reklama

o dojení televízie: 'Zmysluplná cena' a 'Cena za zmysluplné'

pomocný článok - zadefinovanie pojmov pre ďalšie použitie

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vo viacerých ďalších článkoch budem hovoriť o tom, ako sú relácie objednávané estévečkou a tiež videá objednávané štátnymi úradmi predražené. Predvarím si teda k tomu nejaké definície:

.

Vidím dve základné formy predražovania, preto aj zavádzam dva pojmy:
.

pojem ZMYSLUPLNÁ CENA bude hovoriť o tom, aká suma je ešte primeraná resp. akceptovateľná za tú prácu, ktorú pri výrobe tej relácie reálne vykonali.
U relácií, ktoré mám na mysli, to bude bývať obvykle niekde medzi 30 až 50 percentami toho, čo ich výrobcovia od štátneho objednávateľa dostali reálne vyplatené. Čiže, výtvory boli zvyčajne asi 2- až 3-násobne predražené.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak teda na scénu nahnali desiatky účinkujúcich (poväčšinou nadbytočných, svojim počtom nijako neprispievajúcich výsledku) a priniesli kvantum všelijakých rekvizít (vrátane obrovských obrazoviek a ďalších polozbytočností), tak to budem v tejto fáze ešte tolerovať ... a budem mať na mysli skutočné honoráre všetkých tých účinkujúcich a skutočnú cenu výroby alebo prenájmu všetkých tých vecí ... podstatné bude, že to bude nenavýšené o bakšiše, o neprimeraný zisk.

.

druhým pojmom bude CENA ZA ZMYSLUPLNÉ - ten bude hovoriť, že štátny objednávateľ by mal platiť len za to, čo dáva dobrý zmysel. To jest Nie za to, čo je choré / stupídne / zbytočné - verejnoprávnosti nezodpovedajúce.
Nebudem uznávať napr.
- oprávnenosť honorárov pre tupé celebritky alebo pre 'hviezdy' prefláknuté vo všetkých možných reláciách a telkách,
- platenie za tie pasáže relácií, ktoré divákovi nič nedávajú (sú jalové, sú vatou, sú na úrovni blbých komerčných staníc)
- a ani materiálne náklady na veci, ktoré sú tam zbytočné (rôzne tie blikátka, masívne kulisy, maškarády, hovadiny).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

.
.

Vezmime si trebárs zábavno-náučnú reláciu, dĺžky 80 minút, stojacu 60 tisíc eur s dph za jeden diel. Jej cena za ľudskú prácu ktorú pri jej výrobe reálne vykonali, plus za materiálne náklady ktoré reálne mali, je povedzme že niekde medzi 20 až 30 tisícmi. To je teda Zmysluplná cena danej relácie - takej, akú sme ju (či už z vysielania, alebo potom z archívu) mohli vidieť, takej akú ju vyrobili.

Ale potom si uvedomíme, že veľkú väčšinu času tej relácie tvoria viacmenej len liché bláboly, nepretržité nafetované ksichtenia sa jedného z hlavných protagonistov (jedného z kapitánov), atď a pod.,
zatiaľčo zmysluplného obsahu je tam len okolo 20 minút trvania. Výška Ceny za zmysluplné pre túto reláciu teda bude len cca nejakých 5, maximálne (keď prižmúrime všetky oči) 10 tisíc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Inými slovami: keby sme tú reláciu 'zcedili' - na tých zmysluplných cca 20 minút - no a túto minutáž dali nakrútiť nejakým serióznym (ne-pažravým) tvorcom, tak to televíziu bude stáť len tých necelých 10 tisíc.
Ušetrilo by sa
- jednak ne-kradnutím,
- a tiež ne-natáčaním zbytočných alebo tupých pasáží. (Ono, kto chce silou-mocou vidieť tupiny, nech si zapne Mrdkýzu-Hnojku, tam si ich nájde dostatok. Vo verejnoprávke však také nechceme... aspoň dúfam že nie).

.

Alebo iný príklad. Relácia tváriaca sa ako hudobná, dĺžky obvykle 100 až 120 minút, s cenou okolo 140 tisícov za 1 diel.
Opäť... Zmysluplnú cenu za pracovný čas tých ľudí, ktorí tam reálne boli, plus za ozajstné materiálne náklady, odhadujem na nejakých 50~60 tis na 1diel,
no a
keď sa zameriame aj na selekciu, čo z toho bolo užitočné, a čo, naopak, zbytočné, tak sa dostaneme možno k nejakým 20 tisícom - to je Cena za zmysluplné tejto relácie.
Mám na mysli napr. to, že z celkovej minutáže tvorila samotná hudba ledva nejakých 20 minút na diel, zvyšok boli poväčšinou len kecy, trápne a rozvláčne výkony 'moderátorov', siahodlheee rozplývanie sa poroty nad výkonmi muzikantov, a podobný balast.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Opäť teda, keď ponecháme len 'esenciu' - čiže všetky hudobné a tanečné čísla - plus pridáme trochu zmyslupného sprievodného slova .. a toto necháme natočiť serióznym tvorcom, tak by to televíziu vyšlo na tých cca 20 tisíc peňazí. Nie 140.

Alebo sa to (o tejto konkrétnej relácii) dá povedať aj iným spôsobom:
V rámci jedného ročníka (čiže desiatich dielov) tej relácie ukázali divákom zhruba 100 hudobných výkonov (mnohé z nich v skrátenej podobe - pánu režyzérovi nevoňalo čokoľvek nad dve minúty, vraj by to divák nezniesol ... wtf?? ...)
Keby ten istý peniaz (jeden a pol milióna na ročník) zaplatili tvorcom serióznym, mohlo byť tých sfilmovaných pesničiek kľudne aj 365 - na každý deň jedna .. a poväčšinou by aj boli v lepšej filmárskej kvalite, než to natočili oni (oni - privyknutí furt len na tie svoje štúdiové a pódiové natáčania všakovakých šouiek, neochotní vyjsť do iných prostredí alebo mimo svojich šablón...)

.

Podobných príkladov by sa dalo menovať viacero. Predražených (obvykle zároveň aj primitívnych) relácií existuje v Rtvs určite aspoň desať, postupne sa k nim dostaneme, aj s konkrétnymi pomenovaniami; dnes som ich nemenoval, pozorný divák však použité dva príklady určite rýchlo spoznal.

Dúfam, že sa mi kadenciu týchto článkov podarí výrazne zvýšiť - momentálne je na to najžiadúcejšie obdobie, keďže nám práve idú voliť šéfdirigenta telky (počas viac než mesiaca od rozpísania tohoto článku ho už aj zvolili, takže to upravím: ...keďže nám ide v telke nastať výmena stráží). Treba dosiahnuť, aby po dvoch rozkrádačských šmejdoch tam dali už konečne niekoho normálneho (opäť edit: ...dosiahnuť aby nová metla naozaj poriadne vymietla starú špinu, ktorá sa v telke nahromadila, a naopak, aby primietla naspäť tie milióny, ktoré boli z telky ukradnuté).

.
.

z mojich predošlých televíznych a videových článkov:
- (okt 2017) Zem spieva treba zastaviť
- (dec 2021) Filmári okradli štát o 150tisíc...
- (jún 2020) Fond proti televíznej mafii...
- (jún 2022) kradli aj cez pandémiu, alebo Uvarená žaba
a ďalšie

.
no a nedá mi nezareagovať aj na dve aktuálne veci:
.

DVAJA SMRADI po 30 ROKOCH

Pred pár dňami začala ertéveska vysielať upútavku na reláciu - viď tu.

Vl.Mečiar a V.Klaus .. po 30 rokoch .. vo vile Tugendhat .. kde rozhodovali o osude ČS .... v špeciáli na spravodajskej 24ke .. pýtajte sa ich aj vy ... - čítané nadšeným hlasom

Neuveriteľné!

Nemám chuť to sledovať, tých dvoch bazmegov nemám chuť ani vidieť (jedine že by to bol telemost medzi Leopoldovom a Pankrácom, vtedy možno hej), dúfam aspoň že im tú idylku poriadne osolia tými otázkami. Napríklad takouto: Vlado, vedel si Už Vtedy, že pri prichmatizácii rozdrbete majetok za sto miliárd korún, alebo to (chuť na veľkú žranicu) prišla až potom a postupne?
Pre tých, čo trpia ilúziou, že Klaus je iný, lepší než Vlado, odporúčam nájsť si dokument Kuponová privatizace (jeho recenzie napr. tu) - predpokladám že ich tá ilúzia prejde.

.

"KANDIDÁT na ŠÉFA TELEVÍZIE je v OSOBNOM BANKROTE"

Toto sa včera zjavilo ako náhle prekvapenie, predpokladám že to niekto naaranžoval ako informačnú bombu, určenú vybuchnúť v ten najvhodnejší čas ...

Nepoznám detaily (iba to, čo odvčera popísali noviny a weby - vraj si pred veľa rokmi požičal pár miliónov skk na zachránenie Twistu.. no a nevyšlo to), takže sa k tomu vyjadrím len vo všeobecnejšej rovine.

Rozdiel medzi nami (Slovenskom? alebo celou Európou? hm) a Amerikou je vraj v tom, že tam sa fakt, že si počas podnikania absolvoval zopár tvrdých pádov na hubu (čiže aj krachov) berie ako tvoja skúsenosť a že ti ešte aj po nich (tedaaa, ak to nezačnú byť pádov desiatky, že jo) ďalej držia palce a fandia,
zatiaľčo
u nás sa človek, ktorý narazil, považuje sa definitívne a doživotne odpísaného a že pri jeho prípadnom pokuse vstať a znovu sa rozbehnúť mu ľudia (vrátane jeho najbližších!) urobia doslova zo života peklo - nahádžu mu do toho rozbiehania toľko polien pod nohy, toľko štanglí do kolesa, že ho to úplne zdevastuje, zničí .... jednoducho správajú sa doslova Ako Zvery - doraziť a doraziť a doraziť ho - to je ich podvedomý inštinkt.

Aj ja poznám niekoľko takých, takmer-spadnutých
- napr. mladých filmárov, ktorí napriek tomu, že makajú jak šróby (plus aj nejaký talent tam je), tak už päť-desať rokov vkuse, čo sa financií týka, sa plantajú okolo nuly, občas skončiac aj pod ňou, čiže v dlhoch. Situácia taká tristná, že chvíľami si výpomoc pýtali aj odo mňa (vtedy učiteľa v západoslov. kraji, čiže od defakto žobráka :D ). Neprekvapilo by ma, kebyže niektorí z nich už medzičasom majú za sebou osobný bankrot,
- aj ľudí o niečo starších, ktorí sa boli pokúsili o podnikanie (opäť: makavosť, ako aj talent resp. odbornosť zaručene mali), ktorí takisto ledva-ledva zvládli (prípadne aj nezvládli) ukočírovať finančnú stránku veci,
- no a dokonca aj ten divný týpek, čo ho vídam ráno v zrkadle, ten tiež na tom nie je lepšie :D . Onedlho tomu venujem aj zvlášť článok (v nadpise budú slová Mŕtvy muž ..), takže tuná len stručne: desať rokov kvalitnej depresie (čiže bankrot psychický) plus 'za dobrotu na žobrotu' ktoré ma priviedlo k niekoľkoročnému motaniu sa okolo nuly (svojim úskočným dlžníkom posielam srdečný kopanec...), takže vlastne aj ja by som bol (pre tých, ktorí človeka zhodnotia na základe pár čísel a bodka) hodný definitívneho odpisu a že do televízie nikdy nevpustiť, ani len do areálu ... a to aj napriek tomu, že práve moja iniciatíva (nie iniciatíva tých, ktorí sú od bankrotu svetelné roky vzdialení - napr. súdruhovnia producenti relácií a podobní) prinesie telke úžitok v desiatkach miliónov.....

Jednoducho, kinder-pravičiarom, resp. tým ktorí sú s úsudkom príliš rýchlo hotoví, patrí odkaz: Vnímajte to v trochu širšom kontexte (napr.: -on chcel zachrániť protimečiarovské rádio, -ja som zas zachraňoval prdel niekoľkým mlaďasom, -atď). Nie každé rozpleštenie sa je známkou toho, že si neschopák alebo podvodník. Ba, povedal by som skôr naopak - unterwassermannov hľadaj skôr medzi tými prachatejšími, 'úspešnejšími' (všakže, páni televízni producentovia, páni oligovia ..).

.

Jano Richter

Jano Richter

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  389x

nedávno som si s prekvapením uvedomil: Som vpodstate Upratovač/ka - snažím sa vykydať bordel, a to hneď v niekoľkých oblastiach zároveň. Ak mi s tým hilfnete, bude šanca že sa nám to aj naozaj podarí. ....... No a keď Dočistíme, tak sa znovu budem môcť stať tým, čím som chcel byť (a čiastkovo aj bol) odjakživa - technikom / konštruktérom / vymýšľačom, programátorom, filmárom / fotografom, fyzikom / matematikom / astronómom, a tak podobne, z každého trochu :) - - - - - - - - - - - - - lórem i psům, dolórez amulet .... skákal pes přes oves ... testujem aká dlhaaaa môže byť táto sekcia Omne .... no comment .... dezoláty všechných krajín spojte sa.. a páľte to hlbokého péčka!!! ... nepokradneš, nezabiješ, pomiluješ bližného svého .... skúška linkovania pomocou html: <a href="http://mnt.sk/">linkword</a> Zoznam autorových rubrík:  FacsimileProtikorupčnéKoronaOrbitalMapyHey, Stupid !Audio VideoDJ JRsamuel vraždaSúkromnéNezaradenéPaddockVoľba šéfa RTVS

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu