reklama

Hrozba ruského útoku na Ukrajinu

Aká je pravdepodobnosť rozsiahlej ruskej invázie сez zimu?

Hrozba ruského útoku na Ukrajinu
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Kirill Budanov, šéf hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany, hovorí, že je veľmi vysoká. A dokonca menuje aj dátum – koniec januára alebo začiatok februára. Minister obrany Alexej Reznikov s ním nesúhlasí. Neverí, že Ruská federácia v ôsmom roku vojny spustí veľkú ofenzívu. To, mimochodom, nie je veľmi správne. Keď seriózni ľudia, ktorí sú zodpovední za obranu Ukrajiny, uvádzajú opačné informácie, je to dezorganizujúce. Ale Reznikov a Budanov si túto otázku vyjasnia sami, pre nás je dôležitejšie niečo iné. Máme túto zimu čakať alebo nečakať na rozsiahlu ofenzívu? Alebo na začiatku jari?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdá sa mi, že hlavná odpoveď je - počkať. Počkať na konci januára a počkať vo februári. Stav úzkosti a bojovej pripravenosti na ostrý začiatok konfliktu pre Ukrajinu nemá alternatívu. Môžeme sa upokojiť že vláda týmto spôsobom odvádza od súčasných problémov a vlastných zlyhaní. Už za Porošenka bol medzi ľuďmi módny vtip „Inak Putin zaútočí“. Je populárny aj teraz. Hovoria, že k žiadnej ofenzíve nedôjde, vláda to všetko vymýšľa, aby znížiť mieru protestov. Dobre. A ak nie? Pripúšťam, že k žiadnej ofenzíve nedôjde ale šéf spravodajstva nás straší. Tak čo teda?

Nakoniec Kremeľ svoje ciele na Ukrajine nikdy nedosiahol. Udržiavanie slabej rovnováhy nie je v záujme Moskvy – nepribližuje Rusko ani o krok bližšie k svojmu cieľu a získaniu plnej kontroly nad nezávislou Ukrajinou. Vytvorenie Novorossie v najmenej siedmich regiónoch Ukrajiny v roku 2014 zlyhalo. Ozbrojená agresia sa stretla s neuveriteľným odporom a okrem armády zničenej Janukovičom musel Kremeľ sa stretnúť s  silným dobrovoľníckym hnutím. Potom došlo k nátlaku Ukrajiny na „minské dohody“. Čo by umožnilo vytvoriť silnú porúrsku enklávu v rámci Ukrajiny a využiť túto páku na ovplyvňovanie ukrajinskej politiky. Porošenko ich podpísal, no neponáhľal sa s ich realizáciou. Nádej, že Volodymyr Zelenskyj bude súhlasiť s ruským scenárom minských dohôd, sa nesplnila. Neuskutočnila sa žiadna integrácia za ruských podmienok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Navyše, namiesto večne „hlboko znepokojeného“ Nemecka sa ukrajinská vláda zamerala na rozvoj vojensko-politickej spolupráce s USA a Veľkou Britániou. Zelenskyj predstavil Moskve hneď niekoľko nepríjemných prekvapení. Takže aj tu zlyhal kremeľský scenár. Je v tejto situácii možný scenár novej veľkej invázie? Samozrejme. Cieľom nie je ani obsadiť celé územie. Stačí zasadiť silný úder a v dôsledku toho zmeniť politický režim na taký, ktorý je vernejší Moskve. A až potom pomaly zjesť ukrajinskú nezávislosť. O rovnaký cieľ sa, samozrejme, je možne pokúsiť aj zimnou energetickou blokádou. To je pre Kremeľ lacnejšie, to znamená že sa zvažuje aj táto možnosť. Hlavným záverom je, že Kremeľ nedosiahol na Ukrajine svoje ciele a nebude nechávať Ukrajinu na pokoji.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo môže Ukrajina čeliť pravdepodobnej rozsiahlej agresii? Očividne, posilniť armádu, ekonomiku a tak ďalej, všetci od roku 2014 hovoria o týchto samozrejmých veciach. Ale je tu ešte jeden nástroj, o ktorom sa tiež od roku 2014 hovorí, ale len hovorí. Obrana územia. Príležitosť pre obyvateľstvo v prípade invázie rýchlo na mieste vyzbrojiť a brániť svoje mestá. Strieľať na okupanta z každého okna, aby pod nohami horela zem, aby bol rozdiel medzi „obsadiť“ a „udržať“.

Zaujímavé je, že od roku 2014 väčšina politikov tento koncept podporuje. Aj dnes podporujú . Tento proces je však taký pomalý, že môže trvať ešte niekoľko rokov. Aj keď by sa zdalo, čo je jednoduchšie? Máme niekoľko stovky tisíc  veteránov rusko-ukrajinskej vojny. Každú chvíľu môžu pritiahnuť k miestu zhromažďovania, plus dobrovoľníci, ktorí nebojovali, a v ktoromkoľvek regióne bude nepriateľ čeliť nielen bežnej armáde, ale aj novému dobrovoľnému odporu. Ozbrojených vlastencov sa úrady báť nemusia. Nech sa agresor bojí...

Dmytro Retynskyi

Dmytro Retynskyi

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Volám sa Dmytro, som študentom politológie na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčine. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu