reklama

Atómovky, ktoré ohrozujú samosprávy

Samosprávy hospodária a používajú naše spoločné financie lepšie ako štát.

Atómovky, ktoré ohrozujú samosprávy
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Štát má míňať svoje financie, samospráva svoje. Konieckoncov financie od občanov a firiem, ktoré vytvorili v tejto krajine hodnoty.

Štát má 2 mld. eur nadpríjmov. A  aj tak minister financií, ktorému dobíja peňaženku manželka, nevie zmysluplne hospodáriť s našimi spoločnými financiami. Máli sa mu, a preto šiaha do kasičky samospráv. A tým to bude chýbať.

Minister nepočúva argumenty samosprávy, tie pri tom neohrozujú podporu rodín, ale poukazujú na dopady ich vlastných rozpočtov. Chcú sedieť za stolom, nie byť korisťou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vieme pomôcť samosprávam

Pri dvoch krízach – pandémie Covid19 a migračnej vlne spojenej s vojnou na Ukrajine sa štát spoliehal na samosprávy. Je to prirodzené a správne.

Tie, sa kríz nezľakli a zvládli všetky úlohy dané štátom. Mnohé to stálo nemálo financií. Niektoré náklady nie sú stále uhradené. Ako „liek“ ponúklo ministerstvo financií pôžičky. Ministerstvo požičalo samosprávam celkovo 151 919 185 eur na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020, s tichým prísľubom ich nenávratnosti. Teda, že štát si nebude nárokovať splatenie týchto financií. Stalo sa to už v minulosti, napr. mestu Martin. Je to len operatívne riešenie a neštandardné riešenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odpustenie návratnosti týchto financií by reálne mohlo pomôcť samosprávam zvládnuť výpadky ktoré spôsobil štát samosprávam. Vtedajší minister financií a súčasný premiér povedal (viď 30:50 min):

„Tieto výpadky môžu samosprávy vykryť zo zvýhodnených pôžičiek, ktoré by sa mohli zmeniť za splnení určitých podmienok aj na granty.“

Je čas tento prísľub naplniť pán minister!

Pozrime si aj druhú stranu mince.

ZMOS dlhodobo odmieta daňový mix. Posadnutý sú totiž zle nastaveným mixom z čias ekonomickej krízy (2008-210), ktorý predstavil Ivan Mikloš. Príjem samospráv nemôže závisieť na vplyve predstáv jedného človeka. Daňový mix je systematické riešenie, ktoré zmierňuje zásahy štátu do základného balíka financií pre samosprávy. Každoročné zostavovanie rozpočtu sa začína predikciou ministerstva financií. Daňový mix by pomohol využiť plný potenciál trojročného rozpočtovania a stabilného kalkulovanie príjmov. Áno, samosprávam je potrebné navýšiť zdroje, napr. vytvoriť cestný fond na riešenie havarijného stavu dopravnej infraštruktúry. Ale aj dofinancovať služby, ktoré si štát u samospráv objednáva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samosprávy hospodária a používajú naše spoločné financie lepšie ako štát. Preto prišiel trest v podobe atómovky (- 600 mil. eur). Úspech sa neodpúšťa.

Ján Raclavský

Ján Raclavský

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  118
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Odborník na verejnú správu, štátnu správu a samosprávu. Zaujímajúci sa o dianie, problémoch a procesoch na ministerstve vnútra. Nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2010-2018.Raclavský JánPropagujt Zoznam autorových rubrík:  Verejná správaDolný KubínPolitikaSpoločnosťNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu