reklama

Motoristické hody tohoto víkendu - Indy500, Monako, Nordschleife24 ...

Jeden z tých víkendov, keď je motoršportu o poznanie viac. A síce ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

... poďme najprv na tie z nadpisu:

Formulári jednotkoví nám naposledy formulovali pri Barcelone, teraz sa posunú o kúsok východne pozdĺž pobrežia stredomoria - do Monte Carla. Spolu s nimi budú tam krúžiť aj F2-kári, dva kratšie preteky - prvý v sobotu okolo 17:30 a druhý v nedeľu pred 10tou. Hlavný event - Formula 1 - odštartuje v nedeľu krátko po 15tej.

Vysielateľom pre naše dve krajiny je Sport1 a 2, prenášať to samozrejme budú aj ORF, RTL, SkySports a ďalšie.

.

Na starej tehelni, čiže na ováli Indianapolis Motor Speedway, pôjde sa v nedeľu legendárna 500vka - IndyCars dajú si tam dvesto kôl. Do prvého z nich mali by ich odmávnuť okolo 12:45pm miestneho času, čož je -ak dobre počítam- pred siedmou večernou našeho času.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vysielateľov pre tunajšie končiny bohužiaľ ponúknuť neviem. Asi bude treba skúsiť nájsť nejaké cesty cez ich stránku ways-to-watch, alebo pohľadať nejaké streamy, prípadne si pár dní počkať, aké videá z toho vyvesia.

.

Z hľadiska objemového najvýdatnejšou udalosťou bude 24-hodinovka na maxi-verzii Nürburgringu - na Nordschleife. Okruh asi 5x dlhší než tie bežné, dokonca aj oproti známejšiemu francúzskemu kolegovi je takmer 2-násobný; dlhý je takmer presne 1 milión palcov. Okej, okej :D , v normálnej reči to je 25,4 kilometra (LeMans má 13,6).

Objemom mám na mysli nielen trvanie, ale aj počet účastníkov - v hlavnom preteku zvykne nastupovať vyše sto účastníkov/áut (v niekoľkých rôznych kategóriách, pričom všetky idú zároveň).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viacero seáns (tréningy, kvalifikácie, oldtimery, atď atď) už bolo v rámci aktuálneho ročníka odjazdených, dianie bude pokračovať celý víkend (podrobný časový plán je k pozretiu aj k stiahnutiu/pdf).
Hlavné dejstvo - 24ka - začne v sobotu, o 16.h nemeckého aj nášho času, pričom do zavádzacieho kola sa rozbehnú už o 20minút skôr.

Televíznych vysielateľov si prípadne pohľadáte sami, na webe však bude streamov viacero: preklikajte si napr. videostránky okruhu (Nürburgring) alebo samotného podujatia (24hNürburgring). Ide jednak o samotné prenosy, v jazyku nemeckom aj anglickom, ako aj o živé onboardy z viacerých áut.
Pri tom klikaní nezabudnite prejsť všetky varianty ponuky - All videos, Uploads, Live now, Upcoming streams, Past streams - tak by vám nemalo nič ujsť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výhodou tých streamov je, že človek nemusí byť pri tom prikovaný, môže si to zastaviť, pripadne sa aj posunúť o niekoľko hodín vzad (trebárs ráno si pozrieť, čo sa odohralo v noci), odporúčam však neprehánať to s využívaním týchto možností - už sa mi stalo, že v nedeľu asi hodinu po odmávnutí finišu ten stream uťali/zrušili, a človek zostal visieť povedzme tri či päť hodín pred cieľom, prijdúc tým o to najnapínavejšie dianie.
Oni to síce potom celé uploadnú (či už ako komplet 24h, alebo po nejakých segmentoch), ale až o viacero týždňov neskôr - z hľadiska diváckeho zážitku dosť nevhodná dramaturgia, že jo :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako doplnkový program dvadsaťštvorky pôjdu sa, o.i., aj dva preteky WTCR - v sobotu od 10.h a od 12:30. Odvysiela ich okrem Eurosportu aj Šport RTVS. Na tomto našom kanáli vraj budú tohoto roku dávať jednak túto svetovú kategóriu TCR, ako aj regionálnu verziu - TCR-Europe - v ktorej naše končiny zastupujú Maťo Homola, Martin Ryba a Jáchym Galáš (tá sa však dnes nejde).

.

Aby v hanbe nezostali, tak sa tohoto víkendu rozbehnú aj autá série NASCAR. Najprv v sobotu ich juniorka XFinity (arenasport), a potom v nedeľu (okolo polnoci na pondelok nášho času) aj hlavná kategória NASCAR Cup (novasport). Traťou bude Charlotte Motor Speedway v Sev.Karolíne.
Väčší chlapci si tam dajú 600 míľ - to by aj pri permanentne udržiavanej maximálke cca 200 mph dávalo minimálne 3 hodiny trvania, v reáli (keď aj zavejú žlté - pri nehodách a tiež na koncoch segmentov) teda ešte o poznanie dlhšie. U nás to teda bude len pre tých najskalnejších a najodolnejších, keďže šachovnicovú uvidia až niekedy za svitania nášho času. Možno teda radšej využijú reprízy, či už v telke, alebo na videostránke Nascaru.

.

No a to ešte určite nie je všetko - nepochybujem že mi ušlo ešte zopár ďalších zaujímavých kategórií, tak si ich prípadne pohľadajte sami :)

.

Z nadchádzajúcich udalostí naznačím aspoň 24h Le Mans, ktoré sa pôjdu o dva týždne - 11. až 12.júna.

.

Jano Richter

Jano Richter

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  389x

nedávno som si s prekvapením uvedomil: Som vpodstate Upratovač/ka - snažím sa vykydať bordel, a to hneď v niekoľkých oblastiach zároveň. Ak mi s tým hilfnete, bude šanca že sa nám to aj naozaj podarí. ....... No a keď Dočistíme, tak sa znovu budem môcť stať tým, čím som chcel byť (a čiastkovo aj bol) odjakživa - technikom / konštruktérom / vymýšľačom, programátorom, filmárom / fotografom, fyzikom / matematikom / astronómom, a tak podobne, z každého trochu :) - - - - - - - - - - - - - lórem i psům, dolórez amulet .... skákal pes přes oves ... testujem aká dlhaaaa môže byť táto sekcia Omne .... no comment .... dezoláty všechných krajín spojte sa.. a páľte to hlbokého péčka!!! ... nepokradneš, nezabiješ, pomiluješ bližného svého .... skúška linkovania pomocou html: <a href="http://mnt.sk/">linkword</a> Zoznam autorových rubrík:  FacsimileProtikorupčnéKoronaOrbitalMapyHey, Stupid !Audio VideoDJ JRsamuel vraždaSúkromnéNezaradenéPaddockVoľba šéfa RTVS

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu