reklama

Moja naj kniha bola "v znamení hov.a"!

Tak som sa včera díval na reláciu Moja naj kniha...už po tretí raz...ale rozhodne poslednýkrát.  A to si ešte spomínam ako som sa pred pár mesiacmi tešil na tento program, že konečne príde čosi pre nás, knihomilov. Že príde čosi, čo sa síce nemôže porovnávať so všetkými tými šou, ktoré valcujú komerčné televízie, ale že to bude niečo pre nás, ktorí trpíme závislosťou od nakupovania a čítania kníh... Tento program ma však sklamal na celej čiare. Prečo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (64)
Obrázok blogu

Nebudem teraz hovoriť o celkovom poňatí, ktoré je príšerné a v intenciách slaboduchej Slovenskej televízie. Hľadáme naj knihu po Británii, Nemecku, Bulharsku, Maďarsku a Česku...videl som síce len britskú a českú verziu, ale tá naša slovenská je ako chudobný pribrzdený príbuzný z dediny. Amatérske promo, takmer žiadna reklama, moderátori za zenitom, príšerné prednahraté ankety s kvázi známymi ľuďmi... a o čase zvolenom na druhom programe ani nehovoriac. Spomínam si, ako STV prízvukovala, že to je jej tohtoročný ťažiskový program, ktorý si zaslúži miesto v slovenskej televízii a bla bla. Škoda reči.

Keď som včera videl, čo sa dostalo, resp. nedostalo do top 25, bolo mi na zaplakanie. Aby bolo jasné – nikomu neberiem jeho vkus. Každý máme o kvalitnej literatúre inú predstavu, každý čítame niečo iné, máme to radi pre určité osobitosti nám blízke ap. Nesúhlasím však s argumentom, že nech je tam čokoľvek, hlavne že sa ľudia zapoja do hlasovania, čo je signál, že čítanie nevymiera. Nehnevajte sa, radšej žiadna anketa ako takáto.

Keď som videl v top 25 najobľúbenejších kníh Slovákov a Sloveniek napríklad lacný evitin paperback Všetko alebo nič... alebo Smrť kozy od štvorice kvázi spisovateľov...či Mocipánov služobník Ota Malého a V znamení hovna... Nuž, to posledné celkom dobre vystihuje celú reláciu Moja naj kniha.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neverím, že je pri hlasovaní všetko košér, ak sa tam dostali takéto knihy a chýbajú tam nielen slovenskí bardi ako Sloboda, Šikula ai., ale aj zahraniční – Dostojevskij, Salinger, Eco, Kerouac.... Všimli ste si, koľko priestoru dostala „spisovateľka“ Evita? Ako jej nahrávali moderátorky Dámskeho magazínu, s ktorými sú veľké kamarátky? Jedno Evite uprieť nemožno – vie, ako sa predať, ako si urobiť promo, no zďaleka nemá čo robiť v prvej 25 naj kníh Slovákov.

Takže buď bolo hlasovanie zmanipulované alebo boli také nízke počty hlasov, že aj zmobilozovanie Evitinho vydavateľstva ju stačilo dostať do top 25...alebo sme národ nekultúrny a bez hĺbky. Vraví sa – aký národ, taká vláda....ja nechcem veriť, že aký národ, taká top 25 naj kníh, lebo v tom prípade by to bolo s nami veľmi zlé.

Dominik Renovský

Dominik Renovský

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Áno, to som ja - nezdám sa, však? Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu