reklama

Vladimír Repčík - Ako chutí moc

Drzosť niektorých ľudí v poslednej dobe nepozná hraníc. Konkrétne mám teraz na mysli blog pána Repčíka, riaditeľa Slovenského ochranného zväzu autorského, v ktorom sa veľmi prívetivým spôsobom snaží prehovoriť do duše nastávajúcim maturantom. Ak by ste sa k tomu textu doteraz nedostali, tak Vám prinášam link, aby ste sa mohli dostať do obrazu, o čom budem v nasledujúcich riadkoch písať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

http://vladimirrepcik.blog.sme.sk/c/311234/SOZA-stuzkova-a-naozajstna-dospelost.html

Jeho načasovanie sa zdá byť priam dokonalé, nakoľko jeho príspevok prichádza v čase, kedy sa maturitné triedy pripravujú na stužkové slávnosti, ktorým sa v jeho texte predovšetkým venuje. Čo už nie je tak bezchybné je podľa mňa fakt, že pán Repčík používa sarkazmus a iróniu v texte, ktorý chce adresovať najmä ľuďom vo veku 17-19 rokov. Ale nebudem podceňovať dnešnú mladú generáciu, veď nakoniec žijeme v 21. storočí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo ma však naozaj uráža ako človeka a bývalého maturanta je drzosť pána Repčíka, keď sa snaží ako predstaviteľ ochrany práv autorov zarobiť ešte aj na stužkovej. V texte dáva možnosť maturantom zakúpiť od SOZA licenciu, ktorá zabezpečí, že ak budú mať počas programu slávnosti pustenú hudbu, na ktorú budú tancovať alebo im bude hrať iba ako pozadie v rámci atmosféry, tak si splnia zákonnú povinnosť.

Ako správny manažér ponúka aj iné riešenie, finančne menej náročné. Maturanti majú možnosť vzdať sa hudby, diskotéky a s tým spojenej zábavy. V takom prípade, žiadnu licenciu nepotrebujú. Aj Vám sa isto v hlave predháňajú otázky typu: "Stužková bez diskotéky?", "Žiadny tanec žiakov s rodičmi a učiteľmi?", "Toto je nejaký prvoaprílový žart?", "Myslí to vážne?".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Žiaľ, na poslednú otázku je pravdepodobne odpoveď, že áno. Pán Repčík to myslí veľmi vážne. Nenechal si dokonca újsť možnosť apelovať na zmysel pre spravodlivosť, keď napísal: "Želám vám, aby vám zo stužkovej zostali príjemné spomienky a aby ste sa z nesmelých stali zodpovednými dospelými, ktorí rešpektujú zákon."

Po dočítaní spomínaného blogu som znechutený zverejnil link naň, na svojom profile na sociálnej sieti. Niekoľko priateľov tam prispelo naozaj konštruktívnym komentárom, z ktorých vyberám niekoľko bodov na zamyslenie.

Podľa stránky SOZA (http://www.soza.sk/index.php?id=113), pri akcii ako je stužková organizátori nepriamo platia SOZA za každy nasledujúci čin:
- DJ sa zaregistruje a tieto poplatky zahŕňa vo svojej cene
- DJ si kupuje CD-čka s hudbou a poplatky tiež zahŕňa v cene za poskytnutie služby
- Majiteľ hudobnej aparatúry platí SOZA poplatky (nemusí to byť DJ)
- Vy si necháte spraviť DVD zo stužkovej pričom z kúpy každého DVD ide poplatok SOZA
- Ten kto Vám spraví to DVD so zostrihom platí SOZA poplatok

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo by teda organizátori mali ešte navyše platiť ďalšiu licenciu?

Na stránke SOZA sa tiež nachádza vyhlásenie Výboru SOZA k licencovaniu stužkových slávností, ktoré tu budem citovať: "Výbor SOZA sa v prípade maturitných stužkových slávností, vzhľadom na ich osobitý spoločenský charakter rozhodol, že SOZA nebude licencovať tento druh podujatia. Výbor SOZA tak urobil aj napriek tomu, že zákon oprávňuje SOZA vyberať autorské odmeny za použitie chránených hudobných diel na maturitných stužkových slávnostiach."

Mňa osobne najviac zaujíma, či toto vyhlásenie bolo na ich stránke pred tým, ako pán Repčík napísal svoj blog. V takom prípade si dovolím tvrdiť, že pán riaditeľ vedome zavádzal študentov so zámerom získať od nich poplatky za spomínanú licenciu, čo sa inými slovami dá označiť ako pokus o podvod.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhá možnosť je, že vyhlásenie sa na stránke objavilo v priebehu dnešného dňa (23. 10. 2012), ako reakcia na text pána Repčíka na jeho blogu, ktorý sa veľmi rýchlo rozšíril po internete a stal sa terčom kritiky i glosátorov. Tým by ale došlo k inej nepríjemnej situácii a síce, že Výbor SOZA nesúhlasí s postupmi riaditeľa alebo riaditeľ koná bez ich vedomia, čo v žiadnom prípade nemôže byť predpoklad pre plnohodnotné a transparentné fungovanie SOZA. Možno to bude konečne motiváciou pre Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, aby vykonala dlhoočakávanú kontrolu.

Na záver by som sa už chcel iba opýtať pána Repčíka, či aj jeho trieda ako organizátor aj jeho stužkovej slávnosti zaplatila za licenciu na stužkovú. Ak nie, tak verím, že ako zodpovedný dospelý dá veci na pravú mieru a zaplatí za celú svoju triedu spomínanú licenciu aj s penále z omeškania za tých pár rokov.

Filip Polášek

Filip Polášek

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Momentálne som opäť študentom vysokej školy. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu