reklama

Riešenie kolízií vtáctva na sklenených protihlukových bariérach dostalo zelenú

Kolízie vtáctva so sklenenou bariérou v krajine sú považované za jednu z najčastejších príčin jeho úhynu pri preletoch a migrácii. Ročne ide o milióny jedincov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Či sa jedná o vzácne, alebo bežné druhy, si táto smrtiaca prekážka nevyberá. Sklo sa stáva v architektúre veľmi populárnym prvkom, začalo sa využívať aj na autobusových zastávkach, sklenených záhradkách, balkónoch, ale aj v rozsiahlych líniových stavbách, akými sú protihlukové bariéry. Na jednej strane chráni obyvateľov okolitých sídiel od hluku a často aj prachu, na strane druhej však sklo, ktoré sa ako výplň týchto bariér používa, je pre vtáky priehľadné a za letu ťažko identifikovateľné. Vtáky sa snažia preletieť do prostredia, ktoré vidia za sklom bez toho, aby čo i len tušili o existencii tejto prekážky. Po náraze v plnej rýchlosti dochádza k smrteľným úrazom. V ľahších prípadoch ide „len“ o otras mozgu, vtáky však často končia aj s fraktúrami a smrteľným finále. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Týmto nebezpečným kolíziám sa ale dá predchádzať, na trhu existuje viacero riešení, nie všetky sú však dostatočne účinné alebo esteticky príťažlivé. V prvom rade je potrebné sa vyhnúť sklu ako materiálu, ak sa už použije sklo, tak s farebnou výplňou, prúžkovaním, sieťovinou, so živým porastom brečtanov a pod. Ak ani tadiaľto cesta nevedie, treba ho pre vtáky zviditeľniť. „Označiť“ je pritom potrebné najmä horný okraj sklenej bariéry, do ktorej vtáky narážajú najčastejšie. Pre ostatnú plochu sa osvedčilo použitie rôznych zvislých prúžkov, tiež husto nalepené vtáčie siluety či akékoľvek iné viditeľné nálepky. K dispozícii sú dokonca aj UV fólie a nálepky, ktoré nie sú pre ľudské oko viditeľné, vtáky však UV odraz spozorujú a bariére sa vyhnú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Začiatkom tohto roku sme začali riešiť takúto rizikovú situáciu aj na jednej líniovej protihlukovej sklenenej bariére a to na dlho očakávanom premostení Váhu novou železničnou traťou v Trenčíne. Použité preventívne opatrenie v podobe dvoch nálepiek s veľkou medzerou uprostred sme totižto po dlhoročných skúsenostiach vyhodnotili ako nedostatočné. Investorovi stavby, v tomto prípade ŽSR, sme navrhli doplnenie existujúcich nálepiek o ďalšie. Do riešenia problému sa, na naše milé prekvapenie, zapojili všetci zúčastnení, vrátane environmentálneho dozoru stavby a jej zhotoviteľa.

Obrázok blogu

Na podnet OZ Živé mestá sa rozbehla diskusia k riešeniu problému a hneď prvé stretnutie so zástupcami všetkých dotknutých strán prinieslo nádej, že sa potenciálnym kolíziám vtáctva a protihlukovej bariéry nad riekou Váh bude dať zabrániť. Riziko kolízií tu totižto znásobuje skutočnosť, že väčšina vtákov migruje tesne ponad vodný tok. Samotná rieka Váh s priľahlými nížinami utvára jeden z najvýznamnejších migračných koridorov vtáctva na Slovensku. Vtáky takéto koridory využívajú pri svojich preletoch na zimoviská a naspäť na svoje hniezdiská. Ohrozené sú tak čajky, volavky, kalužiaky, kačice, labute, dokonca dravce, ale aj desiatky druhov spevavcov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rokovania však priniesli svoje ovocie a tak dňa 19.5.2017 zrealizujeme dolepenie viac ako 1000 ďalších antikolíznych nálepiek, ktoré by mali sklo na tomto rizikovom úseku pre vtáky zviditeľniť. Zúčastniť by sa ho malo niekoľko desiatok dobrovoľníkov. Ak sa chcete aj vy zúčastniť tejto zaujímavej akcie, kontakt nájdete na tejto stránke: poznavanievtactva.sk

Ak bude akcia úspešná, mohlo by ísť o prvú „lastovičku“ v prevencii pri ochrane vtáctva v železničných koridoroch, doposiaľ sa totižto povinná ochrana proti kolíziám vzťahovala len na protihlukové bariéry popri cestných komunikáciách. Toto bude teda jedna z prvých aktivít tohto druhu uskutočnených na železnici vo fáze jej výstavby. 

Radovan Jambor

Radovan Jambor

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

...ornitológ, ekológ a ochranár, zakladateľ spoločnosti ORNIS a OZ ŽIVÉ MESTÁ. Dlhodobo sa venuje problematike urbánnej ekológie a ochrany vtáctva v mestách... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu