reklama

Dá sa prekonať priepasť medzi kultúrami?

Milujem životopisy a je jedno, či ide o celebritu, známeho človeka alebo menej. Úžasné sú na tom tie príbehy, reálne, neprikrášlené fakty, zvraty a prekvapenia, ktoré niekedy ani najväčší fantasta nevymyslí. Práve som dočítal skutočný príbeh španielskej tanečnice, ktorá sa vydala za indického maharadžu a môžem povedať – skvelá kniha.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Niekde som už čítal, že práva na sfilmovanie kúpila Penelope Cruzová – celkom si ju v úlohe Anity viem predstaviť. O čom je Indická princezná? Rozprávanie sa začína v novembri 1907 na palube zámorského parníka Aurore, ktorý smeruje z Marseille do vietnamského Saigonu s medzipristátím v Bombaji. Medzi cestujúcimi je aj Anita Delgadová, mladá španielska tanečnica, o ktorej nikto netuší, že sa len prednedávnom potajomky vydala za maharadžu zo štátu Kapurthala.

V Indii ju čaká neuveriteľný skok. V Európe žila v skromných pomeroch a teraz vstupuje do neskutočného blahobytu a prepychu. Spočiatku bola vo vzťahu aj láska, ale najmä pre aristokratického boháča to bola v prvom rade prestížna záležitosť. Mať belošku sa považovalo za symbol veľkého luxusu a exotickej nádhery. Manželstvo medzi Európankami a indickými aristokratmi v tom období predstavovalo symbol rovnosti. Popieralo to rasovú nadradenosť, triednu hierarchiu.

Román obsahuje množstvo životných reálií a historických detailov, takže občasný gýč v luxusných kulisách nie je taký výrazný. Javier Moro zachytáva vône a farby Indie, plasticky popisuje krajinu na začiatku 20. storočia, kedy vládli výstrední maharadžovia vo svete nadpozemskej nádhery. Museli byť výstrední - extravaganciou sa chceli odlíšiť od ostatných smrteľníkov. Aby neboli vnímaní ako všední a aby sa tak napokon dostali bližšie aj k Bohu.

Spoločný život Anity a indického maharadžu sa síce začal ako rozprávka, no ďalej tak už nepokračoval. Možno to bolo nevyhnutné – predsa len je medzi takými vzdialenými kultúrami obrovská priepasť.

Ukážky z knihy Indická princezná nájdete TU .

Foto: kniznyweb.sk, iDnes.cz

Dominik Renovský

Dominik Renovský

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Áno, to som ja - nezdám sa, však? Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu