reklama

Ako žiť s infláciou

Ako sa správať pri rastúcej inflácii? Čo je dobré robiť? Na čo sa pripraviť a čomu sa vyhnúť?

Ako žiť s infláciou
Inflation, growth of food sales, growth of market basket or consumer price index concept. Shopping basket with foods on arrow. 3d illustration (Zdroj: nbs.sk)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Inflácia

Čo vlastne inflácia znamená? Inflácia nie je len o zvýšovaní cien, ale aj o zvyšovaní platov. Ak je inflácia vo výške nárastu reálnych miezd, môžeme ju definovať ako dobrú infláciu. Problém ale je, že tento jav nastáva zriedkavo. Dnes máme infláciu, ktorá sa zvyšuje rýchlejšie ako sa zvyšujú reálne mzdy. To automaticky pre spotrebiteľa znamená nepriaznivú situáciu.

Ako sa zachovať a čo robiť

Najjednoduchšie je povedať: "pristupujme k tomu s kľudom a rozvahou". No niekedy je to ťažšie ako sa povie. Každopádne každý spotrebiteľ by si mal spraviť základnú revíziu svojich príjmov a výdavkov. Možno na čas opustiť svoju komfortnú zónu a obmedziť štandardy. Jednoduchý príklad: menej často objednávať pizzu a častejšie variť. Toto prirovnanie môže niekomu prísť ako hlúposť, no spotrebiteľ dokáže aj takto znižovať svoje náklady, inými slovami viac ušetriť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na čo sa pripraviť a čomu sa vyhnúť

Toto je tá krajšia časť. Inflácia sa raz vráti do normálu a je dobré byť na ňu pripravený tak, že spotrebiteľ má odložené finančné prostriedky, a v danom momente si môže dopriať to, na čo bol zvyknutý predtým a nemusí sa už obmedzovať. Čomu by sme sa určite mali vyhnúť, sú veľké výdavky, ktoré znesú odklad. Napríklad dovolenka, kúpa motorky a pod.

Vyhnúť by sme sa mali panike. Všetko sa raz vráti do normálu, pretože v kapitálovom systéme, v ktorom žijeme, totiž prebiehajú hospodárske cykly, ktoré sa pravidelne opakujú.

Pavel Kalis

Pavel Kalis

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  15x

Celý môj život som bol vychovávaný v tom, že ak niečo naozaj chcem, musím preto niečo spraviť. Mnohokrát sa mi ale stalo, že mi v mojich snoch bránila nezmyselná byrokracia tvorená ľuďmi, ktorí danú problematiku riešili len „od stola" a nezažili ju. Pracovať som začal už od strednej školy a pokračoval aj počas vysokoškolského štúdia. Nabral som veľa skúseností, až som sa dostal na pozíciu manažéra. Preto viem, koľko problémov dokáže narobiť nezmyselná byrokracia. Zoznam autorových rubrík:  EkonomickáPolitická

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu