reklama

Čo je to tá "tradičná rodina" ?

V slovníku politikov, hlavne tých konzervatívnejších často figuruje výraz tradičná rodina. Tú vraj treba ochraňovať, lebo je zrejme zo všetkých strán ohrozovaná. Nikto ale ešte nevysvetlil, čo za zoskupenie to tá tradičná rodina vlastne je.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (220)
Obrázok blogu

Pod pojmom tradičná rodina sa mi vybaví slovenská žena v stredných rokoch postávajúca v kuchyni v bodkovaných šatách, variaca večeru pre svojho tradičného muža, otca detí. Mal by tu fungovať patriarchát, lebo to je stará škola, a čo by to už bola za tradičná rodina, keby bol starý pod papučou. Tradičná rodina je pevná a stabilná, čo je samozrejme pozitívum, ale myslím, že v nejednej z nich nájdeme aj také silné tradície ako pravidelné uhnutie si tradičnej medicínky, trávenie času socializáciou v miestnom pohostinstve a v extrémnejších prípadoch aj občasné fyzické "vyladenie" manželky rôznymi výchovnými metódami, na čo naozaj netreba byť pyšný. Viac prijateľnejšie je preplieskanie detí, nech sa učia tradíciam už od mlada. Nemilá metóda, ale pokiaľ je aplikovaná s mierou a spravodlivo, môže priniesť dobré výsledky v podobe vyrovnaného, vychovaného človeka. Najlepším miestom pre oslavu tradičnosti je okrem cirkevnej školy, či aspoň náboženstva na škole "obyčajnej", kostol. Tam vám pomôžu ozrejmiť ako postupovať s údržbou a zveľaďovaním vašej cennej tradičnosti. Podrobne vám vysvetlia, akým kontra-tradičným názorovým vplyvom sa treba vyhýbať. Ak budete dostatočne bystrý, vyzistíte, ktoré televízie a noviny treba ignorovať a naopak, koho počúvať. A ak budete ozaj pozorný, dostanete aj návod koho voliť. Tiež vám zdôraznia, aké konanie je pre tradičnosť neakceptovateľné. Napríklad používanie takej hnusnej veci, ako je kondóm. Odhliadnuc od toho, že sa používa na prirodzenie (o týchto veciach sa tradične nehovorí), zabraňuje počatiu nových nositeľov tradičného správania. A to je odporná zrada vlastných radov. Tie predsa tradične treba posiľňovať!

Tradičnosti sa však človek učí aj pozorovaním okolia, rozumej starostlivým sledovaním všetkého "netradičného". Okrem nazerania cez plot a závidenia susedom, sledovaním kto vystupuje z akého auta a kde bol na dovolenke (Kde na to berú ?!), tradičná rodina nezriedka krivo pozerá na rôzne typy : napríklad na čudných mladíkov, sexi slečinky, slobodných ľudí žijúcich v susedstve (Čo sa tí dvaja nezoberú ?!), cudzincov, ľudí inej farby pleti a nebodaj aj vierovyznania (kto to kedy videl?! "Normálny kostol" im neni dosť dobrý, že takto vymýšľajú?), a dokonca homosexuálov (tradične nazývaných buzeranti). Tí všetci sú presne tí, ktorý tradičnosť pravej slovenskej rodiny ohrozujú prítomnosťou iných obludných - nových - tradícií, čiže status pravej tradičnosti ohrozujú už len tým, že sú. Čo keď všetky tie nechutnosti a sociálne deformácie neprestanú a tradičné rodiny budú natoľko pokúšané zvoliť nejaký sladký, omamný, menej tradičný model, až mu nakoniec aj podľahnú? A tradičná slovenská rodina bude tak ohrozená, že jej tradičnosť bude musieť ochraňovať UNESCO?

Tak asi toto majú na mysli politici z televíznych obrazoviek, keď hovoria o ochrane tradičnej rodiny. Ešte že ich máme! Aj minule pán farár v kostole o nich hovorili. Písalo sa o nich v pastierskom liste. A jeho čítanie tradičné rodiny vždy, už tradične, počúvajú.

Martin Podolský

Martin Podolský

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Bratislavčan, nar. 1976, s chuťou podeliť sa o svoje myšlienky a postoje. Zoznam autorových rubrík:  nove

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu