reklama

Divadlo, moja veľká láska...a SEN noci Svätojánskej, ktorý sa stal skutočnosťou..

Blíži sa opätovná premiéra muzikálu Sen noci Svätojánskej v Komárne...a pri tejto príležitosti sa s Vami chcem podeliť o moje postrehy a s básňou..ktorá sa mi zdá veľmi aktuálna aj keď som ju písala pri úplne inej príležitosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Poviem Vám...je to drina..priatelia. Možno s týmto pocitom sa každý deň budí naša "Broňa"...choreografka. No napriek tomu s nami poctivo pracuje každý jeden tréning..s trpezlivosťou a s obrovskou snahou, pretože povedzme si pravdu, nie každý má bunky na tanečné vlohy..občas jej ujdú nervy..ale ruku na srdce, mne by ušli 100x viac..je prísna..ale keď ide do tuhého a tancujeme záverečnú, pretože máme "video a foto day" je tam s nami. Vidím ju hore na balkóne, kde celou svojou bytosťou tancuje s nami.
Ukazuje nám smer, ktorou nohou kam sa pohnúť, kam vykročiť..aký pohyb rukou práve urobiť. Aj keď na mňa dopadá žiara reflektorov a strach mi vlhčí dlane, vidím ju. Tá žiara, ktorá jej srší z očí, prežiari všetky reflektory a blesky fotoaparátov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S pocitom úzkosti isto stáva aj náš režisér po asi dvojhodinovom spánku. Okrem toho, že sa snaží denne zachraňovať svet a čeliť nechutným útokom z každej strany, odhalím Vám veľké tajomstvo. Je to len človek a volá sa Jozef, ako ho všetci oslovujeme. Žiadny "Jožo"..to by ho nahnevalo! Poviem Vám, tomu asi nervové vlákna ani nenarástli. Toľko trpezlivosti, to sa len tak nevidí. Je to veľmi inteligentný, talentovaný, poctivý a láskavý, odvážny a úžasný človek...len to ešte o sebe nevie, tam mu to prosím nehovorte. Áno, robí chyby, dokáže rozosmiať, ublížiť...ale ako som spomínala ..je to "len" človek. A keď nacvičujú svoju scénu s iným režisérom, Pánom Kispéntekom, vidím v jeho očiach strach. Strach, že nebude "dosť" dobrý. Vtedy sa pousmejem, toľko toho ešte o sebe nevie...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Janulka, naša kostymérka. Ak sa prídete pozrieť na predstavenie, tak tie prekrásne kostýmy ...to je jej dielo. Jej voľný čas, jej pot a krv, kus jej srdca. "Pajpa", tiež Janka..tak to je hybná sila, produkcia nášho dielka. Od nej dostávam takmer denno-denne správy kam a kedy mám prísť. A keď povie "všetci" tak všetci, kapiš? To je však len 1/10 jej "práce". Axel a Stanko..inak páni svetla a zvuku. To sú tí, ktorých nevidíte, sedia Vám chrbtom a počas celého predstavenia stláčajú milión tlačítok aby všetko išlo tak, ako treba. Vypnúť a zapnúť stále dookola. Počúvať a pamätať si všetky inštrukcie nášho "Jozefa". Alchymisti... dozaista.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naša Robinka..náš "Puk", veľký mág a "šarodej". Naša sestra. Poviem Vám, taká krásna, múdra a šikovná baba..ak sa pozriete na náš web, to je jej robota, okrem iného. Som nesmierne rada, že som ju spoznala. Tak ako naše deti, našich hercov a tanečníkov. Viete, sú to len deti. Chodia do školy..a tento svet má na ne obrovské požiadavky. Namiesto toho aby sa flákali kade-date, poctivo cvičia a učia sa texty a choreografie.

Je tu množstvo ľudí, ktorých som nespomenula, prepáčte, tlačí ma čas...ale všetko to, čo na javisku uvidíte, je ich práca, ich voľný čas, ich ruky, fantázia, kus ich duše. Viete, všetci pracujeme, decká chodia do školy. Toto je náš voľný čas. "Idem do divadla" je častá veta, ktorú doma hovorím, keď odchádzam tam, kde ma duša ťahá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľa krát sa mi nechce..po dlhom dni, keď sa musím s ľuďmi vyhádať aby som zabezpečila životy mojej rodiny. Podnikateľský chlebíček, nie je jednoduchý. Nosím si prácu domov..a občas mám pocit, že môj priateľ je viac môj obchodný partner ako snúbenec. Ale mám dve lásky..a snažím sa čas rovnomerne rozdeliť. Premiéra však tlačí. A my, konečne zarobíme! A viete čo? Potlesk!!!

Možno uznanie, Váš umelecký zážitok..a možno nebudeme ani vo veľkom mínuse..a Jozef si nebude musieť lámať hlavu nad tým, ako ten mínus dorovnať..aby sme v zime nezmrzli, keď budeme znova niečo nacvičovať. Chcela som Vám len priblížiť...aspoň z časti, čo sa odohráva za oponou.

Sme profesionálne, amatérske divadielko. Tak ak si budete chcieť nabudúce "rypnúť"...skúste aspoň na chvíľu nazrieť aj za oponu...nielen na to, čo sa deje pred ňou...

 A na záver, chvíľka poézie:

 Tak sladká...tak nežná zároveň
chutíš po chilli...po mede roveň
vpíjaš sa do našich tiel pomaly,
nenápadne, ako keď list zo stromu padne.
bzučíš ticho..ako trepotanie krídel
ako voda v potôčku..
..ako padajúca slza v malom, detskom očku.
Tak nevinne, tak náhodne
až máš pocit, že deň po dni uteká tak lahodne
tak pomaly a prirodzene
ako keď kvet na lúke vedne
tak bolestne, tak túžobne
že zrak ti sotva rozostrie
a spozná čo vlastne skutočne je
a čo sa deje len vo sne..
Snažíš sa ujsť..no márne
tá hĺbka oči si Ťa vždy nájde
a padáš zas..opíjaš sa vlnou nádeje,
že zastavil sa čas a len sladké blaho kvitne?
nie..démon času je tu zas..
vytrhne Ťa zo sladkej bázne...
ponorí do rieky času a beznádeje..
vpíja sa ti do svedomia..ako nenápadná biela pani,
kde pravidlá a cudnosť vládne
kde niet hriechu, kde niet zlyhania
kde kat bičom plieska a rozbúrené more vrieska
a kvíli..ako víchor nepoddajný ako pevnosť a telo,
ktoré nezažilo rany
ako bolesť a odpustenie, ktoré nevykúpil úsmev mami.
Ako pešiak, ktorý sám v búrke stojí
a slzu nevyroní..
veď pod maskou sa ďalej krúti svet
a nestretne ta nik..
ani tvoj priateľ drahý...veď úsmev máš vždy dokonalý
tak nechutný, tak odporný sa ti zdá tento svet,
že len na doske, ktorá znamená sen..
sa ti prinavráti tlkot srdca a ty cítiš, že žiješ
a nerozoznáš oheň konca, ktorý zápali ti v ten deň pravý..a ty si navždy vykúpený..

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Jana Pňačeková

Jana Pňačeková

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vitajte v mojom svete. Vo svojom blogu sa budem venovať svojim osobným postrehom na rôzne oblasti života, či už súkromného alebo verejného. Zoznam autorových rubrík:  nezaradenéPoézia

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu