reklama

Kto zabezpečuje najväčšiu čiernu stavbu v Bratislave?

Nemusíte dlho hľadať. Stovky čiernych stavieb majú len jednu adresu: bratislavská mestská časť Nové Mesto.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Bratislavské Nové Mesto a stavebný úrad pod kuratelou starostu Rudolfa Kusého. Odkedy v roku 2010 nastúpil do úradu sa až doteraz cez tento úrad valia rôzne pokútne developerské projekty, z ktorých drvivá väčšina porušuje územný plán a devastuje okolie. Ľudia v tejto mestskej časti zaspávajú a zobúdzajú sa s obavami, čo ich v najbližšom čase čaká. Kde vyrasie nové monštrum, koľko zelene sa zas ukrojí.

O čo ide v tomto prípade? O projekt Guthaus na Račianskej ulici. Hneď na začiatku chcem upozorniť, že ide o špecifický druh čiernej stavby. Samotný objekt je postavený na bývalom zdevastovanom pozemku, takže postaviť tam niečo nové bolo v podstate dobrým krokom. A veľmi by som tu ani nenapádal developera, ten sa snaží z územia vyťažiť čo najviac a mnohokrát ani nevie, čo všetko mu územný plán dovoľuje. Na to je tu stavebný úrad, aby ho poučil, usmernil a dovolil to, čo prikazuje územný plán.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Len v našom prípade to tak nie je. Starosta Kusý developerovi povolí vždy všetko, čo chce, kde chce a ako chce. Územný plán je pre neho len trhací záchodový papier.

Developer na tomto území plánoval bytový dom, konkrétne byty a obchodné priestory, pričom územný plán presne definuje aj občiansku vybavenosť - a tá je 30 percent.

Ale čo sa stalo. Developer požiadal počas výstavby o Zmenu stavby pred dokončením. Počet bytov sa tak zvýšil z pôvodných 179 na 285 a znížil na percentuálny objem občianskej vybavenosti z 30 percent na 15 percent z celého objemu stavby. A v celkovom ponímaní tu zostanú z 30 percentnej občianskej vybavenosti len necelé 4 percentá. No toto by si nedovolil ani Ďurkovský-kleptokrat Bratislavy číslo jedna. Starosta Kusý nemusel podpísať Zmenu stavby pred dokončením, stavebník na toto nemal právny nárok, ale čo by pán starosta neurobil pre developerov, že? A nielen to, stavebný úrad Nového Mesta 17 mesiacov v tejto veci nekonal. Okrem toho Zmena stavby pred dokončením sa realizovala bez záväzného stanoviska mesta k investičnej činnosti, ktorý je základným a prvým dokumentom k akejkoľvek stavebnej činnosti na území Bratislavy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prirodznene ľudia žijúci v okolí nezostali ľahostajní. Občianske združenie Biely Kríž podalo odvolanie a čuduj na svete čo sa stalo: Okresný úrad Bratislava ako nadriadený orgán v stavebnej činnosti, nakoľko ide o prenesený výkon štátnej správy, zrušil povolenie stavebného úradu Nové Mesto. To však stále nie je všetko. Na stavbe bol 29. 6. 2021 vykonaný štátny stavebný dohľad a výsledok bol, že developer pokračuje v stavebných prácach bez prerušenia a realizoval zmenu stavby pred dokončením bez právoplatného stavebného povolenia.

Nie som vôbec prekvapený. Podobné a ešte horšie projekty sú na území Nového Mesta už zrealizované, cez úrad starostu Kusého nemajú problém prechádzať indivuduálne stavebné projekty, kde je povolená 30 percentná zastavnosť a výsledok je 90 percentná. Betónový plot, ktorý má mať výšku 1,5 metra zabudnite? Vyrastie 4 metre vysoká betónová protitanková pevnosť. Predpísaný počet parkovacích miest? Netreba nemusíte mať ani jedno.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napísal by som, že som zvedavý, či sa po dokončení tohoto projektu vybuduje aj svetelná križovatka Račianska ulica - Skalická cesta, ktorá je určená v územnom rozhodnutí. Ale ani nie som zvedavý. Lebo už viem, že sa nevybuduje. Starosta Kusý na ľudí kašle. Ide mu len a len o developerov. A na to by sme mali myslieť každý deň až do komunálnych volieb.

Robert Puk

Robert Puk

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  148
  •  | 
  • Páči sa:  250x

Som projektový pracovník o.z. Projekt fórum, predtým som pracoval pre rôzne média, Slovenský rozhlas, Hospodárske noviny, Roľnícke noviny so zameraním na životné prostredie, ale neskôr mi pribudla aj ekonomika. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu