reklama

Úvod k Veľkej noci v španielskej Andalúzii

Minuloročnú Veľkú noc som strávila na juhu Španielska, v Andalúzii. A dnes sa k nej retrospektívne vraciam a v mysli sa mi vynárajú všetky tie zvuky, vône a dojmy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Týždeň pred začiatkom Semana Santa, teda svätého týždňa od Kvetnej nedele až po Veľkonočný pondelok, si majiteľ baru v centre Sevilly preberal obrovské zásielky plechoviek sladených nápojov, plastové poháre, sudy piva, zmrzliny rôznych príchutí, kartóny s whisky a rumom. Horúčkovito dopĺňal všetko, čo sme na prevádzke mali. Hlúpo som sa opýtala, prečo robí také veľké zásoby a on mi na to povedal: ,,Akože prečo? Veď o týždeň začína Semana Santa, jeden z najlepších biznisov za celý rok“. A potom nám všetkým oznámil: „Pripravte sa na to, že nikto z vás nebude mať počas celého týždňa voľno. Potrebujem vás každý deň. Dobre si oddýchnite“. O týždeň na to začala Semana Santa a s ňou aj veľkonočné španielske šialenstvo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V horúcej Andalúzii je Veľká noc z celého Španielska najokázalejšia. Nepripravujú sa špeciálne veľkonočné jedlá, neposväcujú sa vajíčka ani sa ukryté nikde nehľadajú. Oslava sviatkov prebieha neprekvapivo tam, kde aj obyčajné bežné pracovné i víkendové dni. Na uliciach. Rodiny s deťmi, staré manželské páry, dospievajúca mládež i turisti, všetci sa hrnú do centra mesta, aby sa stali súčasťou každodenných veľkolepých veľkonočných procesií, zobrazujúcich výjavy od slávnostného vstupu Ježiša do Jeruzalema až po jeho ukrižovanie.

V deň vypuknutia Semana Santa som ako po iné dni pokojne kráčala smerom do centra. Čím viac som sa blížila ku katedrále, hlavnej tepne všetkých procesií, tým viac som to podvedome začala šípiť. Dostať sa do práce počas veľkonočných sviatkov nebude také jednoduché. Zmysel ma neklamal. Námestie pred katedrálou bolo preplnené ľuďmi a z diaľky sa ozýval zvuk trúbok a bubnov. Blížila sa procesia. So slovami con permiso (s dovolením) som sa začala predierať cez dav. Starší účastníci na mňa zamračene pozerali. V očiach som im čítala: kam sa derieš dievča zlaté, vyčkaj, veď už prichádza procesia. S polhodinovým oneskorením som sa nakoniec do práce dostala. Úškrny mojich kolegov prezrádzali jediné: tak toto je tá dlho očakávaná Semana Santa, do práce musíš vyraziť minimálne o 30minút skôr. O pár minút na to som už počula mohutné bubny a letmo som zazrela Ježiša sediaceho na somárovi. V bare pokračovali nájazdy vysmädnutých ľudí kupujúcich všetko chladené. A prevádzkovateľ si len mädlil ruky tešiac sa z nekončiaceho prichádzajúceho zisku.

Simona Pfefferová

Simona Pfefferová

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Otec vraví, že som horšia ako kočovník. A kočovníkom by som vlastne aj chcela byť. Túlať sa po svete, prespávať pod šírym nebom a spoznávať ľudí...www.spfeffer.com Zoznam autorových rubrík:  MarokoNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu