reklama

Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii?

Meno Diana Santusová bolo nielen verejnosti, ale aj mnohým policajtom až donedávna neznáme. Čomu vďačí za takú negatívnu popularitu? Prečo odchádza zo svojho miesta na policajnej inšpekcii?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Niekde som zaznamenal, že policajtka Santusová prišla na policajnú inšpekciu z OR PZ Bratislava V, kde pôsobila ako radová vyšetrovateľka. Jej meno rezonovalo niekoľko dní v médiách v súvislosti s nasadením špeciálnej zásahovej jednotky, ktorá vykonala zákrok voči policajtom NAKA v službe, ktorí boli ozbrojení služobnými zbraňami. Policajti NAKA v tej súvislosti podali trestné oznámenie, pretože minimálne zákrok nebol z taktického hľadiska naplánovaný správne a mohlo dôjsť k ujme na zdraví alebo živote. Po tejto udalosti ju pravdepodobne z toho dôvodu poverený riaditeľ policajnej inšpekcie odvolal z pozície šéfky špeciálneho vyšetrovacieho tímu. Následne vydal pokyn, že má absolvovať vyšetrenie na detektore lži.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dva prípady s detektorom lži z praxe

V praxi som zažil mnoho prípadov, keď nadriadený s personálnou a ustanovovacou právomocou rozhodol, že podriadený policajt má absolvovať psychofyziologické overenie pravdovravnosti - detektor lži (opisujem ho aj v mojej knižnej novinke Policajná chobotnica). Mnoho policajtov má z neho obavu z dôvodu, že konali nečestne a hľadajú výhovorky ako sa tomuto vyšetreniu vyhnúť.

Spomínam si na prípad, keď došlo k úniku informácie z jedného spisu. Pri náhodnom stretnutí zločinci oznámili policajtom, že majú vedomosť o tom, že sa o nich zaujímajú a dokonca presne označili miesto v kancelárii, kde majú uložený spis. To viedlo nadriadeného policajtov k tomu, aby všetkých podriadených, ktorí mali vedomosť o spise, vyslal na detektor lži. Atypické bolo, že nakoľko on mal tiež vedomosť o prípade, z vlastnej vôle sa podrobil vyšetreniu na detektore. Nadriadený policajtov sa volal Peter Chudý.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V druhom prípade (cca rok 2013) som tiež vystupoval ako nadriadený (bolo to na NAKA) a inicioval som vyslanie policajta na detektor lži. Jednalo sa o rôzne podozrenia, ktoré sa mali vyšetrením potvrdiť alebo vyvrátiť. Došlo však k situácii, ktorá sa v histórii polície asi neopakovala, keďže policajt vyšetrenie neabsolvoval a jeho kariéra pokračovala. Podozrenia zostali, ale vyšší nadriadení rozhodli, že policajt aj napriek tomu zostane pracovať na NAKE, len bol preložený na inú jednotku (z protizločineckej na finančnú). Meno tohto policajta je mediálne známe (Milan Mihálik), pretože je jedným z obvinených v kauze Očistec a momentálne sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe. Paradoxné je, že ak by bol v roku 2013 odišiel do civilu (mal podanú žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru), dnes by nebol medzi obvinenými.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bude Santusová ľutovať?

Podľa medializovaných informácií vyšetrovateľka Santusová vyšetrenie na detektore lži neabsolvovala. Dôvodov môže byť niekoľko. Napríklad zdravotný stav, na ktorý sa však môže účelne vyhovárať, odmietnutie bez udania dôvodu, odďaľovanie rôznymi obštrukciami, žiadosťou o preloženie na iné miesto a iné. Je všeobecne známe, že bola vedúcou vyšetrovacieho tímu na policajnej inšpekcii, ktorej vyšetrovateľ vzniesol obvinenie štyrom vyšetrovateľom NAKA. Obvinenie, ktoré Krajský súd v Bratislave pred niekoľkými dňami vyhodnotil ako neopodstatnené a od samého začiatku sa javilo ako paškvil. Všetky tieto udalosti vyvolávajú v odbornej aj širokej verejnosti oprávnené pochybnosti a otázky, čo a kto bol za zvláštnym postupom vyšetrovateľov policajnej inšpekcie. Pochybnosti má podľa všetkého aj sama Santusová, keď požiadala o preloženie z terajšieho miesta na východ Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myšlienka na záver  

Nedávna minulosť nám poskytla niekoľko príkladov, keď radoví policajti, ale aj policajní funkcionári stíhaní v známych kauzách Očistec a Judáš vypovedajú nielen o príčinách svojho konania, ale aj na pokyn alebo v koho prospech konali. Verím, že po nevyhnutných personálnych zmenách na policajnom prezídiu (najmä vo vedení NAKA) a určite čoskoro aj na policajnej inšpekcii, vyjde pravda na povrch a pravdepodobne počet obvinených policajtov sa rozšíri. Možno sa medzi nimi ocitne aj vyšetrovateľka Santusová s niektorými členmi svojho vyšetrovacieho tímu. Nebola by prvým policajtom preklínajúcim osoby z najvyšších poschodí našej spoločnosti, ktorých spolčenie za účelom páchania zla, ich v nedávnej minulosti katapultovalo do pozície „bielych koní“ v policajnej uniforme.

Peter Chudý

Peter Chudý

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  1 116x

Som bývalý policajný dôstojník, ktorý svoju policajnú kariéru ukončil po 30 rokoch služby s hodnosťou plukovník. Posledných cca 10 rokov som pracoval v riadiacich pozíciách viacerých útvarov policajného prezídia určených na boj s organizovaným zločinom a v roku 2012 som bol jeden zo štyroch policajtov, ktorí stáli pri vzniku NAKA. Po ukončení služobného pomeru intenzívne sledujem dianie v polícií a okolnosti súvisiace s policajnými realizáciami, pri ktorých boli vznesené obvinenia viacerým bývalým vysokým policajným funkcionárom, s ktorými som pravidelne sedával za jedným poradným stolom. K odchodu z polície v roku 2019 som sa rozhodol najmä z dôvodu, že vydavateľstvo IKAR uzavrelo so mnou zmluvu na moju prvú knihu s názvom Mafiánska poprava?, ktorú ako aj nasledujúce (Polícia v rukách mafie, Policajná chobotnica) som napísal pod pseudonymom Peter Šloser. V blogu SME sa chcem venovať témam súvisiacim s dianím v Policajnom zbore a kriminalitou na Slovensku. Ďakujem. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu