reklama

Aj keď segment výletných lodí v pandémii mimoriadne utrpel, trhy mu stále veria

Napriek slabým analytici segmentu luxusných plavieb veria. Napríklad pri Norwegian Cruise Line čakajú rast akcií o 50 %.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pandémia po svojom nástupe najtvrdšie dopadla na sektor cestovného ruchu. Zvlášť razantné následky pocítili spoločnosti poskytujúce okružné plavby, ktorých segment sa ešte nestihol úplne pozviechať z „reputačného úderu“ v podobe stroskotania luxusnej lode Costa Concordia v roku 2012. O to zaujímavejšie je vidieť, ako trhy veria potenciálu tohto segmentu už pre tento a najmä budúci rok.

Nórska lodiarska výletná spoločnosť so slabými príjmami

Pozrime sa na jedného z lídrov v segmente výletných lodí, spoločnosť Norwegian Cruise Line. Tá nedávno predstavila Norwegian Viva, prvú loď úplne novej triedy Prima. Táto spoločnosť v roku 2020 reportovala veľmi slabé čísla a aj keď sa jej výsledky v minulom roku o niečo zlepšili, stále sú v porovnaní s predpandemickou érou veľmi nízke. Podobnú výkonnosť trhy čakajú aj tento rok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj keď vyššia úroveň dlhov, riadenie firmy a pretrvávajúce problémy s COVID-19 na výletných lodiach predstavujú výzvy, očakáva sa, že firma sa nakoniec zotaví. Dokladuje to vývoj ceny akcií Norwegian Cruise Line, ktoré od pádu v počiatočnej fáze pandémie do konca roka 2020 strojnásobili svoju hodnotu. Aj keď výsledky roku 2021 boli zásadne pod očakávaniami, akcie spoločnosti za posledný rok klesli len o 13 %. Príjmy firmy za posledných dvanásť mesiacov klesli o dramatických 90 %. Tento prepad spôsobili najmä mimoriadne zlé výsledky na konci roka 2020, začiatkom roka 2021, avšak sklamal aj 3. štvrťrok 2021. V tomto štvrťroku bolo v prevádzke len 40 % flotily spoločnosti NCLH, čo znamená, že 60 % aktív spoločnosti bolo nečinných a nevytváralo žiadne príjmy ani peňažné toky. Firma síce hovorila, že v 4. kvartáli a začiatkom roka 2022 očakáva zvýšené využitie, to však bolo pred rýchlym šírením variantu omikron. Spoločnosť NCLH teda tieto prísľuby pravdepodobne nebola schopná naplniť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľké prísľuby od novej triedy luxusu

Podľa prognóz analytikov by spoločnosť NCLH mala v tomto roku dosiahnuť tržby vo výške 6,2 miliardy USD. Najviac si však sľubuje od nasadenia lodí Norwegian Viva v roku 2023. Tie by sa mali plaviť na najatraktívnejších stredomorských trasách od júna 2023 s domovskými prístavmi ako Lisabon, Benátky (Terst), Rím a Atény (Pireus). Nové lode sľubujú hosťom lepšie zážitky vrátane priestrannejšieho interiéru, premysleného dizajnu a výnimočných služieb. V zimnej sezóne 2023 - 2024 spoločnosť plánuje nasadiť lode na trasy v južnom Karibiku a plaviť sa bude z prístavu v portorickom meste San Juan.

Harry Sommer, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Norwegian Cruise Line, povedal: "Norwegian Viva určuje štandard v prémiovom segmente a ilustruje náš záväzok posúvať hranice v štyroch hlavných oblastiach: široký otvorený priestor, služby, ktoré kladú hostí na prvé miesto, premyslený dizajn a zážitky, ktoré prekonávajú očakávania. Vďaka tejto úplne novej triede lodí navrhnutých s ohľadom na našich hostí sme všetko, čo majú radi, posunuli na vyššiu úroveň."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Analytici veria špičkovým výletným lodiam

A ako vidia perspektívu spoločnosť Norwegian Cruise Line analytici? Konsenzuálna cieľová cena skupiny 17 analytikov sa pri 12-mesačnej predpovedi dostala na 30,78 USD. Najvyššia odhadovaná cena akcie dosiahla 39,00 USD a najnižšia 22,00 USD. Pri porovnaní s predchádzajúcou odhadovanou cenou 21,03 USD indikuje mediánová prognóza možný nárast o +46,4 %. To ukazuje silnú dôveru v to, že segment cestovného ruchu sa z pandemického úderu pomerne rýchlo zotaví a osobitne výletné lode v prémiovom segmente sa opäť vrátia medzi najpopulárnejšie spôsoby trávenia voľného času bonitných klientov.

Jozo Peric

Jozo Peric

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu