reklama

Sú mestské časti pre Bratislavu nebezpečné?

V mnohých prípadoch áno, ale tento stav by pomohol vyriešiť nový a seriózny Zákon o Bratislave.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Iste sa na mňa neurazia viaceré starostky a starostovia Bratislavy, ktorí sa po dlhoročnom rabovaní hlavného mesta ďurkovsko-miklošovsko-smeráckej mafii, ujali svojich funkcií už v roku 2010, pokračovali po voľbách v roku 2014 a ich počet sa zvýšil po voľbách v roku 2018. Mená, ktoré spomeniem posúvajú hlavné mesto dopredu, roky bojujú s korupciou, toxickými developermi, postupne revitalizujú roky zanedbané verejné priestory. Mená ako Ján Hrčka, starosta Petržalky, Dana Čahojová starostka Karlovej Vsi, Martin Zaťovič starosta Dúbravky, Jozef Krúpa starosta Záhorskej Bystrice, Martin Chren starosta Ružinova, Martin Kuruc starosta Vrakune, Jozef Uhler starosta Jaroviec a veľmi pozitívne reakcie som počul od mnohých obyvateľov Rusoviec na prácu Lucii Tulekovej Henčelovej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Naopak, veľmi bizardné nápady, napríklad ako vyriešiť gigatický dlh mestskej časti Devín, s ktorým prišla starostka Devína Ľubica Kolková a ktorý vznikol megalomanskými developerskými nápadmi devínskej samosprávy a ignorovaním verejných problémov mnohých obyvateľov tejto mestskej časti, doviedli Devín do nútenej správy. V mestskom zastupiteľstve má veľmi slabého poslanca, ktorý nie je schopný navrhnúť žiadne riešenie. A to by sa našlo, ale radiť im nebudem. A vôbec najhoršie je na tom mestská časť Bratislava Nové-Mesto kde panuje už od roku 1994 Frimmelovsko-Kusyovský klan. Táto mestská časť je rajom pre tých, ktorým územný plán mesta nič nehovorí, kde poslanci registrujú viac ako 140 čiernych stavieb, len v mojom blízkom okolí ich je desať, kde si stavebník pokojne odkrojí kus lesíka vo vlastníctve hlavného mesta, kde sa uskutočňujú častokrát niekoľko násobne predražené zákazky, kde starosta Rudolf Kusý ignoruje Všeobecno záväzné nariadenia, kde ignoruje záväzné stanoviská mesta k investičnej činnosti, kde úrad roky ignoruje aj také drobnosti, ako nákladnými autami zničené dopravné značky, otlčené stĺpy. Úrad, kde už doslova zutekali všetci ako tak schopní úradníci a zostala tam len mizivá menšina slušných. Radnica kde sa doslova prejedol rezervný fond. Iste poviete, sú to jedna-dve nepodarené mestské časti, no pocíti to celé mesto.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po viacerých písomných oznamoch, je aj toto dlhoročný a neriešený problém starostu Kusého a jeho úradu. Maličkosť? Nemyslím.
Po viacerých písomných oznamoch, je aj toto dlhoročný a neriešený problém starostu Kusého a jeho úradu. Maličkosť? Nemyslím.  (zdroj: Foto: Robert Puk)

Obrázok blogu

Nie je to však len problém nepodarených starostov. Ďalším problémom je personálna politika. Častokrát, a to už roky rokúce, sa objavuje fenoném rotácie úradníkov. Ide totiž o to, že ak samosprávneho úradníka vyhodia za závažné pochybenia - neraz korupciu z magistrátu alebo niektorej mestskej časti - objaví sa po čase v druhej mestskej časti. A práve tento problém má zásadné a negatívne vplyvy na chod hlavného mesta. Aj v tomto bol majstrom bývalý starosta bratislavského Nového-Mesta, obklopoval sa ľudmi vyhodenými z práce za závažné pochybenia, a tí mu zobali z ruky. Štyrikrát bol zvolený za starostu, ale zaujímavé keď som sa rozprával s mnohými jeho voličmi, počúvam len veľmi negatívne skúsenosti. Táto prax pokračuje aj za bačovania pána Kusého, ale konkrétne prípady uvediem neskôr. Zatiaľ len toľko, že na úrade sa "presúša" za korupciu odsúdený exstarosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor a Jamborov prednosta je dnes prednostom starostu Kusého.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalším problémom tejto mestskej časti versus mesto je časté zavádzanie obyvateľov, z ktorých mnohí nevedia, ktorý pozemok, ktorá cesta, ktorý kúsok zelene patrí mestskej časti a ktorý patrí mestu. A nielen to, potom si časť úradníkov oznámenia obyvateľov prehadzujú ako horúci zemiak, namiesto toho, aby stažnosti odovzdávali zodpovednému úradu. Poviete si, poskytnite riešenie, kritizovať je ľahké. Jedno tu je. V Prahe to vyriešili veľmi šalamúnsky. Všetky cesty v Prahe má v správe mestská firma a chodníky sú v správe každej z mestských časti podľa katastra.

Určite drvivá väčšina nechce, aby tú vládla akási pomyselná absolútna moc magistrátu, ale starostky a starostovia, ktorí posúvajú hlavne mesto dopredu sú zároveň mestskými poslankyňami a mestskými poslancami a bez nich sa primátor nepohne. Ak by magistrát konal proti vôli obyvateľov Bratislavy neschvália mu rozpočet, neschvália mu úver, investície, neschvália mu žiadny predaj majetku, kúpu majetku, prenájmy. Jednoducho nepohol by sa z miesta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O novom Zákone o Bratislave sa pred časom vyjadroval Richard Sulík, len máme tu jeden problém, prakticky už od volieb tu prebieha doslova vojna v takzvanej koalícii, krorá vlastne koalíciou nikdy nebola.

Robert Puk

Robert Puk

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  148
  •  | 
  • Páči sa:  250x

Som projektový pracovník o.z. Projekt fórum, predtým som pracoval pre rôzne média, Slovenský rozhlas, Hospodárske noviny, Roľnícke noviny so zameraním na životné prostredie, ale neskôr mi pribudla aj ekonomika. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu