reklama

Na čo všetko je dobré správne vzdelanie

Už v čase, keď Katarína bola malou Katuškou, začala na svet, na ktorý sa narodila, pozerať ako na miesto mnohých neprávostí.  Nie je na mieste popierať, že sa jej vtedajší spor so spoločnosťou zakladal na nesplnenom sľube rodičov kúpiť jej papuče s veľkými psími hlavami (no, čo už J), ale všetko má svoj začiatok, akokoľvek prostý či bezvýznamný, ktorý usmerní celý náš nasledovný život a dá istotu každému činu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Tak aj bolo. Ťarcha tejto obrovskej krivdy, ktorej sa na mne moji rodičia dopustili už v útlom veku, ma sprevádzala až do mojich dvadsiatych prvých narodenín, kedy som si konečne po mnohých rokoch (studených nôh?) hľadania pravdy (akej?) a túžby po náprave našla v obrovskej škatuli zabalenej v lesklom červeno-modrom pásikavom papieri svoje vysnívané psie papuče. Výhra bola na mojej strane. Niekoľkoročná slovná vojna medzi mnou a mojou mamou (otec nás medzičasom (našťastie) opustil) sa teda skončila v môj prospech.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Logika. Argumenty. Premisy a tézy. Bojový duch a nezdolné odhodlanie za každú cenu dosiahnuť spravodlivosť. Tomu všetkému som sa naučila v škole. Základnej, strednej a ,samozrejme, vysokej. Všetko svoje úsilie som sústredila na štúdium, ktoré ma ako jediné mohlo pripraviť na rozhodujúcu bitku o pravdu. Každý deň v ško­le som pred sebou mala vidinu samej seba, ako mi na tvári pohráva blažený úsmev a nohy sa tešia s jemnej mäkkosti chlpatých papučiek. Pre túto vidinu som tvrdo drela, učila sa dňom i nocou nepreberné množstvo poučiek, definícií, dogiem, obratov a letopočtov. Prednášky a semináre som vo veľkej miere absolvovala du­chom prítomná a písomné práce som si takmer vždy pripravila svedomito a poc­tivo.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Ako sa moje vedomosti zväčšovali, vyvíjala som na svoju drahú matku jemný nátlak presne v takej podobe, ako ma naučili dva semestre základov psychológie. Vy­čítala som jej pramalý záujem o pocity šesťročného dieťaťa, ktoré v tomto veku ešte nechápe, že nemôže dostať všetko, o čo si požiada a keď mu situácia nie je vysvetlená spôsobom, ktorý by mohlo akceptovať, cíti, že je mu nespravodlivo ubližované a domáha sa nápravy ( plačom). Jednoducho povedané, toľko som moju úbohú matku ohlupovala rečami o nešťastnom malom dievčatku, ktoré pripravila o nádherné detstvo ( odporné, viem), o vine, ktorá ju bude prenasledovať do konca jej života a o možnom vykúpení, až sa nakoniec táto dobrá žena podvolila ( už bola zo mňa naozaj vyčerpaná) a pre pokoj vo vlastnom dome sa z veľkým sebazaprením odhodlala kúpiť mi obrovské chlpaté papuče s čiernymi očami, čiernym ňufákom a čiernymi ušami.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Teraz, po niekoľkých rokoch, už viem, že je nezmyselné vymáhať si aj v dospelosti splnenie svojich detských túžob a prianí a iba pre ich dosiahnutie sa rozhodnúť pre štúdium na univerzite, lenže vyššie ciele sa človeku začnú javiť ako (asi) vhodnejšie až vo chvíli, keď už v rukách drží svoju žltú kačičku, vláčik alebo chlpaté papuče a rozmýšľa, čo s nimi, došľaka, teraz bude robiť a či sa nemá radšej od hanby prepadnúť.  

 Ale aj napriek tomuto zisteniu tvrdím, že nebyť môjho nesplneného detského sna, namiesto štúdia žurnalistiky by som si, ako sa poznám, určite vybrala medicínu a mne sa pri pohľade na obnažené vnútornosti urobí tak trochu ťažko od žalúdka. Takže v konečnom dôsledku je všetko presne tak, ako má byť.    

Katarína Petoczová

Katarína Petoczová

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Momentálne bojujem s lenivosťou, rozmýšľam o živote a kujem pikle. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu