reklama

Aj advokátska komora potrebuje očistu

Advokátska komora by sa mala zamyslieť, ako chce ďalej pokračovať. Ak sa dostanete pred súd alebo riešite nejaký spor, potrebujete právnu pomoc. Tá u nás nie je voľne dostupná.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Zastupovať Vás vo väčšine prípadov môže len advokát, ktorý je členom stavovskej organizácie, advokátskej komory. Advokátska komora je elitárska organizácia, ktorá obmedzuje konkurenciu v poskytovaní právnych služieb a hocikoho medzi seba nepustí. Ale ani tak ľahko nikoho nevypudí a svojich členov spravidla bráni zubami nechtami. Túto uzavretosť advokátska komora odôvodňuje tým, že garantuje kvalifikáciu advokátov a kvalitu poskytovanej právnej pomoci. No ani zďaleka to tak v praxi nevyzerá.

Právna pomoc je pre bežného občana extrémne drahá až nedostupná a výsledok je často neistý. Úspešnosť viacerých advokátov je viac dôsledkom ich známostí a schopnosti veci vedieť „vybaviť“. To je ešte ten lepší prípad. Nájdu sa aj úplní šarlatáni, ktorí svoj právnický titul a funkciu sú schopní zneužiť na šírenie bludov alebo svojej budúcej politickej agendy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To sa môže stať v každej profesii, ale u advokátov by sa čakalo, že sa s takými členmi vedia vysporiadať veľmi rýchlo. Inak časť tejto kasty môže dostať občanov do úzkych. Samotná kasta môže byť spokojná, lebo občan inú možnosť, než sa obrátiť na oficiálneho advokáta väčšinou nemá. Teda dopady poškodenej reputácie celého stavu sú minimálne. Je to zákonom garantovaný biznis.

Je advokátsky monopol večný?

Bývalý generálny prokurátor Čižnár a jeho syn si otvorili advokátsku kanceláriu. Rozšírili tak rady tých prominentných advokátov, ktorým stačia ich konekcie viac ako skutočné právne vedomosti. Na tom by nebolo nič zlé, keby všetci mali rovnakú štartovaciu čiaru. Ale ak sa obmedzená rodina advokátov čoraz viac plní prominentnými policajtami, prokurátormi a sudcami, je to zlá správa pre občana. Mnohí z týchto bývalých papalášov si buď nechali otvorené zadné dvierka alebo sa podieľali na kontroverzných veciach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Posledné tri roky ukazujú, že v našej polícii, prokuratúre a na súdoch bolo množstvo korupčníkov a pochybných indivíduí, u ktorých sa občania ťažko mohli dočkať spravodlivosti. Ale vedeli si ju kúpiť, ak na to mali dosť peňazí. Poslednou zúfalou šancou na spravodlivosť bola advokácia, ktorá by ju pre nich vybojovala. Ale tá sa masívnymi akvizíciami prominentov stáva rovnakým ihriskom, na ktorom je bežný občan takmer bez šance.

Páni advokáti a panie advokátky by sa mali zamyslieť nad tým, či chcú v tomto trende aj naďalej pokračovať. Výkon advokácie je slobodné rozhodnutie kvalifikovaného občana, ale je značne obmedzené podmienkami a rozhodovaním advokátskej komory. Jedného dňa by mohlo niekoho napadnúť tento elitársky klub zrušiť, alebo zásadne upraviť podmienky pre fungovanie tohto biznisu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Použitý zdroj:

https://domov.sme.sk/c/22714536/ciznar-sa-vracia-ako-advokat.html

Pavel Macko

Pavel Macko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  5 285x

Predseda mimoparlamentnej opozičnej strany ODS - OBČIANSKI DEMOKRATI SLOVENSKA, ktorá je súčasťou volebného zoskupenia "Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana". Som generálporučík armády v zálohe. Venujem sa: stratégie a technológie, bezpečnosť a obrana, medzinárodné vzťahy. Vzdelanie: Ing. (1. výzbrojno-eletrotechnický - optoelektronika a 2. automatizácia velenia a elektronické počítače) CSc. – vojenská technika, VA Brno MSc. – stratégia národných zdrojov, NDU, Washington D.C., USA vyšší akvizičný kurz (II. st VŠ), USA Skúsenosti: technické, manažérske a vojenské funkcie, velenie a riadenie medzinárodných tímov, velenie a riadenie medzinárodných vojenských operácií, inovatívny výcvik a simulačné technológie. Top zamestnania: zástupca náčelníka GŠ OS SR, veliteľ NATO JFTC, zástupca veliteľa pozemných síl, veliteľ celoarmádnej logistiky, šéf operácií ISAF v Afganistane, zástupca pre podporu veliteľstva ALLC HQ Heidelberg. . Zoznam autorových rubrík:  Obranná politikaNaše ozbrojené silyBezpečnostná politikaTrocha histórieKauza generálov fantómSpoločnosťSpomienky a zaujímavostiNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu