reklama

Riešenia najväčších výziev vyžadujú čas a rozvahu, nie statusy na sociálnych sieťach.

Jedným z mojich predsavzatí ešte ako kandidáta na primátora bolo, že ak uspejem, nebudem ignorovať žiadne problémy mesta

Riešenia najväčších výziev vyžadujú čas a rozvahu, nie statusy na sociálnych sieťach.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Jedným z mojich predsavzatí ešte ako kandidáta na primátora Žiliny bolo, že ak uspejem, nebudem ignorovať žiadne problémy, ani tie najťažšie. Jednoznačne najtvrdším orieškom boli vzťahy mesta so spoločnosťami podnikateľa G. Trabelssieho. Aj tejto výzve sme sa postavili od začiatku čelom.

Pokus o odvážne riešenie

Rozsah a hĺbka problému prekvapí každého, kto sa do neho naozaj ponorí. Špičkoví právnici strávili rok prípravami a rokovaniami o návrhu vysporiadania vzťahov medzi mestom a spoločnosťami skupiny SIRS. Výsledný návrh ponúkol v decembri 2019 cestu ako mesto vymaniť zo všetkých toxických vzťahov jedným rozhodným ťahom a zároveň mestu prinavrátiť stratený majetok. Bohužiaľ sa v zastupiteľstve nenašlo dosť odhodlania a často ani pochopenia pre toto rázne riešenie a Žilina tak stratila veľa cenného času.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nová stratégia a prečo by sme v nej mali vytrvať

Po tomto neúspechu sme sa samozrejme nevzdali, ale zmenili sme taktiku. Namiesto jedného rázneho kroku ideme sériou menších premyslených krokov, ktoré postupne prinášajú výsledky. Na pamäti musíme mať jednu zásadnú vec – mesto v dávnej minulosti nevýhodné zmluvy podpísalo úplne dobrovoľne a dobrovoľne sa nimi aj roky riadilo. Napádať takéto zmluvy súdnou cestou už dnes nemá význam. Tam, kde má zmysel sa súdiť, sa už mesto súdi. Tam kde má zmysel rokovať, rokujeme:

  • Úspešne vymáhame podlžnosti na daniach od spoločností skupiny SIRS aj pohľadávky voči Žilinskej parkovacej spoločnosti, vrátane úrokov z omeškania.

  • Požiadali sme o vystúpenie zo Žilinskej parkovacej spoločnosti, s cieľom vymôcť ostávajúce pohľadávky a tvoriť vlastnú parkovaciu politiku. 

  • Súdime sa so spoločnosťami SIRS za bezdôvodné obohatenie v súvislosti s pozemkami pod OC Mirage

  • Podali sme trestné oznámenia na neznámeho páchateľa v súvislosti s predošlým hospodárením v Žilinskej parkovacej spoločnosti

  • Aktívne spolupracujeme s VÚC na prevode areálu na Karpatskej do rúk župy a sme pripravení sa podieľať na dokončení rozostavaného športového komplexu.

V sporných veciach sa nám darí posúvať vpred a nachádzať riešenia v prospech Žilinčanov. Z najvážnejších tém dnes zostáva otvorená už len otázka haly na Bôriku a parkovania v centre mesta, ktorý sa vyrieši spustením novej mestskej parkovacej politiky v júni 2023.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ekonomické záujmy na radnici? Rovnaký meter pre všetkých. 

V našom meste existujú aj iné podnikateľské skupiny s ekonomickými záujmami, pred ktorými je dobre mať sa na pozore. Ako primátor trvám na tom, aby pravidlá platili rovnako pre každého a situácia podobná SIRS sa neopakovala. Posledné štyri roky som bol garantom toho, že sa nič také nestalo a nestane.

Nie všetkým podnikateľským záujmom v Žiline sa tento postoj a súčasný stav pozdáva a budú sa určite snažiť súčasné vedenie mesta vymeniť. Pripravme sa preto na silnú predvolebnú antikampaň.

www.peterfiabane.sk

Peter Fiabáne

Peter Fiabáne

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som srdcom Žilinčan. V tomto meste som sa narodil, vyrástol a žijem tu dodnes. Život som zasvätil športu, vybudoval som plavecký klub Nereus Žilina. Práve téma športu a láska k rodnému mestu ma priviedla ku komunálnej politike. 16 rokov som pôsobil ako mestský poslanec.V komunálnych voľbách 2018 som získal dôveru Žilinčanov a bol som zvolený za primátora nášho mesta. Viac o mne, mojom tíme a našich plánoch pre Žilinu sa dozviete na mojej facebookovej stránke, na www.planzilina.sk alebo na oficiálnych stránkach mesta - www.zilina.sk. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu