reklama

§ 'Všeobecné ohrozenie' versus Robert F. a antivaxeri

Začítal som sa do Trestného zákona - jeho paragrafu 284 - a porovnal ho so skutkami R.F. a podobných

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

.
Najprv si dajme čisto len citáciu priamo zo zákonníka ...

-- -- -- -- -- -- začiatok citácie -- -- -- -- -- --
ŠIESTA HLAVA - TRESTNÉ ČINY VŠEOBECNE NEBEZPEČNÉ A PROTI ŽIVOTNÉMU PROSTREDIU

Prvý diel - Trestné činy všeobecne nebezpečné

Všeobecné ohrozenie

§ 284

(1) Kto úmyselne
a) vydá ľudí do nebezpečenstva smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví alebo cudzí majetok do nebezpečenstva škody veľkého rozsahu tým, že spôsobí požiar alebo povodeň, alebo poruchu, či haváriu prostriedku hromadnej prepravy, alebo škodlivý účinok výbušnín, plynu, elektriny, rádioaktivity alebo iných podobne nebezpečných látok alebo síl, alebo sa dopustí iného podobného nebezpečného konania (všeobecné nebezpečenstvo), alebo
b) všeobecné nebezpečenstvo zvýši alebo sťaží jeho odvrátenie alebo zmiernenie,
potrestá sa odňatím slobody na 4 až 10 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

(2) Odňatím slobody na 10 až 15 rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) závažnejším spôsobom konania,
b) na chránenej osobe,
c) z osobitného motívu, alebo
d) preto, aby inému zmaril alebo sťažil uplatnenie jeho základných práv a slobôd.

(3) Odňatím slobody na 15 až 20 rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, alebo
b) ako člen nebezpečného zoskupenia.

(4) Odňatím slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb, alebo
b) za krízovej situácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

§ 285

(1) Kto z nedbanlivosti spôsobí alebo zvýši všeobecné nebezpečenstvo, alebo sťaží jeho odvrátenie alebo zmiernenie, potrestá sa odňatím slobody až na 1 rok.

(2) Odňatím slobody na 6 mesiacov až 3 roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 závažnejším spôsobom konania.

(3) Odňatím slobody na 2 až 5 rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním
a) značnú škodu, alebo
b) ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť.

(4) Odňatím slobody na 4 až 10 rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb.
-- -- -- -- -- -- koniec citácie -- -- -- -- -- --

SkryťVypnúť reklamu
reklama

... a teraz to poďme porovnať s realitou, teda so slovami, ktoré hlása R.F. a ktorými sa snaží zasiahnuť čo najširšiu verejnosť:
(vždy najprv úryvok zo zákona a potom môj komentár)
.

(1) Kto úmyselne
a) vydá ľudí do nebezpečenstva smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví alebo cudzí majetok do nebezpečenstva škody veľkého rozsahu tým, že spôsobí požiar alebo povodeň, alebo poruchu, či haváriu prostriedku hromadnej prepravy, alebo škodlivý účinok výbušnín, plynu, elektriny, rádioaktivity alebo iných podobne nebezpečných látok alebo síl, alebo sa dopustí iného podobného nebezpečného konania (všeobecné nebezpečenstvo), alebo
b) všeobecné nebezpečenstvo zvýši alebo sťaží jeho odvrátenie alebo zmiernenie ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Svoje slová, na tlačovkách a iných verejných príležitostiach, nehovorí náhodne, ale vedome, úmyselne.

Keďže nimi ovplyvňuje ľudí (odhovára ich od očkovania a od dodržiavania protiepidemických opatrení), vydáva ich tým do nebezpečenstva vážnej zdravotnej ujmy až smrti.

Exponuje ich - ak sa zariadia podľa jeho rád - škodlivému účinku nebezpečných látok alebo síl (v tomto prípade koronavírusu), čož je podobne nebezpečné konanie ako napomáhanie požiaru, povodni, havárii al.pod.

Napĺňaním jeho výziev ľudia všeobecné nebezpečenstvo zvyšujú a sťažujú jeho odvracanie a zmierňovanie.
.

(2) ..... ak spácha čin uvedený v ods.1
a) závažnejším spôsobom konania,
b) na chránenej osobe,
c) z osobitného motívu, alebo
d) preto, aby inému zmaril alebo sťažil uplatnenie jeho základných práv a slobôd.

Dá sa hlásanie jeho rečí pred rozsiahlym publikom (čiže nie pri jednom krčmovom stole, ani pri porcovaní jeleňa pred tromi spolupytliakmi, ani doma v obývačke, a tak podobne, ale so snahou byť videný a počutý masami) považovať za závažnejší spôsob?

Jeho voliči (súčasní i potenciálni budúci) - jadro jeho publika - sú poväčšinou o čosi jednoduchší, resp. ľahšie oblbnuteľní alebo ľahšie zmanipulovateľní, takže by sa do istej miery mohli dať považovať za osoby chránené (osoby hodné ochrany - ochrany pred svojim falošným prorokom).

Osobitný motív:
Jeho hlavným motívom je vyvolať čo najväčší chaos - dosiahnuť, aby štátne orgány boli čo najviac zamestnané odvracaním účinkov pandémie, detto mysle obyvateľstva aby boli zamestnané vecami súvisiacimi s pandémiou (čo s ďeťmi, čo s prácou, ako sa testovať, kam si môžem/nesmiem ísť nakúpiť, čo s krachujúcou živnosťou, atď atď) ... aby štátu ostalo čo najmenej energie na stíhanie jeho a jeho kumpánov (veľkopracháčov, ktorým bol býval dohodil multi-miliardový lup), obyvateľstvu aby ostalo čo najmenej mentálnej kapacity na sledovanie, či je poriadne realizované od-unesenie štátu .... a teda aby tým R.F. dosiahol svoje (aj svojich prachatých kumpánov) čo najdlhšie nezaslúžené zotrvanie na slobode. Myslím že toto je osobitný motív jak vyšitý.

No a aj to sťaženie uplatňovania základných slobôd z bodu d) sa tam asi bude dať nájsť, keďže vďaka rozbujačeniu výskytu korony - najmä jeho nezaočkovanými fanúšikmi - sa počas lockdownu bude musieť uskromňovať aj zaočkovaná časť obyvateľstva.
.

(3) ..... ak spácha čin uvedený v ods.1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, alebo
b) ako člen nebezpečného zoskupenia.

(4) ..... ak spácha čin uvedený v ods.1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb, alebo
b) za krízovej situácie.

Obetí 3.vlny bude u nás zrejme viac než 10tisíc (k odhadu ich počtu vydám o pár dní samostatný článok) a z tohoto počtu sa na účet konkrétnej osoby R.F. bude dať zarátať prinajmenšom niekoľko jednotiek percent (o upresnenie tohoto odhadu sa postarajú znalci; budú skúmať, na aký počet divákov televízie, používateľov Fb a ďalších osôb mali opakované lži RFa reálny vplyv a primäli ich k odmietnutiu vakcíny alebo k ignorovaniu protiepidemických opatrení).
Môj predbežný odhad: samotná osoba RF bude mať na svedomí niekoľko stoviek zosnulých (osoba MK zrejme podobný počet); k tomu ešte niekoľkonásobne vyšší počet ľudí s podlomeným zdravím (long-covid, post-covid) a tiež značný počet takých, ktorým v čase vrcholenia 3.vlny bude upretá zdravotná starostlivosť (vypnutie alebo redukcia tzv. bielej medicíny).

O tom, že strana Zder - Sociálna demagógia JE nebezpečným zoskupením, nepochybuje snáď žiadna súdna osoba. Takisto sa za nebezp.zosk. dá považovať banda šmejdských politikov a pažravých 'podnikateľov' schádzavajúca sa na tajnom poschodí istého hotela. Takéto označenie znesie aj prípadné budúce spolčenie dvoch strán, ktorých spoluprácu (vtedy zatiaľ len na príprave pouličného bordelu) pred časom dohadovali ĽB a MK (viď ich ikonickú fotku). So všetkými týmito zoskupeniami RF úzko súvisí.

Pochýb nie je ani o tom, že obdobie trvania pandémie krízovou situáciou je (bez ohľadu na to, či v danej chvíli je alebo nie je oficiálne deklarovaný núdzový, výnimočný či iný stav).
.

§ 285
(1) Kto z nedbanlivosti spôsobí alebo zvýši všeob.nebezpečenstvo...

Pokiaľ tomuto paragrafu dobre rozumiem, jeho pointou je asi to, že sa všeobecné ohrozenie vytvorí nedbanlivosťou. To však naším prípadom zrejme nie je, keďže náš pán na holenie nebezpečie vytvára úmyselne, nie iba nejakou nedbalosťou.
Takže §-om 285 sa hlbšie zaoberať nebudem, postačila 284-ka.
.
.

Nájde sa niekto, kto by to ešte raz podrobne skontroloval a potom preformuloval do podoby tr.oznámenia a podal?
Ja osobne nemám ani len jeden semester či jednu hodinu práva, dokonca mám ťažkú byro-fóbiu (silnú averziu k akýmkoľvek úradným papierom - ich čítaním či nebodaj vypĺňaním mi naskakujú pupáky a doslova trpím), takže ma prosím od toho odbremeňte. Vopred ďakujem.
Detto by som veľmi ocenil odbremenenie od nutnosti detailne si pozrieť viacero jeho vystúpení, aby v tom oznámení mohol byť dostatok jeho citácií. Jeho počúvanie bytostne neznášam a pri každom, čo i len krátkom, sa cítim ako pri brodení sa žumpou. Hodilo by sa, keby ho niekto iný mal už dostatočne hĺbkovo zmapovaného, podobne ako má napr. J.Benčík zmapovaných extrémistov.

Prípadne... že by sa tým priamo z vlastnej iniciatívy začali zaoberať vhodné orgány?
tipnem si - možno NAKA, možno Špec.prokuratúra... (g.p. pre začiatok asi radšej nie, keďže u nej sa v poslednej dobe viackrát manifestovala istá dosť negustiózna úchylka, vedená v taxonómii úchyliek pod kódom gp.363).

Dúfam, že v prípade obzvlášť závažných zločinov nie je pre zatknutie poslanca potrebné získať súhlas pléna parlamentu, prípadne že stačí len súhlas dodatočný.
Bolo by to (tá nutnosť súhlasu) rovnako nehorázne, ako keby niekto vytrvalo páchal dve-tri vraždy denne, a z nejakých formálnych dôvodov by ho policajti dlhé týždne nie a nie-smeli zatknúť... a jeho obete by pribúdali jak na bežiacom páse.
.
.

Vrátim sa ešte k trestnému zákonu ... pri rolovaní jeho zvyšnou časťou padli mi do oka ešte ďalšie sekcie (ich nadpisy a prvé vety):
-- § 296 - Založenie, zosnovanie a podporovanie zloč.skupiny
-- § 315 - Záškodníctvo
-- § 317 - Sabotáž
-- § 327 - Marenie úlohy verejným činiteľom
-- § 337 - Podnecovanie
-- § 339 - Nadržovanie
-- § 348 - Marenie výkonu úradného rozhodnutia
-- § 360 - Nebezpečné vyhrážanie
-- § 390 - Spolupráca s nepriateľom
-- § 418 - Genocídium
-- § 419 - Teroristický útok
-- § 420 - Mučenie
-- § 425 - Neľudskosť
Je možné, že pri hĺbkovejšej analýze aktivít RF, MK a podobných osôb by sa našli prieniky aj s niektorými z uvedených paragrafov, nie iba s 284kou. To už ale prenechám iným.
.

Inak, našiel som tam aj jednu perličku -
počas toho rolovania narazil som na stranu 132.
Jej vrch zaberal ešte záver Hlavy 6, a síce § 310 Pytliactvo, zatiaľčo dolu sa už začínala Hlava 7 Trestné činy proti republike - v podobe paragrafov 311 Vlastizrada a 312 Úklady proti Slovenskej republike....
:D
Pripomínam, že dotyčný 'výtlačok' Zbierky, venovaný Tr.zákonu, bol zostavený veľa-veľa mesiacov pred tohtoletnými seansami na zbojníckej chatke čarodeja borobodora.
Napriek tomu sa tam, na strane 132, úžasnou náhodou podarilo parádne načrtnúť previazanosť tých dvoch augustových vecí - hľadaného pytliactva (snahy zmocniť sa paroží, mäsa a pod.) a toho čo sa našlo reálne - bandu (resp. časť bandy) ktorá svojho času držala pod krkom celý štát.

Po takejto famóznej náhodičke som už pokojne ochotný veriť, že to bolo tak ako vravia vyšetrovatelia - že naozaj pôvodne hľadali len pytliakov, a náhodou našli viemekoho.

.
viac či menej súvisiace čl.:
-- zdroj znenia Trestného zákona (pdf)
-- ja (24.11.): Zatvoriť celú krajinu, alebo postačí len Roberta F.?
-- možnosť podporiť moje investigovanie
-- ja (3.11.): Hľadám právnikov na podanie oznámení (okrádanie STV)

.

Jano Richter

Jano Richter

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  389x

nedávno som si s prekvapením uvedomil: Som vpodstate Upratovač/ka - snažím sa vykydať bordel, a to hneď v niekoľkých oblastiach zároveň. Ak mi s tým hilfnete, bude šanca že sa nám to aj naozaj podarí. ....... No a keď Dočistíme, tak sa znovu budem môcť stať tým, čím som chcel byť (a čiastkovo aj bol) odjakživa - technikom / konštruktérom / vymýšľačom, programátorom, filmárom / fotografom, fyzikom / matematikom / astronómom, a tak podobne, z každého trochu :) - - - - - - - - - - - - - lórem i psům, dolórez amulet .... skákal pes přes oves ... testujem aká dlhaaaa môže byť táto sekcia Omne .... no comment .... dezoláty všechných krajín spojte sa.. a páľte to hlbokého péčka!!! ... nepokradneš, nezabiješ, pomiluješ bližného svého .... skúška linkovania pomocou html: <a href="http://mnt.sk/">linkword</a> Zoznam autorových rubrík:  FacsimileProtikorupčnéKoronaOrbitalMapyHey, Stupid !Audio VideoDJ JRsamuel vraždaSúkromnéNezaradenéPaddockVoľba šéfa RTVS

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu