reklama

Právo na pokojné zhromažďovanie nie je v demokratickej spoločnosti bezhraničné

Reakcia Strediska na protest pred NR SR

Právo na pokojné zhromažďovanie nie je v demokratickej spoločnosti bezhraničné
Slovenské národné stredisko pre ľudské práva
Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Bogdana Micovčinová, SNSĽP

 V Bratislave sa dňa 8. februára 2022, uskutočnil protest pred Národnou radou Slovenskej republiky. Zúčastnené osoby vyjadrovali nesúhlas s obrannou dohodou s USA a nespokojnosť s činnosťou vlády. Ako uvádzajú viaceré média, niektorí protestujúci sa snažili dostať do parlamentu, zároveň ktosi v dave použil slzný plyn. Protestujúci častokrát odôvodňujú svoju účasť na demonštráciách tým, že si uplatňujú svoje ľudské práva, medzi ktoré patrí právo na zhromažďovanie. Toto právo však nie je možné vykladať bez toho, aby sa zdôraznila požiadavka pokojného výkonu takéhoto práva.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Právo pokojne sa zhromažďovať je základný pilier demokratickej spoločnosti. Význam tohto práva spočíva najmä v tom, že poskytuje každému priestor vyjadriť svoje názory verejne. Rozsah tohto práva zahŕňa aj slobodu vyjadriť postoje, ktoré nie sú podporované majoritnou spoločnosťou. Pre tých, ktorí nemôžu voliť, napr. deti, právo pokojne sa zhromažďovať predstavuje efektívny prostriedok na vyjadrenie svojich politických postojov.  S právom na pokojné zhromažďovanie sú bezprostredne spojené ďalšie práva zaručené Ústavou Slovenskej republiky, ako aj medzinárodnými dohovormi, ktoré Slovenská republika ratifikovala. Takýmito právami sú napr. sloboda prejavu, ako aj právo slobodne sa združovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Interpretovať právo na zhromažďovanie ako prostriedok vyjadrenia akéhokoľvek názoru, akoukoľvek formou je nielenže nesprávne, ale aj nebezpečné. Takéto právo chráni len pokojné zhromaždenia a neposkytuje ochranu prejavom nenávisti alebo aktivitám zameraným na porušovanie práv a slobôd iných. Zároveň je dôležité zdôrazniť, že právo na pokojné zhromažďovanie nie je absolútne právo, a ak sú splnené určité podmienky, môže dôjsť k jeho obmedzeniu. Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý Slovenská republika ratifikovala, a ktorý má prednosť pred zákonmi v čl. 11 stanovuje, že právo na pokojné zhromaždenie je možné obmedziť len v súlade so zákonom, ak je to nevyhnuté v demokratickej spoločnosti a sleduje sa tým jeden z cieľov vymedzených v tomto článku (napr. v záujme národnej bezpečnosti, ochrany zdravia alebo morálky a iné).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Právo pokojne sa zhromažďovať je základom demokracie a je kľúčom pri vytváraní verejného priestoru, v ktorom je možné počuť rôzne hlasy, ako aj názory. Nie je však správne interpretovať ho ako bezhraničný prostriedok, ktorý umožňuje osobám agresívne a útočne presadzovať svoje názory. Štát garantuje právo pokojne sa zhromažďovať, no jeho pokojný charakter je nutné zdôrazňovať.

Slovenské národné stredisko  pre ľudské práva

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  336x

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva je národný antidiskriminačný orgán a národná inštitúcia na ochranu a podporu ľudských práv na Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu