reklama

Banka Intesa Sanpaolo zaujala výbornými výsledkami

Veľký taliansky gigant dokázal využiť situáciu na trhu a má podľa odborníkov slušnú rastovú perspektívu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Banková skupina Intesa Sanpaolo so sídlom v Miláne je stelesnením definície špičkového bankovníctva. Spoločnosť je jednou z najväčších bánk v Taliansku a má silné zastúpenie v sektore maloobchodného, firemného a investičného bankovníctva.

Rok 2022 bol pre spoločnosť neúprosný. Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou otriasa Európou a Intesa nemala inú možnosť ako výrazne znížiť svoju expozíciu voči Rusku, aby sa vyhla negatívnej domácej a regionálnej reakcii.

Inflačné tlaky naďalej rástli v dôsledku opätovnej prítomnosti koronavírusu, prudkého rastu cien energií, oslabenia výdavkov investorov a zníženia dopytu podnikov a spotrebiteľov. Bez ohľadu na to Intesa naďalej dosahovala také vynikajúce výsledky ako v predchádzajúcich rokoch, a to vďaka svojej konkurenčnej pozícii na trhu a vysokej expozícii značky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nedávna výkonnosť

Za prvých deväť mesiacov roku 2022 dosiahla banka Intesa Sanpaolo čistý zisk vo výške 4,4 miliardy eur, aj napriek výraznému zníženiu svojej expozície voči v Rusku v danom kvartáli až o 65 %. Intesa bola medzi niekoľkými európskymi bankovými obrami, ktorí prerušili väzby s Ruskom, vrátane domáceho konkurenta UniCredit. Hoci toto opatrenie spoločnosť Intesa Sanpaolo stálo 1,1 miliardy eur z ročných ziskov, generálny riaditeľ spoločnosti Carlo Messina verí, že bude „ďalej pracovať na tom, aby znižoval zvyšok expozície.”

Veľká časť úspechu tohto štvrťroku sa dá pripísať vyšším oficiálnym úrokovým sadzbám alebo inými slovami, zväčšeniu rozdielu medzi sadzbami úverov a vkladov. Ak sa sadzby budú zvyšovať aj v tomto roku, Intesa očakáva, že zarobí viac ako 11 miliárd eur a možno dokonca prekoná cieľ zisku spoločnosti na rok 2025, ktorý je 6,5 miliardy dolárov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Technické hľadisko

Keď sa pozrieme na technickú stránku bankovej spoločnosti Intesa Sanpaolo, môžeme vidieť, ako cena akcií reagovala na hrozbu pandémie koronavírusu pred dvoma rokmi a na globálne nepokoje spôsobené rusko-ukrajinskou vojnou v roku 2022. Počas dvoch rokov sa jej podarilo obdivuhodne zotaviť z epidémie, avšak tesne na to znovu spadla začiatkom minulého roka.

Vývoj akcií Intesa Sanpaolo za posledných 5 rokov
Vývoj akcií Intesa Sanpaolo za posledných 5 rokov  (zdroj: Zdroj:Tradingview; Analýza: Peter Svoreň - ApmeFX)

Z tej lepšej stránky sa dá povedať, že akcie vyzerajú pozitívne z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. Likvidné akcie sú momentálne ocenené na 2,23 eura a po predchádzajúcom prekonaní hranice 2 eur sa držia tesne nad úrovňou podpory vo výške 2,2 eura a pod solídnou úrovňou rezistencie vo výške 2,4 eura.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spoločnosť Morgan Stanley 11. novembra zvýšila svoju cieľovú cenu pre akcie ISP z 2,70 eura na 3 eurá, čo predstavuje 34 % nárast oproti dnešnému oceneniu.

Vyhliadky do budúcnosti

Intesa Sanpaolo bude v nasledujúcich mesiacoch a rokoch prosperovať, ale veľa bude závisieť od toho, či otrasy na finančných trhoch stratia na sile alebo nie. Bankový priekopník je 27. najväčšou bankou na svete podľa trhovej kapitalizácie a v súčasnosti má hodnotu takmer 47 miliárd dolárov. Ocenenie môže krátkodobo utrpieť, ale dlhodobé vyhliadky sú sľubné.

Spoločnosť sa chce zamerať na medzinárodný rast, a preto nedávno zvýšila svoj podiel v spoločnosti CreditAccess India na 2 % v snahe posilniť svoje podnikanie v oblasti poskytovania mikroúverov. Tak využije svoju schopnosť rozšíriť zákaznícku základňu a zvýšiť zisky, musí však byť naďalej inovatívna, aby uspokojila vyvíjajúci sa dopyt dnešných spotrebiteľov.

Peter Svoreň

Peter Svoreň

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Mám na starosti medzinárodné operácie brokera APME FX TRADING EUROPE a som zodpovedný za aktivity v strednej Európe. Ako člen vrcholového manažmentu APME FX TRADING EUROPE vediem oddelenie investičného výskumu a som tiež členom výboru pre riadenie rizík. Inžiniersky titul mám z podnikovej ekonomiky a manažmentu. Aj (avšak nielen) kvôli svojej práci aktívne sledujem nové (najmä fintechové) technológie a najnovšie trendy na finančných trhoch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu