reklama

Policajná chobotnica alebo prečo policajná inšpekcia zadržala vyšetrovateľov NAKA

Najmä v posledných desiatich rokov pôsobenia v polícii (z celkových 30) najmä na NAKA, som bol svedkom aj obeťou špinavostí prehnitého systému.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Boli to špinavosti vychádzajúce od najvyšších policajných funkcionárov, ktorí dnes majú vznesené obvinenia a niektorí sú väzobne stíhaní. Vtedajšiemu policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi som povedal: „Všetko ste už na mne vyskúšali, už len po mne nikto nestrieľal.“ Bolo to skutočne náročné obdobie, keď každý musel držať „hubu“ a kto sa ozval, stal sa nepriateľom systému.

Prišla zmena?

Počas jesene 2020 sa uskutočnila mediálne známa policajná akcia Očistec a nasledujúce, keď s putami na rukách skončili viacerí bývalí policajní funkcionári. Veľa ľuďom sa otvorili oči a aj ja som začal dúfať, že naša spoločnosť sa postupne očistí a dokáže zlikvidovať chorý systém. Chorý systém je slušný výraz pre mafiu. Čestní policajti, prokurátori, sudcovia a iní štátni úradníci spojili sily a chobotnici začali postupne odsekávať jedno chápadlo za druhým. Zdá sa, že sme si neuvedomili, že tak ako živej chobotnici aj tej štátnej, chápadlá dorastajú. Dokázali dorásť do takej miery, že chytajú odvážnych protivníkov, aby zachránili hlavu chobotnici.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kam to všetko smeruje?

Dnes policajná inšpekcia zadržala niekoľkých vyšetrovateľov NAKA, ktorí začali chobotnici postupne stínať chápadlá. Rozbeh mali dobrý, ale v posledných týždňoch sa pomer síl začal vyrovnávať. Súčasné obdobie mi veľmi pripomína to z minulosti. Je však zvláštne, že teraz, keď malo dochádzať k očiste štátneho aparátu vďaka statočným policajtom, niekto zatiaľ neznámy si najal „legionárov“ na ich likvidáciu. Zaplatených „legionárov,“ ktorí museli vykonštruovať dôkazy, aby zachránili chobotnicu. Z vlastnej skúsenosti viem, že proti vykonštruovaným dôkazom sa dá len veľmi ťažko brániť. Je čas, aby zasiahla štátna moc, ktorá je v rukách vládnucich politikov a veci dala na správnu mieru. Ak sa to nestane, miesto demokracie sa budeme cítiť ako v Bielorusku, kde odvážlivci, ktorí sa postavia diktátorom zoči-voči, skončia nezvestní, v kaluži vlastnej krvi alebo odsúdení na dlhoročné väzenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Praktiky mafie: znechutiť, diskreditovať a odstrániť.

Dnešný zásah policajnej inšpekcie je mimoriadne zvláštny aj keď je jasné, že ich postup musel odobriť dozorový prokurátor. Pretože osobne poznám troch zo štyroch zadržaných vyšetrovateľov ako čestných, rovných a odborne zdatných policajtov, je proti ich zásadám a morálke dopustiť sa akéhokoľvek protiprávneho konania. V takých závažných kauzách vyšetrovatelia takmer každý krok konzultujú s prokurátorom, ktorý dozoruje predmetný prípad. Okrem nich na prípade s vyšetrovateľom spolupracujú operatívni pracovníci. Teda o prípadnom ovplyvňovaní svedkov by malo vedomosť koľko osôb? Z vlastnej skúsenosti viem, že ich počet by sa vyšplhal na desať alebo viac. Vyšetrovatelia NAKA, operatívni pracovníci ani prokurátori, ktorí pracujú na prípadoch Očistec nie sú naivní, aby sa takéhoto konania dopustili. Každý logicky uvažujúci človek musí zistiť, že za ich dnešným zadržaním je niečo iné, ako porušenie zákona.  Je to ich odstránenie od závažných vyšetrovaných káuz a zastrašenie ostatných, ktorí by v nich chceli pokračovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myšlienka na záver

V mesiaci október vychádza moja tretia kniha s názvom Policajná chobotnica. Keď som ju začiatkom roka 2020 začal písať, ani som netušil, že jej názov bude taký príznačný pre súčasné obdobie. Celý život som bojoval proti krivákom v policajných uniformách a myslel som, že ich je stále menej a menej. Na moje obrovské prekvapenie vidím, že nabrali nový vietor do plachiet, ale z mojej pozície občana mi zostáva len veriť, že sa ich podarí zastaviť.

Peter Chudý

Peter Chudý

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  1 116x

Som bývalý policajný dôstojník, ktorý svoju policajnú kariéru ukončil po 30 rokoch služby s hodnosťou plukovník. Posledných cca 10 rokov som pracoval v riadiacich pozíciách viacerých útvarov policajného prezídia určených na boj s organizovaným zločinom a v roku 2012 som bol jeden zo štyroch policajtov, ktorí stáli pri vzniku NAKA. Po ukončení služobného pomeru intenzívne sledujem dianie v polícií a okolnosti súvisiace s policajnými realizáciami, pri ktorých boli vznesené obvinenia viacerým bývalým vysokým policajným funkcionárom, s ktorými som pravidelne sedával za jedným poradným stolom. K odchodu z polície v roku 2019 som sa rozhodol najmä z dôvodu, že vydavateľstvo IKAR uzavrelo so mnou zmluvu na moju prvú knihu s názvom Mafiánska poprava?, ktorú ako aj nasledujúce (Polícia v rukách mafie, Policajná chobotnica) som napísal pod pseudonymom Peter Šloser. V blogu SME sa chcem venovať témam súvisiacim s dianím v Policajnom zbore a kriminalitou na Slovensku. Ďakujem. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu