reklama

Je prepad trhov vhodným momentom na začatie investovania?

Akciové indexy významne poklesli. To umožňuje investorom ich lacný nákup.

Je prepad trhov vhodným momentom na začatie investovania?
(Zdroj: Tima Miroshnichenko/Pexels)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Mnohé firmy a domácnosti sú z dôvodu energetickej krízy a rastúcich nákladov v napätí. Centrálne banky zvyšujú úrokové sadzby, mnohí ekonómovia sa predháňajú v pesimistických prognózach a investori s napätím pozorujú prepad finančných trhov. Môže sa to zdať akokoľvek zvláštne, ale práve toto je situácia, ktorá poskytuje príležitosti. Koniec koncov, samotní investori, vrátane Warrena Buffeta sa neobávajú prepadov, ale naopak vnímajú ich ako výnimočnú príležitosť.

Pravidelným investovaním sa dajú využiť poklesy vo svoj prospech 

 Síce nemáme vešteckú guľu a nevieme, čo sa stane zajtra, o mesiac či o rok. Vieme ale, že súčasná, nie zrovna prívetivá situácia, vytvára zároveň skvelé možnosti na to, aby ľudia začali s investovaním. Dôvod na optimizmus nám totiž dodáva pohľad do histórie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nebudeme si klamať, aktuálny pohľad na geopolitické problémy je skutočne znepokojivý a negatívne odhady mnohých rešpektovaných osôb z finančného sveta treba brať vážne. Treba si však uvedomiť 2 veci – v minulosti ľudstvo čelilo rovnako vážnym či ešte vážnejším prekážkam a na finančných trhoch sa zarába najviac práve v zlých časoch.

Pohľad do histórie

Rok 1929 priniesol najväčšiu hospodársku krízu na svete, tzv. Veľkú depresiu. Akciové trhy do roku 1932 poklesli zo svojho maxima až o 89 % a v tomto období zbankrotovalo viac ako 300 000 firiem a 11 000 bánk. V USA sa miera nezamestnanosti vyšplhala na 24,9 % a priemerné príjmy americkej rodiny sa znížili o 40 %. Napriek tomu, že v daných časoch už len málokto veril, že raz bude lepšie, USA ako aj celý svet sa otriasol a pokračoval v hospodárskom napredovaní a v raste životnej úrovne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Katastrofické scenáre sa verejnosťou niesli aj počas druhej svetovej vojny. Rovnako počas Čierneho pondelka 19. októbra 1987, keď svetové burzy krachli a za jediný deň americký index Dow Jones 30 stratil 22 %. Panika sa šírila aj počas energetickej krízy v 70. rokoch, veľkej finančnej krízy v roku 2008, aj s nedávnym príchodom pandémie covid-19.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Obrázok blogu

Graf vyjadruje cenový vývoj akciového indexu S&P 500 od 19. st. do súčasnosti.

Poklesy trhov nie sú ničím výnimočné, práve naopak v trhovom hospodárstve sú nepravidelne opakujúcim sa pravidlom. Iba v USA akciový trh klesol od roku 1956 až 11-krát o viac ako 20 %. Hoci to zakaždým vyzeralo priam beznádejne, vždy sa dokázali trhy spamätať a tí, ktorí v tom čase prepady finančných trhov využili, sa dočkali odmeny v podobe vysokých výnosov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Akciové trhy na niekoľkoročných minimách

Naše slová potvrdzuje aj historický graf akciového indexu S&P 500, na ktorom vidíme údaje už od 20. rokov minulého storočia. Tento index od svojho maxima z decembra minulého roka poklesol o 26 % a technologický index Nasdaq až o 36 %. Netvrdíme, že neexistuje ďalší priestor na pokles, predovšetkým ak budú centrálne banky pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb. Ale faktom zostáva, že dnes sú akciové trhy najlacnejšie za posledných 10 rokov.

 

Obrázok blogu

Graf vyjadruje vývoj ocenenia akciového indexu S&P 500 z hľadiska pomeru ceny a ziskov (P/E) od 19. st. do súčasnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nie všetko je také zlé ako sa môže zdať

Hoci z hľadiska historických dát akciové trhy naďalej nie sú pod svojim historickým priemerom, veríme, že s pravidelným mesačným investovaním je dobré začať už teraz. Dôvodov je viacero. Jedným z nich je, že nikto v skutočnosti nevie, kedy narazíme na dno a často aj tí najlepší investori vrátane Warrena Buffeta, najúspešnejšieho investora všetkých čias, vyzývajú, aby ľudia investovali pravidelne. Koniec koncov, on sám tak v súčasnosti robí, nepredáva akcie, ale naopak ich kupuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pravidelným mesačným investovaním je možné dosiahnuť to, že využijete trhové pohyby v prospech seba. Ak začnete investovať a o mesiac neskôr cena investičného aktíva klesne, vy dokážete nakúpiť viac týchto aktív za rovnakú sumu peňazí. Ak cena stúpne, nakúpite ich menej. Výsledkom je, že vaša investícia sa spriemeruje a keďže akciové trhy v dlhodobom horizonte rastú, bude stúpať aj hodnota vašej investície.

 

Obrázok blogu

 Graf vyjadruje súvislosť medzi vývojom cenovej hladiny a počtom nakúpených akcií pri pravidelnom investovaní. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalším dôvodom prečo si myslíme, že je dobre začať s investovaním je to, že v skutočnosti na tom globálne hospodárstvo zatiaľ napriek vážnym hrozbám nie je až tak zle. Nezamestnanosť sa vďaka pomoci štátov drží na nízkych úrovniach a strednodobý výhľad ekonómov je celkom optimistický. Európska centrálna banka (ECB) a americká centrálna banka (FED) očakávajú, že inflácia sa dostane pod kontrolu v roku 2024.

Niektoré pozitívne signály vo svetovej ekonomike navyše možno vidieť už dnes. Ceny komodít, ktoré sa kvôli rôznym problémom vyšvihli do šialených výšok, sa dostávajú na pôvodné úrovne. Vďaka opatreniam jednotlivých štátov klesla cena ropy aj zemného plynu. Cena dreva, ktorá krátkodobo stúpla viac ako štvornásobne, sa už znížila na úrovne z roku 2018. Podobne je na tom meď, oceľ a ďalšie materiály. Na pôvodnú cenovú hladinu sa dostala aj cena lodnej kontajnerovej prepravy, ktorá kvôli opatreniam počas pandémie a následným logistickým problémom stúpla až desaťnásobne. Všetky tieto vymrštené ceny pritom podporovali infláciu producentov a v konečnom dôsledku aj spotrebiteľov. Opomenúť nemožno ani veľké európske investície v oblasti obnoviteľných zdrojov, ktorých výsledkom bude stabilnejší, bezpečnejší a zelenší energetický sektor.

V skratke, ak by aj došlo k ďalšiemu zhoršeniu na finančných trhoch, môžete ho využiť vo svoj prospech pravidelným investovaním. História nás naučila, že veľké prepady finančných trhov sú unikátnou príležitosťou a ani tentoraz to inak nebude.

 

Autor: Marek Malina, analytik Portu

 


Portu Fin Blog

Portu Fin Blog

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  17x

Portu je online platforma, ktorá umožňuje investovať skutočne každému. Na tomto mieste nájdete tipy, rady a novinky, vďaka ktorým dokážete svoje peniaze efektívne zhodnotiť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáInvestičné tipy a trikyAnalýzy

reklama

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu