reklama

Príklad firmy Medtronic ukazuje, že zdravotnícky segment môže byť v dnešných časoch bezpečným prístavom pre investície

Pri aktuálnom poklese akcií technologických firiem získavajú navrch hodnotové akcie. Nájsť sa dajú aj v zdravotníctve.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Spoločnosť Medtronic bola založená v roku 1949. Pôvodom írska spoločnosť zaoberajúca sa vývojom medicínskej technológie má svoje korene v Dubline ale prevádzkové sídlo firmy by sme našli v USA. Môžeme ju zaradiť medzi svetových lídrov v oblasti vývoja medicínskej technológie s pôsobením vo viac ako 150 krajinách.

Firma s takmer 50-tisíc unikátnymi patentami

V portfóliu spoločnosti Medtronic by sme našli viac ako 49 000 patentov, približne 2,5 miliardy dolárov firma investovala do výskumu a vývoja, a takto by sme mohli pokračovať ďalej... Takýmito míľnikmi sa nemôže pochváliť hociktorá firma. Medzi posledné úspechy patrí aj získanie schválenia od FDA pre najnovšiu generáciu liečiva systému koronárneho stentu. Jedným z cieľov spoločnosti je presadzovanie noviniek a odstraňovanie bariér v starostlivosti, tak aby z týchto inovácií, ktoré zlepšujú životy, mohlo profitovať, čo najviac ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ESG prístup na poprednom mieste

Firma Medtronic sa snaží byť prospešná aj v prístupe k životnému prostrediu. Svedčí o tom ocenenie od spoločnosti 3BL Media, ktorá zaradila Medtronic do svojho každoročného rebríčka 100 Best Corporate Citizens, pričom vyzdvihla a ocenila výborný ESG prístup, transparentnosť a výkonnosť medzi 1 000 najväčšími americkými spoločnosťami.

Ziskovosť mierne sklamala

Vo februári boli zverejnené štvrťročné výsledky spoločnosti. Ak chceme hodnotiť vývoj akcií, tak Medtronic zažil zmiešaný štvrťrok. Zverejnené tržby počas februára nenaplnili prognózy a upravený štvrťročný zisk prekonal odhady o cent na úrovni 1,37 USD na akciu. Spoločnosť uviedla, že jej posledný štvrťrok bol poháňaný silným dopytom po jej kardiálnych zariadeniach. Medtronic má štyri prevádzkové a reportovateľné segmenty - Kardiovaskulárne portfólio, Medicínske chirurgické portfólio, Neurovedné portfólio a Diabetes Operating Unit, ktoré sa primárne venujú medicínskej terapii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výkonnosť spoločnosti Medtronic PLC za posledných 5 rokov
Výkonnosť spoločnosti Medtronic PLC za posledných 5 rokov (zdroj: Zdroj: Investing)

Ziskovosť rastie aj pri stagnujúcich tržbách

K dátumu 28. januára 2022, sa výnosy Medtronic PLC zvýšili o 8 % na hodnotu 23,6 miliardy USD. Pre bežných akcionárov vrástol čistý príjem o 58 % na 3,55 miliardy USD. Výnosy zreteľne odrážajú nárast sektoru Kardiovaskulárnej a cievnej divízie o 8 % na 8,46 miliardy USD, nárast segmentu Restorative Therapes Group o 10 % na 6,48 miliardy USD, nárast v segmente zvyšku sveta o 9 % na 11,48 miliardy USD, nárast segmentu v Spojených štátoch o 6 % na 12,04 miliardy USD.

Napriek tomu, že tržby v poslednom vykázanom štvrťroku stagnovali, zisky rástli. Zdravotnícky segment a spoločnosti z neho môžu byť v dnešných časoch „bezpečným prístavom“ pre investorov. Medtronic je jedna z najväčších spoločností a jej trhová hodnota 145 miliárd dolárov z nej robí významného lídra v tomto odvetví a zároveň zaujímavú príležitosť pre investorov.

Peter Svoreň

Peter Svoreň

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Mám na starosti medzinárodné operácie brokera APME FX TRADING EUROPE a som zodpovedný za aktivity v strednej Európe. Ako člen vrcholového manažmentu APME FX TRADING EUROPE vediem oddelenie investičného výskumu a som tiež členom výboru pre riadenie rizík. Inžiniersky titul mám z podnikovej ekonomiky a manažmentu. Aj (avšak nielen) kvôli svojej práci aktívne sledujem nové (najmä fintechové) technológie a najnovšie trendy na finančných trhoch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu