reklama

MARBELLA - Costa del Sol

Marbella, je považovaná za jednu z najdolezitejsích a určite najluxusnejšiu destináciu na Costa del Sol, ba dokonca na celom španielskom pobreží. História mesta má svoje počiatky z obdobia Rimanov, ktoré sa však začalo rozvíjat az v moslimskom období. Vtedy dosahoval počet obyvateľov 3000, ktorí sa zaoberali pestovaním fíg a ovocia. V tom období bola Marbella opevnená a prístupná prostredníctvom troch brán. Rozvoj mesta pokračoval aj po dobytí Andalúzie katolíckymi kráľmi, kedy pribudli bane a rybolov. Najvýznamnejší posun smerom k turizmu učinil roku 1943 Ricardo Soriano, markíz z Ivanrey, ktorý založil vôbec prvý obytný komplex v podobe ako ich poznáme dnes.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Bol postavený v stýle, ktorý je dnes charakteristicky pre toto mesto, kopírujúc bungalowy v USA. Spomínaný markíz presvedcil umelcov k participácii na projekte zvanom "Marbella". Druhý krok masívneho rozvoja znamenalo zalozenie "Marbella Club" Alfonsom Hohenlohe, ktorý sem prilákal výber európskej aristokracie, mená ako Bismark, Thyssen alebo Roschtild a filmové hviezdy tej doby.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

"Casco antiquo" - ako sa nazýva historická cast mesta poskytuje príjemnú prechádzku
Bol to pociatok nevídaného rozmachu Marbelli ako turistickej destinácie a residencného sídla bohácov z celého sveta. V sedemdesiatych rokoch bol susedný Torremolinos najdolezitejsím strediskom na Costa del Sol, ale Marbella poskytovalo intimitu a luxus. Neskor výstavbou golfových ihrísk, hotelov, diskoték a hlavne slávneho sportového prístavbu zalozeného José Banúsom, Marbella postupne prevzala stafetu najpopulárnejsieho centra.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Ulicky starej Marbelli a námestie "Los Naranjos" a neodmyslitelné kaviarnicky Najmasívnejsí rozvoj turizmu nastal po roku 1991, kedy nastúpil do funkcie starostu Jésus Gil y Gil. Obdivovaný, zatracovaný, korumpovaný s vlastnou politickou stranou G.I.L.. Budovanie infrastruktúry, ciest, ulíc, námestí, rekonstrukcia "Pasea Maritimo", parkov a plází malo za ciel ponúknut kvalitnú turistiku. Puerto Banús sa stalo za jeho obdobia "vlajkovou lodou" zivotného stýlu a la Marbella. Nesmieme zabudnút ani na vstupné brány do mesta, zvané "Arco", alebo na velké komercné komplexy "El Corté Inglés", ci "La Cañada", alebo filmový týzden v perfektných kinoálach v Puerto Banús, mimochodom na námestí "Antonio Banderas".

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Staré mesto je nerusene napojené na nové mestské casti Dnesná 150 tisícová Marbella zije svoj kazdodenný zivot turistického centra, ktrorym na jar minulého roka otriasol korupcný skandál. Totiz po smrti Jesusa Gila pokracovali vo funkcii starostov jeho nasledovníci Julián Muñoz, bývalý casník zo stredospanielskej horskej dediny, familiárne zvaný "Cachuli", a neskor Marisol Yagüe. Obaja boli zatknutý ale Marisol bola neskor v lete prepustená na kauciu. Mozgom celej aféry je bývalý vedúci oddelenia urbanistiky na miestnej radnici Antonio Roca, ktorý úspesne viedol tento "biznis" pocas epochy GIL az do svojho zatknutia. V súcasnosti sa mesto chystá ku komunálnym volbám a osobne si myslím, ze najväcsie sance má sympatická Angeles Muñoz (kandidátka PP-Partido Popular), manzelka svédskeho podnikatela.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Slávne Puerto Banús, Nueva Andalúcia, Nikki Beach a východ slnka v Marbelli Mozno tento východ slnka bude symbolizovat nastávajúce obdobie tejto prekrásnej lokality. Miestny obyvatelia hovoria, ze v Marbelli je do roka trikrát jar a raz leto. A skutocne, vládne tu mikroklíma, ktorá umoznuje, ze mesto je plné kvetov v kazdom rocnom období. Hádam jediným záporným bodom je prejazd cez San Pedro, ked sa vytvárajú v lete kilometrové kolóny aút, vinou semaforov. Avsak v súcasnosti uz prebiehajú zemné práce a popod túto mestskú cast sa bude jazdit tunelom. Do roku 2015 pribudne do Marbelli AVE (rýchlovlak), ktorý ju spojí aj týmto sposobom s Malagou a hlavne s Madridom.Budúcnost mesta je urcená jeho polohou, klímou, perfektným vybavením, zivotným stýlom a hlavne neutíchajúcou stavebnou aktivitou, ktorá je charakteristická pre celé Spanielsko.

Laco Riz

Laco Riz

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

La vida gira en tu ventana no la dejes escapar.Abre cortinas, se hace la luz, todo comienza a despertar...y en tus pupilas TODA TU VIDA...(LaMari - Chambao) Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťCestovanieKultúra

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu