reklama

Prečo bankové účty nie sú vhodným finančným nástrojom pre tvoje úspory

Slováci aj v dobe vysokej inflácie nechávajú peniaze na bežných účtoch čím strácajú na hodnote

Prečo bankové účty nie sú vhodným finančným nástrojom pre tvoje úspory
(Zdroj: Autor fotky: Pexels / maitree rimthong)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Na konci minulého roku mali Slováci podľa NBS v bankách vložených až 42,9 miliardy eur, pričom až viac než 60 % financií predstavujú peniaze na bežných účtoch v objeme 27,2 miliardy eur. Vklady s dohodnutou splatnosťou, teda termínované vklady, predstavovali k augustu tohto roka zhruba 7,9 miliardy eur a z celkového objemu vkladov tvorili približne 18 %. Vklady s výpovednou lehotou, kam patria aj vkladné knižky, boli vo výške 2,1 miliardy eur a tvorili 5 % z vkladov obyvateľstva v bankách. Medziročne sa objem peňazí na bežných účtoch v bankách zvýšil takmer o 7 %.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Inflácia požiera úspory

Problémom je, že peniaze na bežných účtoch nezarábajú a termínované vklady, či vkladné knižky majú len veľmi nízky výnos, ktorý nedokáže pokryť infláciu ani v bežných časoch, kedy sa zdražovanie pohybuje na úrovni okolo 2 %. Práve z tohto dôvodu bankové účty nie sú vhodným finančným nástrojom na ukladanie prebytočných financií a už vôbec nie na zabezpečenie budúcnosti.

 O sile vplyvu inflácie na usporené peniaze jasne hovorí tabuľka nižšie, ktorá zobrazuje o koľko človek príde v prípade medziročného rastu cien o 2 %. Vo variante A človek už má našetrených 20 000 eur. Ak ich nikdy neinvestuje a nezhodnocuje, ich reálna hodnota (na základe kúpyschopnosti) o 20 rokov postupne klesne na iba 13 625 eur. To predstavuje pokles o 32 %, čiže takmer o tretinu. Variant B ráta s tým, že človek nemá žiadne počiatočné úspory, ale šetrí 1 000 eur ročne. V takomto prípade nasporí za 20 rokov až 20 000 eur, avšak ich reálna hodnota sa kvôli inflácii zníži na 16 606 eur, resp. o 17 %.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu

Ak chce človek svoje úspory ochrániť, musí investovať, avšak väčšina Slovákov vôbec neinvestuje a čo je ešte horšie, ani mu neverí. Podľa tohtoročného prieskumu agentúry 2muse, si až polovica ľudí myslí, že investovanie je len pre bohatých a až 58 % verí, že sa dnes investovať neoplatí. Investovanie je pritom dnes dostupné už od 20 eur mesačne a práve v dobe vysokej inflácie je to jediná možnosť, ako aspoň sčasti pokryť vysokú mieru rastu cien. Tieto predsudky vychádzajú z nízkej investičnej gramotnosti Slovákov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Investovanie ako ochrana úspor

Hlavným dôvodom prečo investovať by mal byť aj fakt, že finančné trhy v dlhodobom horizonte rastú. Akciové trhy majú napr. zhruba 150 ročnú históriu a za tú dobu si prešli viacerými nástrahami. Vplyv na ne mali obe svetové vojny, veľká depresia v rokoch 1929 až 1939, éra stagflácie v 70. rokoch, prasknutie dotcom bubliny v rokoch 1999 a 2000 či finančná kríza v 2008. Napriek tomu sa trh vždy spamätal a pokračoval v raste.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu

Aký možno teda očakávať priemerný ročný výnos pri investovaní do akciových trhov? Hlavný americký akciový index S&P 500 za posledných 30 rokov dosahuje výkonnosť v priemere len tesne pod 10 % ročne. To je vysoko nad inflačným cieľom 2 %. Treba pripomenúť jedno zo základných pravidiel investovania - minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov. Napriek tomu globálny akciový trh bude s takmer istotou rásť aj naďalej. To ľudom umožňuje, aby vďaka investovaniu nielen dorovnali infláciou spôsobený pokles hodnoty úspor, ale aj to, aby infláciu prekonali.

Obrázok blogu

Mnohých ľudí môže od investovania vystrašiť fakt, že trhy môžu prudko poklesnúť. Nikto predsa nechce prísť o svoje ťažko zarobené a ušetrené peniaze. Aj v súčasnosti sme svedkami historicky pomerne veľkého prepadu trhov. Sme ale presvedčení, že to je ďalší dôvod prečo investovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu

Obrázok vyššie totiž ukazuje správanie akciového trhu za posledných 65 rokov. Môžeme vidieť, že poklesy sú úplne bežným javom. Koniec koncov sme už pri obrázku historického vývoja akciových trhov videli, že trhy sa vždy dokázali spamätať a vrátiť k rastu.

Ďalším faktom ale je, že medvedí trh, ktorý je charakterizovaný prudkým poklesom, trvá obvykle len krátko (len raz presiahol 2 roky a to počas finančnej krízy v roku 2008). Naproti tomu býčí trh, ktorého znakom je rast trhov, trvá vždy dlhšie. Je teda len otázka času, kedy sa situácia obráti k lepšiemu. Zároveň je dobré si pozrieť, o koľko vždy trhy vzrástli po predchádzajúcom poklese. Sú to desiatky až stovky percent. Preto treba vnímať prepady ako príležitosť.

Čo je teda najdôležitejším faktorom pri investovaní? Čas. Čím dlhšie investujete, tým lepšie. Graf nižšie ukazuje pravdepodobnosť, že vaša investícia do akciového indexu S&P 500 v rôznych časových horizontoch bude zisková. Pri 1 mesiaci je to iba necelých 63 %, avšak už pri 5 rokoch je to až 89 %. Pri 20 rokoch je to na základe historických dát už je to už 100 %.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu

Ak máte teda voľné úspory a neviete čo s nimi, vedzte, že bežný bankový účet, ani termínované vklady, nie sú vhodným nástrojom na ich ochranu, prípadne zhodnocovanie. Dlhodobo najvýnosnejšou stratégiou sú akciové trhy, ale investori majú dnes možnosť investovať aj do portfólií zmiešaných z akcií, dlhopisov i iných investičných aktív.

Autor: Marek Malina, analytik Portu

Portu Fin Blog

Portu Fin Blog

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  17x

Portu je online platforma, ktorá umožňuje investovať skutočne každému. Na tomto mieste nájdete tipy, rady a novinky, vďaka ktorým dokážete svoje peniaze efektívne zhodnotiť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáInvestičné tipy a trikyAnalýzy

reklama

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu