reklama

Pred 60 rokmi založili CIA

Zanechajme precitlivenosti ako ľudské práva, vyhlásil George Kennan, poradca prezidenta Trumana. S touto ideológiou sa spustila do chodu najvacsia spionazna siet na svete. Prave v dobe premiéry filmu Kauza CIA, rezirovanym Robertom De Nirom, si pripomenieme skutočnú históriu zrodenia CIA.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Dzentlmeni necitaju korespondenciuinych dzentlmenov. To povedal Henry Stimson, zodpovedný pracovník americkej diplomacie,ked navrhli moznost desifrovat tajne spravy zo zahranicia.

Az do utoku na PearlHarbor, dna 7.decembra 1941. Rozne oddelenia armady a pozorni diplomati poznaliplany Japoncov, ale ich spravy sa stratili jedneho rana z ich kancelarii. Niktonepohol ani prstom a Zera mohli bombardovat pacificku flotu bez problemov. USAsa ocitli vo vojne. Boli prekvapení s nizkou ostrazitostou a to sa nemohlozopakovat. Teraz uz bude uzitocne citat korespondenciu inych.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bol to prezidentTheodore Roosvelt, kto zalozil Úrad strategickych sluzieb (OSS) pre prijem a analyzuvsetkych informacii potrebnych pre rozvoj vojenskych akcii. Ale jeho spionaznyaparat sa nachadzal este v plienkach. Prvi najati analytici boli hlavne mladistudenti, vacsinou z Yale, preto bola OSS znama ako "Campus".

Pocas vojny Americania uplatnovali v podstatesystem britskej spionaze, najefektivnejsí a najskusenejsí. Spor o system sadostaval do svojej zaverecnej podoby, vo Washingtone rastie presvedcenie, zeobraz sveta sa zmeni a ze USA sa chopia výmeny europskych velmoci. Opatrili siprostriedky potrebne na zabezpecenie hegemonie ked pride mier. Vlastnezalozili samotne CIA.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu

  • Zamestnanci: Pocet zamestnancovagentury tak ako aj jej rozpocet, je tajne. Predpoklada sa, ze v sucasnosti tampracuje okolo 25 000 ludi. Budova Langley ma kapacitu na umiestnenie 15 000zamestnacov.

  • Budovy: Vchod je sklenena dostavba postavena pred15 rokmi. Ale povodna budova je z roku 1963 a bola navrhnuta tymi istymiarchitektmi, ktori vypracovali projekt pre sidlo OSN.

  • Cisla: Stare dokumenty sa zdatuju pre dalsiepouzitie a chrania sa na paskach, ktore obsluhuje robot. Kniznica obsahuje 125tisic knih a dostava 1700 dennikov. V budove je tiez jeden obchod a jednomuzeum.

  • Kancelarie: Kazdy agent si moze personalizovatsvoju kancelariu ako jeden analytik CIA, obklopeny maketami bojovych vozidiel avojenskych lietadiel.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

¿Mas co mas mat...aby si bol spionom?

  • CIA hlada... Mas co mas mat je jeden zo sloganov, ktore pouziva agentura na masivnunaborovu kampan personalu pouzivaneho uz niekolko rokov.

  • ... A ponuka. Medzinarodnu karieru pre titulovanychmladych s dobrodruznym duchom, okrem toho plat, ktory sa pohybuje medzi 31 000az 38 000 dolarov rocne. Vyhladavaju studentov na akciach organizovanychuniverzitami, publikuju inzeraty v tlaci vratane svojej webovej stranky, ktoraje venovana naboru novacikov.

  • Zivotopis. Podla moznosti, kandidat by mal mat dobreznalosti arabciny, korejciny aleboineho jazyka nepriatela. Tlmocnici a analytici su najziadanejsi, nuz stara CIAmusi zapracovat na cele novych bojovych scen , po atentatoch z 11. septembraalebo hrozieb ako obohacovanie uranu.

  • Ziadosti. Kazdy den prichadza okolo stovky. Vyber apreskusanie kandidatov sa casove zredukovalo z niekolkych mesiacov na partyzdnov.

Predpoklady. Byt obcanov Spojenych statov, mat menej ako 35 rokov, hovorit cudzim jazykom,prejst lekarskou prehliadkou a jedna skuska na detektore lzi. Potom nasledujuosobne pohovory, vycerpavajuce vysetrovanie rodinneho a osobneho prostrediakandidata, a nakoniec skolenie, ktore trva v zavislosti od prislusneho postu.

Laco Riz

Laco Riz

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

La vida gira en tu ventana no la dejes escapar.Abre cortinas, se hace la luz, todo comienza a despertar...y en tus pupilas TODA TU VIDA...(LaMari - Chambao) Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťCestovanieKultúra

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu