch. V Číne prebieha reformné hnutie za „širokú prosperitu“ (common prosperity). Posledné mesiace sa to stáva čoraz viac opakovaným heslom z úst čínskeho prezidenta. V skratke - jedná sa o lepšie prerozdelenie bohatstva medzi všetkých ľudí v Číne a zníženie priepasti medzi bohatými a chudobnými. Číňania chcú predísť tomu, že bohatí sú stále bohatší a chudobní sú stále chudobnejší. Netlačia koncept komunistickej rovnosti medzi ľudmi, Čína je veľmi hierarchická spoločnosť, ale chcú skôr zaplátať „diery v kapitalizme“. I keď v Číne sú tieto hranice hmlisté.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V rámci tejto politiky Čína v posledných mesiach podnikla tvrdé útoky na vlastné technologické firmy, nastavila nové pravidlá, začala prísnejšie kontrolovať technologický sektor v oblastiach financií, napríklad jednoduché pôžičky cez mobilné aplikácie, začala rozbíjať technologické monopoly, priniesla rôzne reštrikcie ohľadom vstupu firiem na zahraničné burzy s jasným signálom pre firmy aby vstupovali na burzy doma, zároveň spustila novú burzu v Pekingu, zaviedla prísne pravidlá ochrany osobných dát, či limity koľko hodín týždenne môžu stráviť maloletí pri online hrách a na sociálnych sieťach. Prišli aj reformy zdanenia bohatých a posilnenie sociálneho systému na vidieku… Skrátka záber zmien v Číne za posledné mesiace je enormný. Čína akoby sa snažila dvadsať rokov reforiem stihnúť v priebehu dvoch rokov. Všetky tieto reformy, ktoré sa už udiali a budú sa diať aj naďalej, vychádzajú z hlavnej reformy spoločnosti, ktorá má za oficiálny cieľ lepšie prerozdeliť bohatstvo, zlepšiť bezpečnosť pre obyčajných ľudí a oslabiť technologický sektor natoľko, aby pre príliv investícií boli zaujímavejšie sektory s vyšším verejným prínosom - ako zdravotníctvo, udržateľné zdroje, či poľnohospodárstvo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V tejto atmosfére rozbehnutej politickej agendy „širokej prosperity“, či verejného blaha sa zrazu objavil miliardár, ktorý klamal o enormných dlhoch svojej firmy, robil pochybné investície aby zabezpečil cashflow, ktorý nebol podložený reálnymi financiami a obchádzal systém. Narazil a jeho firma teraz dlhží 300 miliárd amerických dolárov, ktoré nemá ako splatiť, lebo jej došli peniaze! Pripravili už tisíce ľudí o prácu, či o peniaze ktoré investovali do bývania. Áno, hovorím o firme Evergrande.

Majiteľ firmy Evergrande bol dlho miláčik štátnej propagandy. Bol to jeden z najväčších filantropov v Číne. Teraz padá na dno. Keďže doslova napľuľ do tváre oficiálnej politike vlády o verejnom blahu, nečaká ho svetlá budúcnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za pádom Evergrande stoja aj nové regulatívy čínskej vlády zamierené na realitný sektor. Popravde väčšina najväčších developerských firiem v Číne ich nespĺňa. Ale Evergrande bol prehnitý najviac. Táto firma je tak veľká, že keby zbankrotovala, tak by bola schopná spustiť obrovskú finančnú krízu, cítili by sme ju aj na Slovensku. Ale s najväčšou pravdepodobnosťou to čínska vláda nedopustí. Väčšina analytikov sa zhoduje, že jediné východisko vlády je firmu zoštátniť a prebrať na seba jej dlhy. Väčšina z desiatich najväčších čínskych developerských firiem je už vládna. Evergrande by bol siedmy v poradí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cena nehnuteľností v Číne začína pochopiteľne klesať. Dokonca aj v Šanghaji sme to pocítili, i keď drastické pády sa zatiaľ nekonajú. Nemyslím si, že to spustí finančnú krízu, no na druhej strane, ukázali sa diery v systéme, ktoré musí čínska vláda zaplátať skôr, ako to naozaj spadne a bude to príliš veľké sústo aj pre Peking. Lebo podobných bublín je na čínskom realitnom trhu viac.

Prasknutá bublina na trhu nehnuteľností a do toho nové ohniská covidu a s tým spojené prísne lockdowny sa posledný mesiac stretli aj s náhlym a akútnym nedostatkom elektrickej energie.

Stretol som sa s tým ešte skôr, ako to bolo v správach. Dostal som otázku, prečo továreň na juhu Číny, ktorá vyrábala tovar pre zákazníkov na Slovensku, dostala pokyn, aby si vybrala 15 dní do mesiaca, kedy chcú vyrábať. Viac dní do mesiaca vyrábať už nesmú. V ten deň som bol zhodou okolností v inej továrni, a tak som sa na to opýtal miestneho manažmentu. V okolí Šanghaja továrne síce nedostali takto prísne limity, ale dostali zákaz mať pustené stroje dvadsať štyri hodín denne. Vyrábať môžu len cez deň, v noci to musia vypnúť. Nie je elektrina.

Nasledujúce dni správy pribúdali. Ďalší dodávateľ mi povedal, že ich továreň má pustené stroje ne benzínových generátoroch, lebo im vypli prúd. Ďalší zase museli rýchlo nakúpiť nové stroje s menšou spotrebou elektrickej energie. Ďalší môžu mať z dvadsiatich strojov zapnuté len dva, väčšina robotníkov musela ísť na dovolenku. I keď v noci stroje zapínajú tajne, lebo vypnutie výroby môže byť pre niektoré továrne likvidačné. A potom začal vypadávať prúd aj v domácnostiach najmä sa severe Číny. Niektoré mestá vypli prúd ľuďom doma, aby udržali priemysel. To vyvolalo obrovský odpor, a tak to zase museli rýchlo prepnúť. Čína sa posledné týždne potýka s najväčším nedostatkom elektrickej energie od osemdesiatych rokov a nevie, kedy sa to zlepší.

Dôvodov je viac - celosvetové problémy s logistikou, ktoré trvajú už viac ako rok, extrémny nárast cien surovín vrátane uhlia a ropy, covidové lockdowny v južnej Číne a aj nové vládne reguly na počet emisií pre provincie. Keď sa to všetko sčíta, je to veľký problém. A keď vypnú továrne v Číne, o dva mesiace bude všade na svete chýbať tovar. Takže, ak ešte nemáte vianočné darčeky, radšej tento rok začnite nakupovať skôr. Čaká nás ťažká zima, v ktorej bude nielen nedostatok tovaru, ale asi aj zima, keďže problém s elektrinou a plynom prišiel aj do Európy. Vo svete začína obdobie nedostatku. Prázdne obchody v Amerike - krajine konzumu, zavreté čerpacie stanice v Británii, nedostatok elektriny v Európe a Číne… Spustilo sa padajúce domino. Držte sa. Najbližšie roky to bude hádzať. Začali sa nepokojné časy…

---

Odmeňte autora článku digitálnou kávou.

Pavel Dvořák

Pavel Dvořák

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  154
  •  | 
  • Páči sa:  636x

Volám sa Pavel Dvořák, 12 rokov žijem v Číne, píšem blog a natáčam videá o čínskej kultúre a živote v Šanghaji (www.cestycinou.sk); píšem, prekladám a vydávam knihy (www.vydavatelstvorak.sk). Podrobnejšie na www.paveldvorak.sk Zoznam autorových rubrík:  Čína

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu