Rastislav Piško
Hubárska sezóna
Medzi moju obľúbenú literatúru patria nielen kuchárske knihy, ale aj atlasy húb. Mám ich niekoľko, dokonca aj v cudzojazyčných vydaniach. Pravda je taká, že huby zbieram len na Slovensku a občas v Čechách. Taliansky, alebo maďarský dubák vyzerá možno rovnako, ako česko-slovenský, ale akosi mu nedôverujem. Raz som na chorvátskej Istrii našiel množstvo húb a dodnes som presvedčený, že to boli suchohríby. Nechal som ich rásť. Spomenul som si na základnú hubársku poučku: Huby, ktoré nepoznáš, nezbieraj! Je to naozaj dobrá rada. A tí, ktorí sa jej nedržia, a huby v zahraničí zbierajú, mali by sa predovšetkým naučiť, ako v dotyčnej krajine znie veta: Zavolajte prosím lekára, otrávil som sa hubami! Napriek tomu, pre všetkých milovníkov vedy zvanej mykológia /nie je to náuka o generálnom riaditeľovi TV Markíza/, prinášam úryvok z Atlasu najslávnejších húb stredného Francúzska.