reklama

Putovanie dejinami Spiša

Úžasná kniha prinášajúca zaujímavosti zo spišskej histórie od stredoveku po Nežnú revolúciu a sprievodca po pamiatkach v jednom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vyšla publikácia, ktorá predstavuje absolútne „must have“ pre všetkých nadšencov ohľadom histórie, Spiša, kultúrnych pamiatok a čitateľov hľadajúcich aktuálne informácie. Pôvodne boli kapitoly článkami v MY Novinách Spiša, Podtatranských novináchNovinách východu. A preto, že boli čitateľsky veľmi úspešné, po ukončení publikovania prišiel nápad vydať ich knižne. Kapitoly sú krátke a výstižné, čo svedčí o odbornosti autorov, keďže vedia v skratke objasniť rozsiahle historické súvislosti a obohatiť ich zaujímavosťami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tejto publikácii Martin Furmanik a Miroslav Števík čitateľom o každej pamiatke alebo spomenutej obci prezradia niečo nové a nečakané. Vedeli ste, napríklad, že Levočské kúpele navštevovali na prelome 19. a 20. storočia hostia až z Egypta? Alebo kto stojí za tým, že veža na spišskonovoveskom Kostole Nanebovstúpenia Panny Márie je najvyššou na Slovensku? Vie niekto, ktorá pamiatka sa skrýva za pôvodným pomenovaním Babylon? V poli pri Spišskom Hrušove sa doteraz vypína veža Kostola sv. Stanislava. Chrám patril najneskôr do prvej polovice 16. storočia k zaniknutej osade Miloj. Aké nepriaznivé okolnosti sa podpísali pod jej zánik? Mohli by sme takto pokračovať ešte dlho, lebo kniha je plná podobných informácií, ktoré nie sú všeobecne známe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Napísané slovo dopĺňajú pútavo zvolené fotografie budov, dokumentov, máp aj dobových vyobrazení a fotografií stavieb, ktoré už neexistujú. Čitateľ sa tak môže úplne preniesť do minulých storočí a získať predstavu o miestach a ľuďoch, ktorí sa už pominuli. Kapitoly sú usporiadané chronologicky a každá je uzavretá a nezávislá na ostatných, takže si môžete vyberať, čo vás práve zaujíma, pričom vám nič neujde. Autori si vyberali predovšetkým históriu málo známych udalostí, pamiatok a osobností Spiša, čo tejto publikácii pridáva na vzácnosti.

Úvodná obálka knihy Putovanie dejinami Spiša
Úvodná obálka knihy Putovanie dejinami Spiša (zdroj: Archív Múzea Spiša)
Zuzana Pavlisová

Zuzana Pavlisová

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  30x

Ako textová korektorka a historička sa neustále venujem knihám. S tými, ktoré ma zaujmú, sa chcem podeliť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu