reklama

Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?

Najsevernejšie obývané miesto na svete, svetová banka semien a ešte všeličo iné sa nachádza na arktickom súostroví.

Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Názov Svalbard má historické korene a spája sa s ním prvé pomenovanie súostrovia, ktoré leží na polceste medzi severným pobrežím Nórska a severným pólom. Tento názov oficiálne prijalo Nórsko na základe Zákona o Svalbarde z roku 1925, ktorým bolo toto rozľahlé územie formálne pripojené k Nórskemu kráľovstvu. Pôvodný názov oblasti Špicbergy bol ponechaný hlavnému ostrovu.

Geografia

Svalbardská zmluva z roku 1920 definuje Svalbard ako všetky ostrovy, ostrovčeky a skalné útvary v oblasti od 74° do 81° severnej zemepisnej šírky a od 10° do 35° východnej zemepisnej dĺžky. Rozloha pevniny je 61 022 km2 a dominuje mu ostrov Špicbergy, ktorý tvorí viac ako polovicu rozlohy súostrovia, za ktorým nasledujú ostrovy Nordaustlandet a Edgeøya. Všetky osady sa nachádzajú na najväčšom ostrove - Špicbergy, okrem dvoch meteorologických staníc na ostrovoch Bjørnøya a Hopen. Nórske kráľovstvo získalo v čase podpisu Svalbardskej zmluvy všetko, v tom čase nenárokované, územie v rozsahu 95,2 % plochy súostrovia. Keď táto zmluva nadobudla právoplatnosť, boli vo vlastníctve nórskej ťažobnej spoločnosti Store Norske 4% pôdy, ruská uhoľná spoločnosť Arktikugol vlastnila 0,4%, zatiaľ čo majetok ostatných súkromných vlastníkov predstavoval tiež 0,4% územia Svalbardu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže Svalbard leží severne od polárnej kružnice, v lete zažíva polárny deň, ktorý na najjužnejšej časti súostrovia trvá 99 dní a v zime, počas 84 dní vládne polárna noc. V Longyearbyene trvá polárny deň od 20. apríla do 23. augusta a polárna noc od 26. októbra do 15. februára. V zime môže mesačný spln, ktorého svit sa odráža od snehu a ľadu, poskytnúť prekvapivo veľké množstvo svetla.

Ľadovcový ľad pokrýva 60 % Svalbardu. Rozlohu ďalších 30 % súostrovia tvorí neúrodná skalnatá hornina a 10 % tvorí skromná vegetácia. Najväčší ľadovec je Austfonna s plochou 8.412 km2, po ktorom nasledujú ľadovce Olav V Land a Vestfonna. Počas leta je možné lyžovať sa na veľkej časti ľadovcov ostrova Špicbergy. Najviac zaľadnený je strov Kvitøya, ktorý je z 99,3 % pokrytý ľadovcom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Územie Svalbardu vzniklo počas opakovaných ľadových dôb, keď ľadovce rozrezali bývalú náhornú plošinu na fjord a údolia. Najvyšším vrchom je Newtontoppen (1.717 m) a najdlhším fjordom je Wijdefjorden (108 km).

Mapa Svalbardu
Mapa Svalbardu (zdroj: https://www.researchgate.net)

História

Prvá zmienka o Svalbarde pochádza z konca 12. storočia. Islandské letopisy zaznamenali, že v roku 1194 bolo objavené súostrovie Svalbad, avšak jeho poloha nebola zaznamenaná a dodnes sa o presnom mieste nálezu vedú polemiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Názov Špicbergy pochádza od holandského moreplavca a bádateľa Willema Barentsza, ktorý v roku 1596 opísal „špicaté hory“ alebo v holandčine Spitsbergen, ktoré uvidel na západnom pobreží neznámej pevniny a ktorá sa na vtedajších mapách ešte nenachádzala. Barentsz nerozpoznal, že objavil súostrovie, a preto sa názov Špicbergy dlho používal ako pre hlavný ostrov, tak aj pre súostrovie ako celok. Neskôr bol hlavný ostrov označovaný ako Západné Špicbergy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V zlatom veku holandského prieskumu a objavovania (1590–1720) boli holandskí moreplavci prvými prieskumníkmi, ktorí zmapovali mnohé neznáme oblasti sveta, vrátane súostrovia Svalbard, ako aj ostrova Jan Mayen v severnom Atlantiku.

Prvé zaznamenané vystúpenie na breh Svalbardu sa datuje do roku 1604, keď anglická loď pristála na ostrove Bjørnøya/Medvedí ostrov, s cieľom loviť mrože, ktorých našli na ostrove v obrovskom množstve. Správy o výborných loviskách sa rýchlo rozniesli a čoskoro nasledovali každoročné lovecké expedície, pričom sa Špicbergy od roku 1611 stali základňou pre lov veľryby grónskej. Kvôli boju s konkurenciou v love veľrýb, sa anglické, dánske, holandské a francúzske spoločnosti spojili a použitím sily sa snažili zabrániť flotilám iných krajín vstúpiť na ostrovy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

17.–18. storočie

Jednou z prvých osád, ktorú založili Holanďania v roku 1619, bola osada Smeerenburg. Menšie základne postavili aj Angličania, Dáni a Francúzi. Pôvodne boli základne len letnými tábormi, no od začiatku 30. rokov 17. storočia začalo zopár mužov na základniach aj prezimovávať. Úspešný lov veľrýb v okolí Špicbergov trval až do 20. rokov 19. storočia, keď sa holandskí, britskí a dánski veľrybári presunuli do nových, výdatnejších lovísk. Koncom 17. storočia prišli prví ruskí lovci. Často na ostrovoch prezimovali, pričom lovili predovšetkým kožušinovú zver, ako ľadový medveď a líška.

19. storočie

​Prvými nórskymi lovcami, ktorí dosiahli Špicbergy, bolo v 90. rokoch 18. storočia niekoľko pobrežných Sámov z regiónu Hammerfest, ktorí boli najatí ruskými moreplavcami na expedíciu v roku 1795. Po anglo-ruskej vojne v roku 1809 sa ruská aktivita na Svalbarde znížila a v 20. rokoch 19. storočia zanikla. Nórsky lov veľrýb ustal približne v rovnakom čase, ako ostrovy opustili Rusi, ale lov veľrýb pokračoval v okolí Svalbardu až do 30. rokov 19. storočia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V 90. rokoch 19. storočia sa Svalbard stal cieľom arktického geologického priesumu. Našli sa ložiská uhlia a ostrovy sa využívali predovšetkým ako základňa pre prieskum rozsiahleho priestoru Arktídy. Prvé uhlie vyťažili v roku 1899 Nóri pozdĺž fjordu Isfjorden. O šesť rokov neskôr sa britské uhoľné ťažobné spoločnosti usadili v Adventfjorden a začali s intenzívnou ťažbou uhlia. Američania vybudovali v roku 1908 osadu Longyearbyen, kde síce začali s ťažbou uhlia, ale v roku 1916 ťažbu ukončili a ich majetok odkúpila Nórska ťažobná spoločnosť Store Norske.

Idylický kostolík v Longyearbyene, v pozadí je údolná stanica lanovky na prevážanie vyťaženého uhlia.
Idylický kostolík v Longyearbyene, v pozadí je údolná stanica lanovky na prevážanie vyťaženého uhlia. (zdroj: https://svalbardadventures.com/en/about-svalbard/longyearbyen-city/)

20. storočie

Diskusie o zvrchovanosti súostrovia sa začali začiatkom 20. storočia, ale prerušila ich prvá svetová vojna. Až 9. februára 1920, po Parížskej mierovej konferencii, bola podpísaná Svalbardská zmluva, ktorá Nórsku udelila plnú suverenitu nad súostrovím. Všetky signatárske krajiny dostali právo na rybolov, poľovníctvo a nerastné zdroje. Zmluva nadobudla platnosť 14. augusta 1925 , keď sa prvý guvernér Johannes Gerckens Bassøe sa ujal úradu. Nórsko premenovalo súostrovie na Svalbard, pričom najväčším ostrovom sa stali Špicbergy. Sovietsky zväz a neskôr Rusko zmenu názvu nikdy neuznali a používajú aj v súčasnosti názov súostrovia Špicbergy (Шпицберген) na podporu nezdokumentovaných tvrdení, že Rusi boli prví, ktorí objavili ostrov a radi by si naň robili územné nároky.

V roku 1928 taliansky staviteľ vzducholodí Umberto Nobile a posádka vzducholode Italia havarovali na ľadovom obale pri pobreží ostrova Føyn. Následné pokusy o záchranu stroskotancov priniesli ostrovom Svalbard obdobie krátkodobej mediálnej slávy.

Druhá svetová vojna

Svalbard bol len málo zasiahnutý nemeckou inváziou do Nórska, ktorá nastala v apríli 1940. Osady pokračovali v prevádzke ako predtým, ťažili uhlie a monitorovali počasie.

Krátko po nemeckej invázii do Sovietskeho zväzu, boli nórske a sovietske osady na Svalbarde evakuované a tamojšie zariadenia z obavy pred zneužitím Nemcami, zničené. Nórska exilová vláda však rozhodla, že z politického hľadiska bude dôležité zriadiť na ostrovoch stálu posádku, čo sa stalo v máji 1942 počas operácie Fritham.

Medzitým sa Nemci rozhodli postaviť vlastnú vysielaciu stanicu s kódovým označením Bans, ktorá bola uvedená do prevádzky v októbri 1941. Tá bola zničená už o mesiac neskôr, po zásahu  štyroch britských vojnových lodí, ale krátko nato Nemci postavili ďalšiu stanicu, ktorá dostala názov Knospel. Táto bola zriadená v Ny-Ålesunde a zostala v prevádzke až do roku 1942. V máji 1942, po príchode spojeneckých síl, bola nemecká vojenská jednotka nútená Svalbard opustiť.

V septembri 1943 bola v rámci operácie Zitronella vyslaná nemecká pracovná skupina, ktorej súčasťou bola aj bojová loď Tirpitz, aby zaútočila na posádku a zničila osady v Longyearbyene a Barentsburgu. To sa síce aj podarilo, ale malo to krátkodobý efekt. Krátko po svojom odchode sa Nóri vrátili a obnovili v osade Longyearbyen osídlenie.

V septembri 1944 Nemci zriadili svoju poslednú meteorologickú stanicu v NordOstLand, ktorá fungovala až po nemeckú kapituláciu. Dňa 4. septembra 1945 sa nemeckí vojaci, pôsobiaci ma ostrove, o ktorých nikto nejavil záujem, vzdali kapitánovi nórskej lode na lov tuleňov. Táto skupina mužov bola poslednými nemeckými jednotkami, ktoré sa vzdali po skončení druhej svetovej vojny.

Po ukončení vojny Sovietsky zväz navrhol spoločnú nórsku a sovietsku správu a vojenskú obranu súostrovia Svalbard. Túto ponuku Nórsko v roku 1947 odmietlo a o dva roky neskôr vstúpilo do NATO. Sovietsky zväz zachoval na Svalbarde veľký počet civilistov, ktorí mali dozrieť na to, aby súostrovie nebolo využívané vojskami NATO.

Povojnové obdobie

V mierovom povojnovom období Nórsko obnovilo život v osadách Longyearbyen a Ny-Ålesund, a Sovietsky zväz začal s ťažbou v osadách Barentsburg, Pyramiden a Grumant. Uhoľná baňa v Ny-Ålesund zaznamenalav priebehu rokov 1945 - 1963 niekoľko smrteľných nehôd, pri ktorých zahynulo 71 ľudí.

Od roku 1964 sa Ny-Ålesund stal výskumnou základňou a zariadením pre Európsku organizáciu pre výskum vesmíru.

Vedecké mestečko Ny-Ålesund počas polárnej noci
Vedecké mestečko Ny-Ålesund počas polárnej noci (zdroj: https://en.visitsvalbard.com/visitor-information/destinations/ny-alesund)

V roku 1963 sa začalo s geologickým prieskumom, zameranom na ložiská ropy a plynu a vykonalo sa niekoľko skúšobných vrtov. Prieskum pokračoval až do roku 1984, ale nenašli sa žiadne komerčne využiteľné zdroje. V roku 1975 bolo otvorené moderné letisko Svalbard pri Longyearbyen, ktoré poskytuje služby nepretržite, počas celého roka.

Počas studenej vojny tvorili obyvatelia Sovietskeho zväzu asi dve tretiny populácie na ostrovoch, pričom zvyšnú tretinu tvorii Nóri. Celkový počet obyvateľov súostrovia v tom čase neprekročil 4.000 ľudí. Po ukončení studenej vojny sa veľa Rusov odsťahovalo a ich počet do roku 2010 klesol z 2.500 na 450 ľudí. Základňa Grumant bola v roku 1962 zatvorená.

Banícka osada Pyramiden bola opustená v roku 1998. Odvtedy slúži ako múzeum. Vývoz uhlia z Barentsburgu sa zastavil v roku 2006 v dôsledku požiaru, ale obnovil sa v roku 2010. Ťažké a nebepečné podmienky lietania na Svalbard dokumentujú dve ruské nehody – zrútenie lietadla Vnukovo Airlines 2801, pri ktorom zahynulo 141 ľudí a nehodu vrtuľníka Heerodden, pri ktorej zahynuli traja ľudia.

Longyearbyen bol hlavným mestom Svalbardu, až do roku 1989, keď boli verejné služby, kultúra a vzdelávanie rozdelené do iných osád. V roku 1993 bolo v Longyearbyene zriadené Univerzitné centrum. V 90. rokoch 20. storočia natoľko narástol cestovný ruch, že mesto sa stalo hospodársky nezávislým od banského priemyslu a opäť získalo štatút hlavného mesta Svalbardu.

Demografické údaje

V roku 2016 mal Svalbard 2.667 obyvateľov, z toho 423 Rusov a Ukrajincov, 10 Poliakov a 322 ostatných národností, žijúcich v menších osadách.

Osídlenie

Hlavným mestom súostrovia a sídlom guvernéra je najväčšie osídlené miesto súostrovia – Longyearbyen. V meste je nemocnica, základná a stredná škola, univerzita, športové centrum s plavárňou, knižnica, kultúrny dom, kino, mestská autobusová doprava, hotely, banka a niekoľko múzeí. Noviny Svalbardposten vychádzajú raz týždenne. V blízkosti Longyearbyen sa zachovala len minimálna banská aktivita. Uhoľné bane v Sveagruva a Luckerfjellet boli natrvalo zatvorené v roku 2020.

Idylické a farebné hlavné mesto Svalbardu si človek musí zamilovať.
Idylické a farebné hlavné mesto Svalbardu si človek musí zamilovať. (zdroj: https://www.kayak.sg/Longyearbyen.53340.guide)

Ny-Ålesund je výskumné mestečko na severozápade Špicbergov a najsevernejšie miesto na svete s trvalým civilným osídlením. Pôvodne to bola banská osada, ktorá je v súčasnosti finančne podporovaná nórskou štátnou spoločnosťou Kings Bay. Na základňu Ny-Ålesund je povolený vstup len regulovanému počtu turistov, ktorí môžu navštíviť vedecké laboratóriá. V zime pracuje na základni 35 ľudí a v lete 180. Nórsky meteorologický inštitút má trvalo osídlené základne aj na ostrovoch Bjørnøya a Hopen s počtom zamestnancov do desať pracovníkov. Poľsko prevádzkuje poľskú polárnu stanicu v Hornsunde s desiatimi stálymi obyvateľmi.

Longyearbyen počas polárnej noci
Longyearbyen počas polárnej noci (zdroj: https://mybestplace.com/en/article/longyearbyen-the-city-where-no-one-dies)

Sovietska banícka osada Pyramiden bola opustená v roku 1998 a jediná trvalo obývaná ruská osada je dnes len Barentsburg. Všetky zariadenia ruských osád, aj tých, ktoré boli opustené, vlastní ruská spoločnosť Arktikugol, ktorá v súčasnosti prevádzkuje v Barentsburgu uhoľnú baňu. Okrem prehliadky bývalých ťažobných zariadení, otvoril Arktikugol v osade Pyramiden aj hotel a obchod so suvenírmi, ktoré slúžia turistom počas návštevy Svalbardu.

V obci Barentsburg sa nachádza škola, knižnica, športové centrum, kultúrny dom, plaváreň, farma a skleník. Pyramiden, ako aj Barentsburg boli postavené po 2. svetovej vojne v typickom sovietskom architektonickom štýle. Obsahujú dve najsevernejšie položené Leninove sochy na svete a iné ukážky umenia v štýle socialistického realizmu. Od roku 2013 je v opustenej osade Pyramiden zamestnaných len niekoľko pracovníkov, ktorí udržiavajú miestnu infraštruktúru a prevádzkujú hotel, ktorý slúži cestovnému ruchu.

Opustená sovietska osada Pyramiden s Leninovou bustou.
Opustená sovietska osada Pyramiden s Leninovou bustou. (zdroj: https://thebarentsobserver.com/en/node/4450)

Politické usporiadanie

Svalbardská zmluva z roku 1920 ustanovila plnú nórsku suverenitu nad súostrovím. Zmluva vstúpila do platnosti v roku 1925 vo forme Svalbardského zákona. Všetkých štyridsaťosem signatárskych krajín zmluvy má právo vykonávať komerčné aktivity na súostroví bez rozdielu, pričom všetky aktivity podliehajú nórskej legislatíve. Zmluva udeľuje Nórsku právo na výber daní z poskytovania služieb na Svalbarde.

Svalbard má vzhľadom na náročnosť podnikateľského prostredia, nižšiu daň z príjmu ako pevninské Nórsko a neplatí sa daň z pridanej hodnoty. Pre Svalbard existuje samostatný rozpočet na zabezpečenie výkonu administratívy. Ako vyplýáva zo Svalbardskej zmluvy, súostrovie je demilitarizovanou zónou. Dohľad nad rybolovom zabezpečuje Nórska pobrežná stráž.

Pozostatok starej banskej infraštruktúry v mieste Pyramiden
Pozostatok starej banskej infraštruktúry v mieste Pyramiden (zdroj: https://www.bbc.com/travel/article/20220620-pyramiden-an-abandoned-soviet-mining-town-in-the-arctic)

Guvernér Svalbardu má právomoci udelené výkonnou mocou. Medzi jeho povinnosti patrí zabezpečovanie environmentálnej politiky, rodinného práva, pátranie a záchrana ľudí v ohrození, manažment cestovného ruchu, informačné služby, kontakt so zahraničnými osadami a riešenie súdnych sporov v oblasti námorných vyšetrovaní. Inštitúcia guvernéra je podriadená ministerstvu spravodlivosti a polícii.

Od roku 2002 má Rada komunity Longyearbyen podobné práva a povinnosti ako mestská samospráva, vrátane verejných služieb, vzdelávania, kultúrnych zariadení, hasičského zboru, ciest a prístavov. Nie sú dostupné žiadne opatrovateľské, ani ošetrovateľské služby, ani sa nevyplácajú sociálne dávky. Nórski obyvatelia si zachovávajú dôchodkové a zdravotné poistenie prostredníctvom inštitúcií na pevnine. Letisko prevádzkuje štátny Avinor. Osady Ny-Ålesund a Barentsburg vlastnia súkromné spoločnosti Kings Bay a Arktikugol.

Hoci je Nórsko súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Schengenskej dohody, Svalbard nie je súčasťou Schengenského priestoru, ani EHP. Obyvatelia krajín mimo priestoru EÚ nepotrebujú víza pre samotný Svalbard, ale tí, ktorí pricestujú cez pevninské Nórsko, potrebujú tranzitné víza na prechod cez územie Nórska. Ľuďom bez zdroja príjmu, môže guvernér odmietnuť vstup na ostrovy.

Aj počas polárnej noci sa dajú na Svalbarde vykonávať outdoorové aktivity, ako napríklad jazda na saniach ťahaných psími záprahmi.
Aj počas polárnej noci sa dajú na Svalbarde vykonávať outdoorové aktivity, ako napríklad jazda na saniach ťahaných psími záprahmi. (zdroj: https://en.visitsvalbard.com)

Ekonomika

V septembri 2010 bola uzavretá medzi Ruskom a Nórskom zmluva, ktorá stanovila hranicu medzi súostrovím Svalbard a Novaja Zemľa. Dôvodom bolo to, že zvýšený záujem o prieskum podmorských nálezísk ropy v Arktíde vyvolal spor ohľadne hraníc oblasti prieskumu.

Na začiatku 20. storočia bola dominantnou obchodnou činnosťou ťažba uhlia. Od roku 2007 sa ťažba utlmuje a očakáva sa, že do roku 2025 sa všetky ťažobné aktivity ukončia.

Na pevninskej časti Svalbardu sa uskutočnili skúšobné vrty na prieskum výskytu ropy, tie však nepriniesli uspokojivé výsledky pre trvalú ťažbu. Nórske úrady zatiaľ nevydali povolenie k ťažbe ropy na mori z ekologických dôvodov. Pôda, na ktorej boli vykonané testovacie vrty, získala ochranu v podobe zriadenia prírodných rezervácií alebo národných parkov. V roku 2011 bol však ohlásený 20-ročný plán rozvoja zdrojov ropy a zemného plynu na mori v okolí Svalbardu.

Ostrovy Svalbard boli historicky základňou pre lovcov veľrýb a iných morských živočíchov. V roku 1977 Nórsko vyhlásilo chránenú zónu so zákazom rybolovu do vzdialenosti 370 kilometrov okolo Svalbardu. Túto nórsku reštriktívnu politiku však Rusko spochybňuje.

V záujme zachovania životného prostredia, je cestovný ruch obmedzený a sústreďuje sa na oblasť v okolí Longyearbyen. Medzi obľúbené turistické aktivity patrí pešia turistika, plavba na kajaku, prechádzky cez ľadovcové jaskyne a safari na snežných skútroch a psích záprahoch. Výletné lode vytvárajú významnú časť turistickej dopravy, vrátane zastávok pobrežných plavidiel vo fjordoch a okružných plavieb začínajúcich a končiacich sa v Longyearbyen. Najväčší turistický ruch je medzi marcom a augustom.

Veda a výskum

Výskum sa na Svalbarde sústreďuje na Longyearbyen a Ny-Ålesund. Sú to najsevernejšie oblasti výskumu v Arktíde. Svalbardská zmluva udeľuje každému národu povolenie vykonávať výskum na Svalbarde, výsledkom čoho bola zriadená Poľská arktická stanica, ako aj Čínska stanica Arctic Yellow River a Ruská výskumná stanica v Barentsburgu.

Univerzitné centrum v Longyearbyene ponúka vysokoškolské a postgraduálne vzdelane pre 350 študentov v rôznych arktických vedách, najmä v biológii, geológii a geofyzike. Univerzitné kurzy sa poskytujú na doplnenie štúdia pevninských univerzít. Na Svalbarde neexistujú žiadne školné poplatky a kurzy sa konajú v angličtine.

Svalbard Global Seed Vault je banka semien na uskladnenie semien z čo najväčšieho počtu svetových odrôd plodín. V spolupráci medzi vládou Nórska a Global Crop Diversity Trust bola vybudovaná jaskyňa v skale neďaleko Longyearbyenu, kde sa udržiava prirodzená celoročná teplota -6 °C a semená sa uskladňujú v chlade -18 °C.

Vstup do budovy banky semien Svalbard Global Seed Vault obsahuje státisíce zmrazených semien predovšetkým poľnohospodárskych plodín. Sú určené na regeneráciu v prípade vyhynutia niektorých rastlinných druhov.
Vstup do budovy banky semien Svalbard Global Seed Vault obsahuje státisíce zmrazených semien predovšetkým poľnohospodárskych plodín. Sú určené na regeneráciu v prípade vyhynutia niektorých rastlinných druhov.  (zdroj: https://www.wired.com/2015/09/arctic-seed-vault-isnt-just-doomsday/)

Interiér banky semien vyzerá ako bežný sklad.
Interiér banky semien vyzerá ako bežný sklad. (zdroj: https://www.theguardian.com/environment/2023/mar/03/global-seed-vault-svalbard-virtual-tour-aoe)

Svalbardský podmorský káblový systém je 1440 km dlhý optický kábel, ktorý vedie zo Svalbardu do Harstadu, aby bola možná komunikácia so satelitmi na polárnych dráhach cez satelitnú stanicu v Ny-Ålesund.

Satellite Station Svalbard alebo SvalSat, najväčšia pozemná stanica na svete na sťahovanie údajov zo satelitov NASA, NOAA, ESA, Hinode atď.
Satellite Station Svalbard alebo SvalSat, najväčšia pozemná stanica na svete na sťahovanie údajov zo satelitov NASA, NOAA, ESA, Hinode atď. (zdroj: https://susanschuppli.com/COMMUNITY-SATELLITE-STATION)

Arctic World Archive je zariadenie na uchovávanie údajov, ktoré sa nachádza na ostrove Špicbergy, neďaleko banky semien Svalbard Global Seed Vault. Obsahuje údaje historického a kultúrneho záujmu z niekoľkých krajín, ako aj celý otvorený zdrojový kód americkej nadnárodnej spoločnosti GitHub (dcérskej spoločnosti Microsoftu), v hlboko zakopanom oceľovom trezore, pričom sa očakáva, že médium na ukladanie údajov vydrží 500 až 1.000 rokov. Zariadenie prevádzkuje súkromná spoločnosť Piql v spolupráci so štátnou uhoľnou spoločnosť Store Norske Spitsbergen Kulkompani.

Arctic World Archive (AWA) je zariadenie na uchovávanie dát, ktoré sa nachádza na ostrove Špicbergy, neďaleko banky semien. Obsahuje údaje historického a kultúrneho záujmu z niekoľkých krajín, ako aj celý otvorený zdrojový kód americkej spoločnosti GitHub
Arctic World Archive (AWA) je zariadenie na uchovávanie dát, ktoré sa nachádza na ostrove Špicbergy, neďaleko banky semien. Obsahuje údaje historického a kultúrneho záujmu z niekoľkých krajín, ako aj celý otvorený zdrojový kód americkej spoločnosti GitHub (zdroj: https://www.eyerys.com/articles/timeline)

Doprava

V Longyearbyene, Barentsburgu, Pyramiden a Ny-Ålesunde existujú cestné siete, ktoré však nie sú navzájom prepojené. Terénna motorizovaná doprava je na Svalbarde na prírodnom teréne zakázaná, ale v zime sa na komerčnú aj rekreačnú prepravu vo veľkej miere využívajú snežné skútre. Doprava z Longyearbyenu do Barentsburgu (45 km) a Pyramiden (100 km) je možná v zime buď snežným skútrom alebo po celý rok loďou. Všetky osady majú prístavy a Longyearbyen má dokonca zavedenú miestnu autobusovú prepravu.

Doprava snežnými skútrami poskytuje na Svalbarde okrem praktického významu aj jedinečný zážitok.
Doprava snežnými skútrami poskytuje na Svalbarde okrem praktického významu aj jedinečný zážitok. (zdroj: https://www.eddkmagazine.com/conoce-las-islas-svalbard/)

Medzinárodné letisko Svalbard, vzdialené 3 km od Longyearbyenu, je jediným letiskom, ktoré ponúka leteckú dopravu aj mimo súostrovia. Scandinavian Airlines vypravuje denne pravidelné lety do Tromsø a Osla. Nízkonákladový dopravca Norwegian Air Shuttle má tiež spojenie medzi Oslom a Svalbardom a premáva tri, až štyrikrát týždenne. Okrem toho existujú aj viaceré charterové letecké služby, najviac z nich do Ruska.

V Barentsburgu a Pyramidene sú heliporty a dopravu helikoptérami často využíva guvernér a v menšej miere aj ťažobná spoločnosť Arktikugol.

Architektúra v Barentsburgu je svojím vzhľadom veľmi odlišná od Longyearbyenu. Na obrázku vidíme dve budovy z rôznych epoch. Predná budova je zrekonštruovaná.(Obrázok: Jørn Henriksen)
Architektúra v Barentsburgu je svojím vzhľadom veľmi odlišná od Longyearbyenu. Na obrázku vidíme dve budovy z rôznych epoch. Predná budova je zrekonštruovaná.(Obrázok: Jørn Henriksen) (zdroj: https://cruise-handbook.npolar.no/en/isfjorden/barentsburg.html)

Klimatické podmienky

Svalbard sa nachádza medzi dvoma oceánskymi prúdmi – teplým Atlantickým západným špicberským prúdom a studeným Arktickým východným Špicberským prúdom. Tieto prúdy majú veľký vplyv na klímu Svalbardu a na rozloženie morského ľadu. Teplý atlantický prúd na západnom pobreží vedie k priemernej teplote mora 5 až 7 °C. Severoatlantický prúd zmierňuje teploty na Svalbarde, najmä počas zimy, čím má až o 20 °C vyššiu zimnú teplotu ako v podobných zemepisných šírkach v kontinentálnom Rusku a Kanade. Na juhu Špicbergov je teplota o niečo vyššia ako na severe a západe. Počas zimy je teplotný rozdiel medzi juhom a severom približne 5 °C  a 3 °C  v lete.

Svalbard je miesto, kde sa stretáva studený polárny vzduch zo severu a mierny vlhký morský vzduch z juhu, čo vytvára nízky tlak, premenlivé počasie a silný vietor, najmä v zime.

Zrážky sú časté, ale padajú v malých množstvách, zvyčajne menej ako 400 milimetrov za rok na západných Špicbergoch. Viac zrážok padá na neobývanej východnej strane, kde môže byť ročný úhrn viac ako 1000 milimetrov . Svalbard má v priemere nižšiu vlhkosť, ako iné miesta v polárnom kruhu.

Ľadovce reagujú na klimatické zmeny a často uvoľňujú veľké množstvo ľadu. Na fotografii je ľadovec Monaco na Svalbarde.
Ľadovce reagujú na klimatické zmeny a často uvoľňujú veľké množstvo ľadu. Na fotografii je ľadovec Monaco na Svalbarde. (zdroj: https://sciencenorway.no/glaciers-svalbard/almost-40-glaciers-on-svalbard-have-woken-up/1811155)

Globálne otepľovanie má za následok citeľné klimatické zmeny na Svalbarde. V rokoch 1970 až 2020 stúpla priemerná ročná teplota na Svalbarde o 4°C, v zimných mesiacoch o 7°C. Dňa 25. júla 2020 bola na súostroví Svalbard nameraná nová rekordná teplota 21,7 °C, čo je zároveň najvyššia teplota, aká bola kedy zaznamenaná v európskej časti Arktídy. Okrem toho boli v júli 2020 štyri dni po sebe namerané teploty nad 20 °C.

Rovnako ako vo veľkých častiach Arktídy, aj na Svalbarde možno zaznamenať zníženie albeda (albedo vyjadruje množstvo svetla, ktorú povrch odráža. Bežne sa používa v astronómii na opis reflexných vlastností planét, satelitov a asteroidov). V dôsledku značného topenia ľadu sa ľadové plochy premieňajú na veľké vodné plochy, ktorých tmavší povrch absorbuje viac slnečnej energie, zatiaľ čo sneh slnečné žiarenie odráža. V dôsledku toho sa tieto vodné plochy zohrievajú a dochádza k rýchlejšiemu roztápaniu ľadu v príslušnej oblasti, čím sa vytvárajú ešte väčšie oblasti vodných plôch a nastáva reťazová reakcia. Do konca nášho storočia sa na Svalbarde očakáva zvýšenie teploty o 7 až 10°C.

Medzinárodné letisko Svalbard Longyearbyen
Medzinárodné letisko Svalbard Longyearbyen (zdroj: https://icepeople.net/tag/svalbard-airport/)

Príroda

Popri ľuďoch, obývajú súostrovie tri suchozemské druhy cicavcov: líška polárna, sob Svalbard a náhodne zavlečené hraboše južné, ktoré sa vyskytujú iba v Grumante. Pokusy o prisťahovanie arktického zajaca a pižmoňa zlyhali. V pobrežných vodách žije 15 až 20 druhov morských cicavcov, medzi ktoré patria predovšetkým veľryby, delfíny, tulene a mrože. Okrem toho sa na ostrove nachádza ikonický symbol Svalbardu a súčasne hlavná turistická atrakcia – ľadový medveď. Tento zvierací druh je chránený a ľudia, pohybujúci sa mimo osád, musia mať vhodné odstrašovacie zariadenia na odvrátenie možného útoku. Tiež sa im odporúča pri pohybe vo voľnej prírpde nosiť strelnú zbraň, ako poslednú možnosť vyviaznuť z prípadného napadnutia.

Od roku 2021 žije na Svalbarde približne 300 ľadových medveďov. Súostrovia Svalbard a Franz Joseph Land zdieľajú spoločnú populáciu 3.000 ľadových medveďov, pričom ostrov Kong Karls Land je najdôležitejším miestom ich rozmnožovania.

Sob Svalbard (tarandus platyrhynchus) je samostatný poddruh, ktorý bol na pokraji vyhynutia. V súčasnosti sa počet jedincov nastoľko zvýšil, že sa dá legálne loviť (rovnako ako líška polárna). V ruských osadách sa chová stádo domestikovaných sobov Svalbard.

Sob svalbardský
Sob svalbardský (zdroj: https://www.polar-quest.com/)

Na Svalbarde hniezdi asi osemdesiat druhov morských vtákov, z ktorých väčšina je sťahovavých. Barentsovo more patrí medzi oblasti na svete s najväčším množstvom morských vtákov, s približne 20 miliónmi jedincov, ktoré sa tam vyskytujú v najhojnejšom počte koncom leta. Najbežnejšie sú: malý auk, severský fulmar, hrubozobý murre a čiernonohý kittiwake. Šestnásť druhov je na Červenom zozname ohrozených druhov. Oblasti Bjørnøya, Storfjorden, Nordvest-Spitsbergen a Hopen sú najdôležitejšími miestami na rozmnožovanie morských vtákov.

Severský fulmar
Severský fulmar (zdroj: https://denisoregan.com/blog/the-fascinating-fulmar)

Na Svalbarde boli objavené pozostatky predátora Pliosaurus funkei z obdobia jury. Je to jeden z najväčších morských plazov z obdobia dinosaurov, aké sa kedy našli.

Pôda na Svalbarde má charakter permafrostu a tundry, vrátane nízkej, strednej a vysokej arktickej vegetácie. Na súostroví sa našlo stošesťdesiatpäť druhov rastlín. Iba tie oblasti, ktoré v lete odmŕzajú, sú pokryté skromnou vegetáciou, čo predstavuje asi 10 % súostrovia. Vegetácia je najhojnejšia v oblasti Nordenskjöld Land, okolo Isfjordenu a tam, kde je pôda výdane pohnojená vtáčim trusom - guánom. Hoci nízke množstvo zrážok dáva súostroviu stepnú klímu, rastliny majú stále dobrý prístup k vode, pretože chladné podnebie znižuje jej odparovanie. Vegetačné obdobie je veľmi krátke a môže trvať len niekoľko týždňov. Symbolickým kvetom Svalbardu je Svalbardský mak (Papaver dahlianum).

Rozkvitnutá svalbardská tundra  pokrytá kvetmi svalbardského maku
Rozkvitnutá svalbardská tundra pokrytá kvetmi svalbardského maku (zdroj: https://edu-arctic.pl/en/articles/was-there-ever-a-jungle-in-spitsbergen)

Na Svalbarde je sedem národných parkov, pätnásť vtáčích rezervácií, šesť prírodných rezervácií a jedna geotopická chránená oblasť, pričom k najvýznamnejším partia parky Nordaust-Svalbard a Søraust-Svalbard. Všetky ľudské stopy spred roku 1946 sú zákonom chránené. Chránené územia tvoria 65 % súostrovia. Svalbard nie náhodou získalo nomináciu na svetové dedičstvo UNESCO.

Záver

Ako vyplýva z polohy súostrovia Svalbard v Severnom ľadovom oceáne, je to krajina dlhých, studených zím, ale aj prekvapivo príjemných letných dní. Od decembra do mája môžu návštevníci objavovať ostrovy na lyžiach, snežných skútroch alebo psích záprahoch. Kajakovanie je možné od začiatku júna do polovice septembra. Na Svalbard je možné letieť, alebo sa doplaviť loďou. Letný pobyt ponúka množstvo outdoorových aktivít a v zime sa Svalbard stáva miestom, kde sa dá zažiť nevšedná atmosféra polárnej noci, navštevovať početné múzeá a pozorovať polárnu žiaru. Počas mesačného svitu je možné aj vyjsť si na prechádzaku do zimnej prírody. V každom ročnom období je dôvod obdivovať čaro tohto výmimočného miesta.

Obrázok blogu
(zdroj: https://www.timeout.com)

Zdroje:

Spitsbergen or Svalbard? The Answer Includes both Politics and History (highnorthnews.com)

Svalbard - Wikipedia

Svalbard or Spitsbergen: What’s the Difference? (oceanwide-expeditions.com)

Svalbard | Geography, History, & Facts | Britannica

Longyearbyen Travel Guide | Longyearbyen Tourism - KAYAK

Iveta Rall

Iveta Rall

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  1 261x

Milujem nite, priadze, látky, korálky a drôtiky a rada z nich tvorím. Popri tvorbe študujem rôzne textilné techniky a venujem sa histórii textilu. S obľubou sa venujem historickým témam, súvisiacim s cestovaním. Ak netvorím a neštudujem, som práve na potulkách svetom. Zoznam autorových rubrík:  HistóriaZdravý životný štýlSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu