reklama

Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám

Pomoc tehotným ženám je jeden z pilierov vyspelej, vyvinutej a dospelej sociálnej politiky. Téma sa však dá znesvätiť.

Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám
Je to nešťastné, ale faktom zostáva, že kresťanov reprezentujúci politici sa dopustili znesvätenia. Znesvätenia dôležitých sociálnych politík. Otázka je, kto teraz komu uverí, že to s pomocou tehotným ženám myslí vážne. Zákaz nie je pomoc. Pomoc nie je jednoduchá. Pomoc sa dá priniesť len rozsiahlou reformou sociálneho systému. Nie balíkmi alebo duplicitnými zákonmi. (Zdroj: Radovan Čipka)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (54)

Vyňatie jednej časti problému

Zredukovanie rozsiahlej zdravotníckej aj sociálnej témy na jednu časť a tej sa chopiť, ako kliešť nemôže priniesť pozitívny výsledok. Rozložiť si rozľahlý, širokospektrálny problém na menšie časti je samozrejme rozumné, ale len v tom prípade, ak je v pláne tieto menšie časti postupne aj riešiť. Reštriktívne opatrenia, predovšetkým voči právam, slobode a slobodným rozhodnutiam, nikdy nepriniesli nič dobré. Ani žiadaný výsledok.

Pokusy o prepašovanie ANTIpolitík do rôznych, aj nesúvisiacich zákonov, sa ťažko sledujú. Na toto sa zrejme Anna Záborská pri svojej práci spoliehala. Myslela si, že nevzbudí verejný záujem. Podcenila voliča. Podcenila nezávislé média. Podcenila intelekt kresťanov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Umelé prerušenia tehotenstva (ďalej len UPT) sú skutočným problémom... alebo skôr dôsledkom kombinácie niekoľkých súbežných problémov. Predstava, že žena sa rozhoduje podstúpiť UPT len preto, že nechcené dieťa ohrozuje jej kariéru vystihuje len Váš vnútorný svet, nie realitu.

Chcieť vyriešiť dôsledok bez toho, aby sme sa pozreli na príčiny nikdy nebude fungovať. Rovnako nebude fungovať okrajovo sa pozrieť na príčiny a skomplikovať UPT. Skutočná pomoc tehotným ženám, tým, čo si dieťa chcú nechať, aj tým, čo zvažujú UPT, musí byť systémová, jasne definovaná a aj flexibilná. Musí byť súčasťou štátneho systému sociálnej a zdravotnej starostlivosti. Nie výsledkom niekoľkých separátnych balíčkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prohibícia v širokom zmysle slova nikdy nepriniesla očakávaný výsledok, ani nezlepšila situáciu. Práve naopak. Vždy otvorila dvere pre vznik čiernej ekonomiky, vďaka ktorej trpel štát aj spoločnosť. Vaša ANTIpolitika v rôznych segmentoch a otázkach je prepašovaná všade. Do každého zákona (súvisiaceho alebo nesúvisiaceho) sa snažíte vložiť niečo, čo komplikuje život "nenormálnej" (vo Vašom svete) skupine obyvateľstva. Mimochodom, skupina obyvateľstva = skupina ľudských bytostí, ktorých život je rovnako hodnotný ako Váš.

Prečo sa žena rozhoduje pre UPT?

ANTIpolitika, boj proti LGBT+, boj proti potratom a ignorancia nenávistných výrokov Vašich politických partnerov z Vás lepšieho človeka nerobí. Politik má obhajovať ľudské práva a hľadať riešenia aj na pálčivé otázky.
ANTIpolitika, boj proti LGBT+, boj proti potratom a ignorancia nenávistných výrokov Vašich politických partnerov z Vás lepšieho človeka nerobí. Politik má obhajovať ľudské práva a hľadať riešenia aj na pálčivé otázky.  (zdroj: Radovan Čipka)

Nie, nie, kariéra veru nie je hlavný dôvod, prečo žena nechce dieťa. Tvrdiť niečo takéto (a mnohí "kresťanskí" politici to už tvrdili) je zvrátené. Nemusíme byť vedeckí a sociální pracovníci, aby sme pochopili, že žena, ktorá UPT zvažuje prechádza obdobím uvažovania, hodnotenia a rozhodovania. Je to obdobie trápenia a bolesti, strachu a neistoty. Nazývať takúto ženu vrahyňou je nechutné (a aj to sme už počuli z úst priamo, či náznakom, niektorých "kresťanských" politikov).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Päť ročný prieskum Renity White, doktorky a odborníčky na gynekológiu priniesol prehľad najčastejších dôvodov, kvôli ktorým sa žena rozhoduje podstúpiť UPT.

V spolupráci s Heather Mercer, profesorkou psychológie, ktorá sa zamerala na fact checking práce White zistili tieto skutočnosti:

Dôvody pre podstúpenie UPT

Percentuálny výskyt pri opýtaných

Nedostatok financií, slabé finančné zázemie

40%

Nevhodné načasovanie

36%

Problémy s partnerom, absencia partnera, agresívne správanie, domáce násilie

31%

Potreba zamerať sa na už narodené deti, viaceré deti už narodené

29%

V rozpore s plánmi do budúcna, potreba zamerať sa na iné časti života

20%

Emočná nepripravenosť

19%

Zdravotné problémy

12%

Neschopnosť zabezpečiť životné potreby, poskytnúť "dobrý" život

12%

Nesamostatná alebo nedospelá osoba

7%

Vplyv zo strany rodiny alebo priateľov

5%

Nechce deti

3%

Mnohé ženy samozrejme určili za príčinu kombináciu dôvodov. Najčastejším dôvodom, ktorý bol uvedený v až 40% prípadov sú financie, do čoho samozrejme vstupuje aj neschopnosť poskytnúť "dobrý" život a samozrejme aj zameranie sa na výchovu už narodených detí.

Efektívnym krokom, ktorý by prispel k zníženiu počtu UPT by bola rozsiahla sociálna reforma, zameraná na poskytovanie pomoci a služieb pre ženy. Dostupná psychologická podpora, zlepšenie postavenia žien na pracovnom trhu, zlepšenie dostupnosti predškolských zariadení, ale aj napríklad pomoc žene pri zabezpečovaní intímnej hygieny. Sexuálnu výchovu na školách (vrátane vyučovania o antikoncepcii, Však pán minister Horecký?).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potraty na Slovensku

Faktom je, že sa pani Záborská rozhodla bojovať proti problému, ktorý sa vo veľkej miere postupne rieši sám. To samozrejme neznamená, že by sme mali prestať hľadať a vytvárať opatrenia, ktoré podporia ženy v tehotenstve, či už UPT zvažujú alebo nie.

Klesajúci trend potratov sa dokázal aj v rozdieloch medzi rokmi 2020 a 2021(dáta za rok 2022 zatiaľ nemáme, očakávam ich na začiatku mája). Medziročne došlo k poklesu o 10% a to aj napriek pandémii a nakumulovaným krízam, medzi ktoré patrí aj kríza demokracie a chaos na politickej scéne.

Nestabilita v politike spôsobuje neistotu v ľuďoch. Nevedia, čo majú čakať a kvôli nejasnej komunikácii ani nevedia na čo sa majú pripraviť. Aj napriek tomu sa počet potratov medziročne (v období krízy!) znížil o 1 364. Potratov. Nie UPT. Z tohto počtu tvorili 51% spontánne potraty. UPT tvorilo 43,4%.

K tejto téme bude samostatný článok.

Na území SR bolo vykonaných 5 249 UPT, v minulom roku to bolo 6 177. Počet UPT vykonaných na Slovensku klesol o 928. Aj napriek tomu niektorí politici básnia o poľskej ceste. Nuž ale, ako som spomínal, prohibícia nikdy nič nevyriešila. Ani cesta, ktorú si zvolilo Poľsko nefunguje.

Animovaná verzia politika: Anna Záborská
Animovaná verzia politika: Anna Záborská (zdroj: Radovan Čipka)

Reštrikcie v Poľsku a viac ako 30 000 ilegálnych potratov

Poľská cesta nefunguje dnes, nebude fungovať zajtra a vieme, že nefungovala ani včera. Ak si máme z Poľska v niečom zobrať príklad, tak je to to, ako veci nerobiť. Poľsko nám ukázalo učebnicový príklad toho, ako prohibícia (v širokom slova zmysle) nefunguje. Otvára priestor a dvere pre vznik čiernej ekonomiky.

Približne 30 000 poľských žien podstúpilo UPT nelegálne. Mnohé sa tak rozhodli v zúfalstve, vediac, že to môže ohroziť aj ich zdravotný stav. Čierne kliniky venujúce sa akémukoľvek druhu zákroku nikdy neboli a ani nebudú bezpečným riešením. Áno, potrat nie je šťastné riešenie. Nikdy nebolo a nikdy nebude. Žena pri takomto rozhodnutí trpí a určite to nie je jednoduché.

Väčší problém je však, keď ohrozíme jej zdravie. Ak sa niekto raz rozhodne, že dieťa donosiť nechce, nemôže z naozaj širokého spektra dôvodov, donútiť ju nie je možné. Čo môžeme urobiť je to, že dostane možnosť podstúpiť UPT s čo najmenším ohrozením jej zdravia.

Pani Záborská, prečo, keď ste hovorila o tom, ako to v Poľsku skvelo funguje, nespomenula ste aj čierne klinky, kde ženy riskujú svoje zdravie? Prečo ste nespomenula 30 000 ilegálnych potratov? Prečo ste nepovedali o tom, že ženy z Poľska utekajú, aby si nechali vykonať zákrok? Pretože pravdou sa manipuluje ťažšie ako s polopravdami a ľahkými sloganmi?

Úprimnú pomoc ženám Vám nikto neverí.

Vaša snaha o neustále presadenie ANTIpolitík je už únavná a skutočne špiní rybník. Nevinne vyzerajúci zákon o rodných číslach je toho krásnou ukážkou. Vaša netolerancia a neschopnosť pochopiť, že ľudia nemusia žiť podľa Vašich predstáv Vás neustále núti komplikovať ich životy. Či sú to trans ľudia, gayovia, lesby, ženy, ktoré chcú podstúpiť UPT.

Vaša obsesia zákazmi, reštrikciami a znevažovaním života istých skupín obyvateľstva je pre mňa nepochopiteľná. Kresťanský život sa dá viesť aj v krajine, kde sa ľudia nemusia báť milovať. Kde môžu mať rovnaké práva, ako kresťania, ako heterosexuálne páry, ako matka a otec.

Keby Vám šlo o skutočnú pomoc tehotným ženám snažila by ste sa pripraviť rozsiahlu reformu zákona. Neuspokojilo by Vás predkladanie "balíčkov", ktoré prinášajú napr. aj duplicitné právne úpravy. Ak by Váš záujem o matky a deti bol skutočný, v parlamente by ste sa správali inak. Napríklad by ste nekomplikovali cestu k prijatiu návrhu zákona o sprevádzajúcej osobe. Matka by mala právo na to, mať pri sebe pri pôrode partnera. Vďaka tomu, by mala menej stresu a pôrodom by prešla ľahšie.

Váš skutočný nezáujem o deti je desivý. Hovorí to veľa o Vašom vnútornom svete a politickom presvedčení. Nezáleží Vám na demokracii a jej udržaní. Ste teokratický politik. Sfanatizovaný nasledovateľ odkazu stredovekých cirkví. Vaše pôsobenie v politike nemá nič spoločné s kresťanskou láskou, ani s túžbou prispieť k tomu, aby bolo Slovensko lepšia krajina.

Slováci sú Slováci. Slováci žijú na Slovensku. Slovensko nepotrebuje poľskú cestu. Slovensko nepotrebuje byť neustále posúvané do minulosti. Vaše úsilie o "pomoc tehotným ženám" je nedôveryhodné. Vaše slová a spôsob, akým formulujete manipulatívne vety sú v rozpore s Vašimi skutkami a skutočnou podstatou zákonov, ktoré predkladáte.

Žiaľ, podarilo sa Vám zašpiniť rybník. Podarilo sa Vám nalomiť dôveru spoločnosti voči kresťanským politikom, ktorí to s kresťanskou politikou myslia vážne. Podarilo sa Vám podkopnúť nohy tým, ktorý naozaj chcú priniesť zmenu a pomôcť ženám v komplikovanom období ich života.

Začnite ospravedlnením a zakončite to odchodom

Je čas, aby ste si naliali čistého vína. Vaše pôsobenie v politike bolo fiaskom. Zlyhali ste ako politik a je čas sa ospravedlniť Vašim sklamaným voličom. Upokojiť tých, ktorých ste sfanatizovala a využiť posledné zvyšky hrdosti, sebaúcty a slušnosti, ktoré Vám zostali a s pokorou odísť.

Priniesli ste rozdelenie spoločnosti, v ktorom Vaši kolegovia kreslili terče na chrbty "nenormálnych" (vo Vašom svete) ľudí. Vyústilo to až k tomu, že došlo k teroristickému útoku na LGBT+ komunitu. Môžete si umývať ruky, ale svoj podiel nikdy nezmažete. Nie, neobviňujem Vás z vraždy, ale rétorika, ktorú ste zvolili Vy a Vaša strana k tomu vytvorila podmienky.

Rovnako ako Fico vytvoril podmienky k vražde novinára, aj vy ste priložila ruku k dielu na Zámockej ulici. Dovolila ste, aby sa Vaši politickí partneri po tomto ohavnom skutku vyjadrovali o strachu z priznaní sa k heterosexualite, o nenormálnosti, aby spochybňovali nevinnosť obetí. Mlčali ste a možno ste v skrytosti aj ticho prikyvovali.

Pomoc tehotným ženám sa dá, pani Záborská, robiť aj bez zásahu do potratovej politiky, bez toho, aby ste predlžovali lehoty, bez toho, aby ste sa pokúsili zrušiť "reklamu pre potraty". Dá sa to skutočnými, modernými metódami. Dá sa to reformou trestného zákona, zlepšením sociálnej politiky, zlepšením zdravotníctva. To by ste však musela pomoc tehotným ženám myslieť vážne.

Dôkazom Vašej neúprimnosti je aj fakt, že narodené deti akoby pre Vás prestali existovať. Odmietali ste riešiť situáciu detí žijúcich v dúhových rodinách. Ignorovali ste zle fungujúce školstvo, aj fakt, že na Slovensku máme akútny nedostatok detských psychiatrov. Mlčali ste o zhoršenej situácii tínedžerov, ktorí stále častejšie volali na linku pomoci.

Kde je Vaša láska k deťom, keď príde na vážne problémy? Kde je Vaša láska k ženám, keď sa majú otvárať skutočné životné situácie?

Stále viac a viac detí sa stáva obeťami samovraždy. Stále viac a viac detí sa stáva väzňami depresie. Stále viac a viac detí sa stáva otrokmi sebapoškodzovania. Stále viac a viac detí siaha po ľahko dostupných drogách. Stále viac a viac detí zažíva šikanu. Stále viac a viac detí sa cíti byť nemilovanými. Stále viac a viac detí sa stáva obeťami groomingu.

Bez nenávisti, hnevu, neodpustenia, neprajnosti, je čas na oddych a dôchodok. Vyčistite cestu novým kresťanským politikom, ktorý majú silu na to, aby robili politiku kompromisu a riešení.
Bez nenávisti, hnevu, neodpustenia, neprajnosti, je čas na oddych a dôchodok. Vyčistite cestu novým kresťanským politikom, ktorý majú silu na to, aby robili politiku kompromisu a riešení.  (zdroj: Radovan Čipka)

Áno pani Záborská. Takto vyzerá Vaša láska k deťom. Ticho prehliadate ich problémy. Otáčate sa chrbtom a hľadíte na maternice, striehnuc, či sa náhodou žena nerozhodne s ňou nakladať inak, ako to vyhovuje Vám. Pani Záborská! Nie každá žena sa dokáže zmieriť s tým, že dieťa, ktoré v sebe nesie je dieťa jej pokrvného príbuzného. Nie každá žena sa dokáže zmieriť s tým, že dieťa, ktoré v sebe nesie je výsledkom znásilnenia. Nie každá žena sa dokáže zmieriť s tým, že jej dieťa by malo hrozný život po boku tyrana. Nie každá žena je pripravená na to byť matkou.

Prestaňte v politike znesväcovať vážne témy sociálnej demokracie. Vaše zlyhania nepoškodili len Vašu politickú kariéru. Poškodzujú životy tých viac ako 5 000 žien, ktoré sa rozhodli podstúpiť UPT. Dajte možnosť tým, ktorí to myslia úprimne.

Riešenia, ktoré ste ignorovali

Existuje niekoľko riešení, ktoré by pomohli ženám v ťažkej situácii. Všetky vyžadujú hĺbkovú reformu a zmenu mnohých systémov v sociálnej politike štátu. Keby ste niekedy uvažovali nad tým, že otvoríte tieto témy, veril by som Vám vašu snahu. Vy ste ich miesto toho ignorovali a šli si svoje, bez ohľadu na to, ako tým poškodíte celú túto tému.

  • Zmena definície znásilnenia

Znie to nesúvisiaco, ale ak prestaneme ženu traumatizovať počas vedenia vyšetrovania a konečne zmeníme definíciu znásilnenia, uľahčí to žene život. Mnohokrát sa jedná aj o pomoc tehotným ženám. Žena, ktorá pocíti podporu od okolia, ktorá bude prijatá, aj keď sa jej stalo niečo takéto, sa skôr rozhodne dieťa si ponechať. Nemusíme ju traumatizovať tým, že sa vlastne nič nestalo, lebo útočníkovi nevyškriabala v sebaobrane oči. Okrem toho potrebujeme zmeniť prístup k zneužitým ženám a prestať im klásť pri výsluchu niektoré otázky.

  • Lepšia dostupnosť predškolských zariadení

Ak už máte doma dve alebo tri deti a živo si spomínate na to, aké komplikované pre nich bolo nájsť predškolské zariadenie, dvakrát si rozmyslí, či dokáže zvládnuť tretie alebo štvrté dieťa.

  • Zlepšenie postavenia žien na pracovnom trhu

  • Zlepšenie postavenia jednorodiča v spoločnosti a na pracovnom trhu

  • Inštitút včasnej intervencie a boj proti domácemu násiliu

  • Inštitút priamej adopcie

Tehotná žena sa skôr rozhodne ponechať si dieťa, ak ho bude môcť dať na adopciu rodine, ktorú vopred spozná. Pomoc zo strany vybratého páru jej uľahčí celý priebeh tehotenstva a ubezpečí ju, že dieťa bude v dobrých rukách.

  • Psychologická a psychiatrická pomoc dostupná všade a ľahko

  • Viac elektronických služieb, menej byrokracie a úradov

A mnoho ďalších. Pani Záborská, prečo ste sa naozaj nepokúsili pomôcť tehotným ženám? Mali ste na to dosť času, aj moci v parlamente. Kto teraz uverí, že niekto ďalší to bude myslieť vážne? Znesvätila ste celú jedno sociálnu tému a odmietate za to niesť dôsledky. Vaše pôsobenie v politike nie je inšpirované Bohom, ale Vašou túžbou zmeniť Slovensko na niečo, čím nikdy byť nesmie.

Záverom

Slovensko nie je kresťanský štát. Slovensko je sekulárna republika s liberálnou demokraciou, kde platí rovnosť práv pre všetkých. Prestaňte o Slovensku uvažovať, ako o Vašej hračke. Ako o kresťanskom štáte, v ktorom je boží zákon nad svetské zákony. Slovensko je domovom aj neveriacich ľudí, ktorí majú právo hájiť svoje záujmy, svoje presvedčenia a svoj životný štýl. Či sa Vám to páči alebo nie, Slovensko nemá vieru. Slovensko má občanov, ktorí si svoju vieru môžu zvoliť.

Slovensko má obyvateľky, ktoré vo svojej často zúfalej situácii siahnu po UPT. Uprieť im túto možnosť je útok na ich psychické zdravie, ich práva a znamená to uprieť im nárok na vlastné rozhodnutie.

Prečo hovorím, že ste znesvätila tému pomoci ženám? Lebo ste neustále pretláčali jednu reštrikciu za druhou. Pokúšali ste sa neustále tlačiť zákazy, komplikácie a vytvárali ste nenápadné prílepky do, na prvý pohľad, nesúvisiacich zákonov.

Znesvätili ste túto tému, preto teraz každý, kto bude chcieť naozaj pomôcť bude najskôr musieť poraziť nedôveru a pochybnosti. Každý, kto otvorí otázku pomoci tehotným ženám bude čeliť kritike, že sa zase pokúša o komplikáciu potratov. Nevedeli ste kedy prestať a nevedeli ste ako to riešiť. Vaša neschopnosť a sfanatizovaná zaslepenosť uzatvorila dvere. Nie len pre Vás, ale aj pre tých, čo prídu po Vás.

Radovan Čipka

Radovan Čipka

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  451x

V tomto blogu by som sa rád zameral predovšetkým na niekoľko oblastí, napr.: literatúra. Rád by som priniesol rozhovory so slovenskými spisovateľmi a recenzie na ich diela. Sám sa venujem písaniu fantasy literatúry a písanie ako také ma viac-menej sprevádza celý život, aj v mojej práci. Okrem iného sa chcem zamerať na články z prostredia forenznej psychológie a pozrieť sa na príbehy viac aj menej známych sériových vrahov. Zlo je súčasť sveta a súčasť ľudského charakteru, ktorá priťahuje pozornosť ľudí a vo veľkej miere zaujíma aj mňa. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaSérioví vrahoviaOsobné článkyNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu