reklama

Byť či nebyť - slovenským spisovateľom

Neschopnosť súčasného slovenského autora napísať čitateľsky pútavý príbeh je priam taká tragická, ako nezáujem čitateľa objaviť v diele mladého autora skutočný rozprávačský talent. Rozvíja sa pred nami celkom roztomilá a takmer príťažlivá dilema, ktorá by však mohla pobaviť iba niekoho, kto sa nesnaží byť ani spisovateľom, ani čitateľom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Kto si ešte trúfa nadškrtnúťslovko umenie a zdesene sa pri tom neob­zerať dookola, či za ním nestojíliterárny kritik s hrubým notesom a ušti­pač­ným a pohŕdavýmperom? Koho ešte prenasleduje naivná viera vo vlastné tvo­­ri­vé schopnosti,ktoré prekonajú aj ekonomické záujmy vydavateľov? Náj­de sa ešte dnesodvážlivec, ktorý by obhajoval myšlienku kultúrnej obro­dy obyvateľstva predzástupom ziskuchtivých magnátov?

Ne­mož­­no im však uprieť literárnu odvahu. Púšťajú sa do bra­vúr­nychvyda­­ní úchvatných bestsellerov, ktoré denne čítajú milióny nadšených čitate­ľov.Slovenské vydavateľstvá sa hrdia rýchlymi vydaniami najpredávanejších kníh,valia sa na nás prúdy brakovej literatúry za skvelé ceny. Číta sa ľahkoa rých­lo. Čítanie do vlaku a autobusu. Nenáročné čítanie aj prenajmladších čitateľov, ktorému sa však potešia aj rodičia, dokonca starírodičia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovenská klasika nám zostarla. Leží zaprášenáv policiach veľkých kníh­ku­pec­tiev nedotknutá. Nik o ňu aninezavadí pohľadom. Bežný čitateľ dnes do­ma potrebuje príručku chudnutia,pozitívneho myslenia a ,samoz­rej­me, neja­ký ten ženský román alebomemoáre slovenskej gejše. A nová, tá sa nevytvára, pretože by sa nepredala. Alebo, možno sa aj vytvára, lež sa nepredáva.

Aby sme sa teda opravili, slovenský spisovateľ je človektvorivý, hĺ­ba­vý, bystrý, vtipný, ... . Dáva čitateľovi zo seba maximum. Snažísa upú­tať pozornosť vydavateľského domu sociálnym rozmerom svojho diela, neošú­cha­­noutémou, duchaplným spracovaním, ponorom do psychiky svo­jich pos­táv. Ale kdeže!Hĺbka spracovania dnes nie zárukou čitateľského záujmu lež nepotrebnýmprežitkom, na ktorom už pramálo záleží. Nie výnimočnosť spra­co­vania alenadprirodzené bytosti a kúzla. Nie brilantnosť myšlienky ale škan­dálneklišé. A hlavne jednoduchosť. Prístupnosť. Treba poznať vedo­most­­nýstrop najširšej čitateľskej obce a rešpektovať ho. Nie intelek­tu­ál­nevyžitie ale triviálna zábava.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nátura skutočného spisovateľa sa však nedázaškatuľkovať. Nechce sa ne­chať obmedzovať požiadavkami trhua prispôsobovať svoje umenie krité­riám predajného tovaru.

Aké riešenie sa ponúka? Hoc je to veľmi smutné,žiadne. Nik, zdá sa, ne­mieni ustúpiť zo svojich požiadaviek, pretože by zradilbuď svoje vlastné hod­noty a presvedčenie alebo by sa ukrátil o tučnézisky z predaja tých „múd­rejších" autorov, ktorých, ako môžemes pramalým prekvapením pozo­ro­vať, sa vynára zo slovenského šoubiznisustále viac.

A záver? Žiaden. Zatiaľ čakáme na pokračovanietohto príbehu, ktoré nám možno poodhalí tajomstvo obsahu budúcich učebnícliteratúry pre základné a stredné školy.

Katarína Petoczová

Katarína Petoczová

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Momentálne bojujem s lenivosťou, rozmýšľam o živote a kujem pikle. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu