reklama

Nemecká Lufthansa sa zbavuje dlhov vydaním nových akcií, trhy jej zatiaľ veria

Na začiatku pandémie to vyzeralo so všetkými aerolinkami zle, výsledkom roka 2020 boli miliardové straty. Lufthansa však aj vďaka štátu prežila, dnes dlhy a verí v návrat do normálu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V máji 2020 podpísala Lufthansa s nemeckou vládou dohodu, ktorá jej umožnila prežiť a vyhnúť sa hroziacemu kolapsu. Spoločnosť výrazne postihol pokles cestovného ruchu v dôsledku pandémie COVID-19 a s tým spojeného zákazu cestovania. Za túto pôžičku vláda získala 20 % akcií Lufthansy, ktoré plánuje predať do konca roka 2023.

Napriek tomu že firma dosiahla v roku 2020 rekordnú stratu vo výške 6,7 miliardy eur, hneď pri zverejnení týchto výsledkov v júni 2021 oznámila, že chce čo najskôr splatiť vládnu pôžičku. Lufthansa pritom ani zďaleka nevyužila celý objem 9 miliárd eur, ktoré mohla v rámci pôžičky čerpať. Reálne si požičala 2,3 miliardy eur. Harry Hohmeister, člen dozornej rady Lufthansy, vtedy vyhlásil: "Kedy a ako sa budeme môcť opäť postaviť na vlastné nohy, závisí aj od toho, ako sa bude vyvíjať pandémia, a teda aj dopyt."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lufthansa spláca svoj dlh

19. septembra 2021 spoločnosť Lufthansa oznámila, že vydá nové akcie na splatenie štátnej pomoci. Cena bola stanovená na 3,58 EUR za novú akciu. 13. októbra Lufthansa dokončila navýšenie kapitálu, ktoré sa začalo v septembri, čím sa celkový výnos zvýšil na 2,162 miliardy eur, z čoho 1,5 miliardy eur použilo na splatenie vládneho záchranného balíka.

Cieľové ceny pre cenu akcií Lufthansy sú rôzne. Najnižšiu stanovila spoločnosť Barclays s cieľovou sumou 5,20 eur. Iné spoločnosti však nie sú také pesimistické, pokiaľ ide o cenové očakávania. UBS očakáva nárast ceny akcie na 5,90 eura, Norddeutsche Landesbank (NORD/LB) stanovila 27. septembra cieľovú cenu na 6,50 eura, investičná banka Morgan Stanley zase v júni hovorila o cieľovej cene 8,00 eura a dodnes ju nezmenila. Skupina Goldman Sachs zase vo svojom prieskume z 20. septembra hovorí o cieľovej cene 8,10 eura. Najvyššie očakávania (8,50 eura) má Deutsche Bank.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Generálny riaditeľ Carsten Spohr Lufthansy k situácii vyhlásil: "Sme veľmi vďační za to, že spoločnosť Deutsche Lufthansa AG bola v najťažších časoch stabilizovaná z peňazí z daní. Vďaka tomu sa podarilo zachrániť a do budúcnosti zabezpečiť viac ako 100 000 pracovných miest." Zároveň dodal, že vo firme sú čoraz viac presvedčení o pozitívnom vývoji do budúcnosti. "Čoraz viac krajín otvára svoje hranice a dopyt po leteckej doprave, najmä zo strany obchodných cestujúcich, každým dňom rastie."

Napriek tomu je prostredie pre letecké spoločnosti naďalej náročné. Preto musia všetky aerolinky – vrátane Lufthansy - dôsledne pokračovať v transformácii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Minimálne ceny leteniek by mohli pomôcť aerolinkám

Na stôl sa vracia agenda minimálnych cien letov, ktorá sa otvorila už hneď úvodom pandémie. Hohmeister hovorí, že súhlasí s nemeckým ministrom financií (a dezignovaným kancelárom) Olafom Scholzom v tom, že je legitímne nastaviť minimálnu cenu letov. "Ak minimálna cena znamená, že letecké spoločnosti musia pokryť svoje náklady a nesmú účtovať fantastické ceny nižšie ako príslušné dane a poplatky, potom je to legitímne."

Ak sa pozrieme na vývoj ceny akcií Lufthansy, vidíme dlhodobý pokles už od začiatku roka 2018, čiže dlho pred pandémiou. Cena vtedy klesla pod 50-dňový kĺzavý priemer (biela čiara) a neustále klesala. Cena sa aktuálne nachádza v zóne podpory stanovenej v roku 2020 v pásme 5 - 6 eur. Ak by sa však akcie dokázali stabilizovať nad 50-dňovým pohyblivým priemerom, mohli by sme byť svedkami zotavenia ich ceny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Deutsche Lufthansa AG, vývoj akcií posledných 5 rokov
Deutsche Lufthansa AG, vývoj akcií posledných 5 rokov (zdroj: www.tradingview.com)
Jozo Peric

Jozo Peric

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu