reklama

Pozor na zavádzajúce predvolebné petície

Komunálne voľby sa blížia a spolu s nimi aj rôzne petície.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ale, skúsme prosím rozlišovať, ktoré sú naozaj občianske a ktoré rôzne skupiny komunálnych politikov zneužívajú na svoju predvolebnú kampaň. A vznikajú až vtedy, keď sa niekto odváži napísať článok, blog alebo len príspevok na sociálnych sieťach, ktorý odhaľuje ich absolútny nezáujem o veci verejné.

Medzi takéto petície považujem v poslednom čase dve.

Tou prvou je petícia za záchranu polikliniky Tehelná, kde vznikla doslova nechutná hystéria. Skupina poslancov pod vedením starostu bratislavského Nového- Mesta Rudolfa Kusého, konkrétne Branislav Filipovič, mimochodom jeho zástupca, Tomáš Korček, Libor Gašpierik, Andrej Balga, Martin Lovich a ďalší pravdepodobní kandidáti na poslancov za tím Rudolfa Kusého, ako neúspešný kandidát do NRSR za OĽaNO Ľubomír Kuzma s trvalým pobytom na Tehelnom poli, ale žijúcim v Dunajskej Lužnej. (Aj keď neúspešný ale prirodzene ako to u Matovičovcov býva, dostal svoju funkciu - stal sa riaditeľom Datacentra a dvaja aktívni blízki ľudia z tejto partičky Michal Paulovský a Michal Janotík - ľudia, ktorý nikdy nič a nikde neiniciovali a vo verejnom komunálnom priestore Nového-Mesta ich nebolo vidieť - budú zas s najväčšou pravdepobnosťou nové poslušné tváre Rudolfa Kusého. Meno pána Paulovského sa spomína len v súvislosti s prijatím dotácii na kultúrne aktivíty, kde finančné prostriedky poskytlo Hlavné mesto Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj. A pán Janotík, tam som našiel len povolenie na stavbu balkónov na fasáde bytového domu na Vajnorskej ulici, podpísané kým iným, ako starostom Kusým, ale on asi nebude kandidát, len pomocník, trvalý pobyt má totiž v bratislavskej Rači. Téma polikliniky Tehelná nie je jednoduchá a iste ste o nej veľa čítali. Nikto nespochybňuje, že by nemala patriť ľuďom, predovšetkým Novomešťanom. A ja si kladiem otázku, prečo táto hystéria vznikla až po medializácii tejto témy? Prečo sa touto témou nezaoberal tím Rudolfa Kusého na miestnom zastupiteľstve, ktoré bolo 29.6.2022? V tejto súvislosti sa na sociálnych sieťach spomínalo, alebo ak chcete hanilo, aj meno kandidáta na starostu bratislavského Nového Mesta Matúša Čupku. (Chcem len zdôrazniť, že nepatrím medzi kandidátov na komunálneho poslanca za tím Matúša Čupku, ani žiadneho iného, nepatrím do jeho predvolebného tímu a nepatrím ani do tímu primátora Matúša Valla - Tím Bratislava, PS, SaS.) A prečo píšem práve o tomto? Lebo skupina ľudí okolo starostu Kusého je veľmi prekvapená, ako je možné, aby sa obyčajný kandidát na starostu (nazvali ho vulgárnejšie) dostal ku generálnemu tajomníkovi služobného úradu na Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. Ako? Jednoducho. Roman Achimský bol dlhé roky riaditeľ mestskej akciovej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu a Matúš Čupka ako šéf Zelenej hliadky s ním roky úzko spolupracoval. K tejto téme dodávam, že ja ako jeden z aktivistov som sa dostal k Robertovi Kaliňákovi a Ľubomírovi Jahnátkovi rovnako - vtedy išlo o medializovaný prípad nelegálneho výrubu na Kolibe, a to som s nimi ani nikdy neposlupracoval, dokonca som predtým napísal niekoľko článkov, čo je strana Smer a čo robí v komunálnej politike.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhou petíciou je Slanec-MHD. Je to vlastne žiadosť Hlavnému mestu Bratislava SR a Miestnemu úradu Bratislava Nové-Mesto, aby bola daná lokalita zahrnutá do systému hromadnej dopravy. Organizuje ju miestny obyvateľ Marek Karais, ktorý v minulosti pôsobil vo firmách finančnej skupiny Istrokapitál. Neverím, že pán Karais chodí po Bratislave MHD, ale to jeho osobná vec. Veľa obyvateľov sa do tejto lokality nasťahovalo už v roku 2009 a postupne pribúdali ďaľší a petícia sa objavila po trinástich rokoch a práve pred voľbami. Pochopiteľne. Túto petíciu následne veľmi spropagoval na sociálnych sieťach pán Luha, ktorý zostavuje internetový Večerník. Pod petíciou uverejnil aj rozhovor s miestnym a mestským poslancom Tomášom Korčekom. Citujem pána Luhu: "Tomáš Korček poukázal na nesprávy postup Magistrátu hl. mesta Bratislavy pri vydávaní stavebných povolení developerom." Pán Luha hlavné mesto nevydáva stavebné povolenia. Tomáš Korček síce v odpovedi tento nezmysel poopravil a tvrdí, že Hlavné mesto SR Bratislava sa v zmysle stavebného zákona vyjadruje ako dotknutý orgán ku každej novej výstavbe v Bratislave. Záväzným stanoviskom mesta k investičnej činnosti a to nielen z hľadiska súladu z územným plánom hlavného mesta, ale aj z hľadiska riešenia jej dopravného vybavenia. A tak ďalej. Ale ja sa pýtam Tomáša Korčeka: Celý projekt bol realizovaný v rokoch 2006 až 2009 a práve Tomáš Korček bol vtedy námestník primátora pre územný rozvoj. Prečo túto situáciu neriešil vtedy, ale hovorí o tom teraz pred voľbami?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predpokladám, že sa teraz pred voľbami vyplavia objavia ďašie bizardné kúsky z partičky starostu Kusého, tak prosím spoločne rozmýšlajme čo je za tým. Lebo to známe: aktivista Kusý bojuje proti starostovi Kusému - prirodzene cez rôzne petície - tu už máme roky a bolo ich neúrekom. Cieľ je jediný: zostať pri moci aj so svojimi pážatámi.

Robert Puk

Robert Puk

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  148
  •  | 
  • Páči sa:  250x

Som projektový pracovník o.z. Projekt fórum, predtým som pracoval pre rôzne média, Slovenský rozhlas, Hospodárske noviny, Roľnícke noviny so zameraním na životné prostredie, ale neskôr mi pribudla aj ekonomika. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu