reklama

8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín.

Aspoň tak si to na oficiálnej stránke na sociálnej sieti želal Maroš Žilinka, generálny prokurátor SR.

8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín.
Status generálneho prokurátora Žilinku 8.2.2022 (Zdroj: facebook, M.Žlinka - GP)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Ten sa pár dní pred ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine vehementne zasadzoval proti bezpečnosti Slovenskej republiky, vystupoval v prospech Ruskej federácie a za každú cenu chcel zablokovať úplne štandardnú Dohodu o obrannej spolupráci s USA.

Status generálneho prokurátora Žilinku 8.2.2022
Status generálneho prokurátora Žilinku 8.2.2022 (zdroj: facebook, M.Žlinka - GP)

Táto dohoda bola len rámcovou dohodou, podobne ako dohoda NATO SOFA, ktorá mala predpisovať pravidlá styku a pôsobenia amerických vojsk na našom území, v prípade že by sem so súhlasom slovenských ústavných orgánov a na ich pozvanie dočasne prišli, či už na cvičenie alebo posilnenie našej obrany v súlade so spojeneckými záväzkami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dohoda DCA v žiadnom prípade neznamenala vytváranie amerických základní na našom území, ani žiadny automatický vstup  a prítomnosť cudzích vojsk na našom území. Rozhodne neznamenala narušenie suverenity SR, ako to klamne tvrdili proruskí politici zo Smeru, Hlasu, SNS a Republiky a intenzívne ich v tom podporovala ruská ambasáda v Bratislave.

Tí dokonca organizovali demonštrácie na podporu čoraz agresívnejšieho Ruska, ktoré dávalo nielen Ukrajine, ale aj nám neakceptovateľné ultimáta a hrozilo vojnou. Napriek tomu podporovatelia Ruska a odporcovia dohody DCA neváhali šíriť lži, že dohoda má slúžiť na vybudovanie amerických základní a že z nášho územia chcú USA viesť vojnu proti Rusku. Dokonca sa šírila aj propaganda, že podľa dohody tu budú americkí vojaci môcť beztrestne znásilňovať naše slovenské ženy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Status M. Žilinku zo 4. januára 2022
Status M. Žilinku zo 4. januára 2022 (zdroj: facebook, M. Žilinka - GP)

O tomto všetkom pán Žilinka veľmi dobre vedel. Namiesto toho, aby zaujal lojálny postoj k Slovenskej republike a jej bezpečnostným záujmom, podľahol tlaku Moskvy a sám sa postavil do čela nelegitímneho boja proti našej bezpečnosti a garancii našej suverenity a nezávislosti. To všetko pár dní pred začatím ruskej brutálnej agresie na Ukrajine. Zneužil na to svoj úrad a autoritu, podľahol konšpiráciám a tie dokonca zapracoval aj do svojich viacerých nezmyselných „zásadných“ pripomienok k dohode DCA.

Status M. Žilinku z 8. februára 2022
Status M. Žilinku z 8. februára 2022 (zdroj: facebook, M. Žilinka - GP)

Práve pred rokom, 8. februára 2022 generálny prokurátor Žilinka zavelil do frontálneho útoku proti bezpečnosti vlastného štátu, v dobe hroziacej vojny zo strany Ruska. Hoci nie je voleným  zástupcom ľudu, ale len na základe odporúčania parlamentu a rozhodnutia prezidentky SR vymenovaným ústavným činiteľom podľa čl. 149 až 151 Ústavy SR, razantne sa domáhal, aby sa mu podriadila NR SR a vypočula jeho útok na dohodu DCA. Generálny prokurátor nie je nadriadený poslancom zákonodarného zboru, ale na verejnosti takto vystupoval a časť z nej radikalizoval.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zverejnil emotívny status na svojej oficiálnej stránke a spolu s proruskou opozíciou rozpútal doslova spoločenské peklo. Poslanci nakoniec dohodu schválili. Za výkon svojho ústavného poslaneckého mandátu sa stali terčom mohutných proruských pogromov. Vyobrazovali ich ako vlastizradcov na bilboardoch po celom Slovensku, vyhrážali sa im, napádali  ich v mieste bydliska.

Staatus M. Žilinku z 15. januára 2022
Staatus M. Žilinku z 15. januára 2022 (zdroj: facebook, M. Žilinka - GP)

Status M. Žilinku zo 17. januára 2022
Status M. Žilinku zo 17. januára 2022 (zdroj: facebook, M. Žilinka - GP)

Pán Žilinka len nečinne mlčal, zrejme mu taká situácia na pokraji občianskej vojny neprekážala. Medzitým hodinky ruskej vojnovej mašinérie pomaly tikali a blížil sa dátum strašnej agresie. Naopak, do poslednej chvíle hájil svoje pruské a protislovenské postoje.  Lenže toto správanie sa generálneho prokurátora neprišlo ako blesk z jasného neba. Bolo len vyvrcholením jeho politických aktivít, v ktorých sa jednoznačne postavil pár dní pred ruskou vojenskou agresiou na stranu režimu, ktorý už takmer rok pácha na Ukrajine masové vojnové zločiny a spôsobuje neuveriteľnú deštrukciu a utrpenie miliónov ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Status M. Žilinku z 12. januára 2022
Status M. Žilinku z 12. januára 2022 (zdroj: facebook, M. Žilinka - GP)

Status M. Žilinku z 13. januára 2022
Status M. Žilinku z 13. januára 2022 (zdroj: facebook, M. Žilinka - GP)

 Pán generálny prokurátor už pred 8. februárom nedbal na výzvy a žiadosti ministra zahraničia, predsedu vlády a prezidentky SR a bezohľadne a bez škrupulí si presadzoval svoju zahraničnú politiku, na ktorú nemá žiadnu legitímnu autoritu. Ale on potreboval vyslať svojim ruským kamarátom jasný politický signál, že v tej dobe už zrejme rozhodnutý vojnový agresor sa môže spoľahnúť na jeho všestrannú podporu. Naopak útočil na ministra aj premiéra. Občanom vysielal jasný signál, že sa pasuje do čela hnutia akéhosi odporu voči oficiálnej štátnej moci.

Pán Žilinka asi dosiahol, čo chcel. 8. február 2022 skutočne vošiel do dejín. Je to deň, kedy sa menovaný ústavný činiteľ s podporou dezorientovaného a konšpiráciami živeného davu, bez akejkoľvek relevantnej legitimity pokúsil zvrátiť koleso dejín a ohrozil naše bezpečnostné záujmy v predvečer vojny vedenej jeho osobnými a politickými priateľmi.  

Status M. Žilinku z 9. februára 2022
Status M. Žilinku z 9. februára 2022 (zdroj: facebook, M. Žilinka - GP)

Lenže dejiny sa nekončia 8. februára 2022. Pre ich objektívne posúdenie je treba dôkladne z trestno-právneho aj spoločenského hľadiska vyšetriť udalosti z januára a februára roku 2022 v súvislosti s dohodou DCA. Krátko po tomto pokuse o politický zvrat sa začala vojna a my by sme nemali zostať v neistote, o čo v tej dobe aktérom udalostí išlo. Pripomínam, že 4 dni pred začatím ruskej agresie, obhajca ruských záujmov pán Žilinka vyhlásil, že neuhne ani o milimeter.

4 dni pred začatím ruskej vojny: Status M. Žilinku z 20. februára 2022
4 dni pred začatím ruskej vojny: Status M. Žilinku z 20. februára 2022 (zdroj: facebook, M. Žilinka - GP)

Nejde mi o hon na čarodejnice, ale o hľadanie objektívnej pravdy a ponaučenie z udalostí. Prejav solidarity generálneho prokurátora SR  s obeťami ruskej agresie prišiel príliš neskoro a nemôže ospravedlniť predchádzajúce konanie.

Pavel Macko

Pavel Macko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  165
  •  | 
  • Páči sa:  5 267x

Predseda mimoparlamentnej opozičnej strany ODS - OBČIANSKI DEMOKRATI SLOVENSKA, ktorá je súčasťou volebného zoskupenia "Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana". Som generálporučík armády v zálohe. Venujem sa: stratégie a technológie, bezpečnosť a obrana, medzinárodné vzťahy. Vzdelanie: Ing. (1. výzbrojno-eletrotechnický - optoelektronika a 2. automatizácia velenia a elektronické počítače) CSc. – vojenská technika, VA Brno MSc. – stratégia národných zdrojov, NDU, Washington D.C., USA vyšší akvizičný kurz (II. st VŠ), USA Skúsenosti: technické, manažérske a vojenské funkcie, velenie a riadenie medzinárodných tímov, velenie a riadenie medzinárodných vojenských operácií, inovatívny výcvik a simulačné technológie. Top zamestnania: zástupca náčelníka GŠ OS SR, veliteľ NATO JFTC, zástupca veliteľa pozemných síl, veliteľ celoarmádnej logistiky, šéf operácií ISAF v Afganistane, zástupca pre podporu veliteľstva ALLC HQ Heidelberg. . Zoznam autorových rubrík:  Obranná politikaNaše ozbrojené silyBezpečnostná politikaTrocha histórieKauza generálov fantómSpoločnosťSpomienky a zaujímavostiNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu