reklama

Ad.: Štiavnica a syndróm vyhorenia

Jana Beňová, nie je pravda, že Štiavnica vyhorela už dávno pred požiarom.

Ad.: Štiavnica a syndróm vyhorenia
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Jana Beňová napísala, že "Štiavnica vyhorela už dávno pred súčasným požiarom", článok je tu. Napísala, že "obyvatelia sídliska si doslova zakladajú na tom, že do starej Štiavnice nechodia" a že "s ňou nič nemajú". A tiež, že "turisti si vždy čosi z mesta odnášajú, sami však neprinášajú nič". Ba dokonca, že "v skutočnosti tu už dávno nik nie je, žiadni obyvatelia".

Nie, nie je to pravda. Zdá sa mi, že je to pohľad človeka, ktorý si iba myslí, že pozná Štiavnicu a Štiavničanov, ale veci vidí iba zvonku a svoj názor si vytvára podľa názorov iných. Je to pohľad neprípustne zovšeobecňujúci, tvrdenie, ktoré mestu krivdí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samozrejme, v Štiavnici žijú ľudia, ktorí vyhoreli. Samozrejme, že v Štiavnici žijú ľudia, ktorí si myslia, že turisti nič neprinášajú a samozrejme, že v Štiavnici žijú ľudia, ktorým skutočne turisti nič neprinášajú. Je tomu tak všade, nielen v Štiavnici. A samozrejme, že mesto sa (aj) vulgarizuje, ako napísal Sveťo. Je to daň, ktorú platíme za nezvládnutý turizmus. Podobne ako v každom jednom turistickom meste sú tu aj skvosty, aj gýče. Aj srdciari, aj zlatokopi. Aj duše, aj len iba telá.

Lenže v Štiavnici žijú ľudia, žijú obyvatelia. Obyvatelia žijú aj priamo v meštianskych domoch v centre, aj v baníckom osídlení na svahoch okolitých kopcov. A nie je ich až tak málo, ako sa zdá. Keď sa človek prejde mimo sezóny po meste, vidí veľa rozsvietených okien.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A títo ľudia svoj život v centre historického mesta nielen žijú, ale aj - spolu s obyvateľmi sídlisk a okolitých dedín - tvoria život mesta. Voľakedy dávno som vymyslel pre združenie turizmu slogan "V Banskej Štiavnici sa stále niečo deje". A je to stále pravda. Na ploche hádam 500 x 500 metrov je množstvo kultúrnych a spoločenských podnikov (mestské oddelenie kultúry a jeho Kaťák, Banské múzeum a osobitne Galéria J. Kollára, divadlo ERB, Eleuzína, Banska St a nica, Archanjel, Art Café, galéria Schemnitz, ArteMisia, Antikvariátik, amfiteáter, Klopačka... iste som ešte niečo zabudol), nehovoriac o Hájovni nad mestom, kaštieli v Sv. Antone a ďalších miestach v okolí. Všetko sú to ustanovizne, ktoré ťahajú (a hádam okrem jedného) aj vlastnia miestni ľudia, ktorí žijú v centre alebo mimo neho. Na tejto ploche hádam 500x500 m je ročne trojciferný počet koncertov, predstavení, čítaní, výstav a vernisáží, diskusií, jam-sessions, festivalov, kurzov, seminárov, pouličných eventov, plenérov, workshopov a ďalších podujatí, ktoré organizujú miestni ľudia pre návštevníkov aj domácich a to rozhodne nielen v turistickej sezóne. V meste žijú a tvoria tu hudobníci, výtvarníci, fotografi, spisovatelia, kurátori, muzejníci, umeleckí pedagógovia. Miestna základná umelecká škola patrí k tak aktívnym miestam, že má (vlastne mala, bohužiaľ minulý čas je tu na mieste) až problém s parkovaním. Je tu aktívne pracovisko architektonickej fakulty, akadémia umení, aktívny banícky spolok, dve súkromné základné školy, aktívny spevokol, aktívne turistické organizácie a veľa ďalšieho. Sídlia tu a pracujú tu firmy s dosahom nielen celoslovenským, ale až zaoceánskym. Žijú tu ľudia, ktorých tu žiť baví, tvoria ducha mesta, tvoria komunitu, tvoria, chránia a rozvíjajú materiálnu aj nemateriálnu podstatu mesta. Robia to nielen pre náhodných návštevníkov, ale aj - a najmä - pre seba, pretože to tak skrátka cítia. Žijú tu ľudia, pre ktorých návštevníci predstavujú nielen zdroj ziskov, ale aj zdroj duchovného obohatenia a výmeny. A nehovoriac o tom, že tu žijú aj ľudia, ktorí tu skrátka žijú, bez prívlastkov, a žijú tu radi, lebo sa im páči alebo hodí tu žiť.
Toto mesto stále žije svojimi ľuďmi a to určite nie je vyhorenie.

Samozrejme, že v Štiavnici žijú aj ľudia, ktorí toto nepovažujú za potrebné, prínosné či pre nich užitočné. Ale sorry, to by sme potom mohli hovoriť, že vyhorela aj Paríž, Praha, New York, Barcelona či Londýn, nehovoriac o Bratislave. Tam všade žijú ľudia, ktorých to nezaujíma a trávia čas pred televízorom, v krčme a pri facebooku, tam všade jazdia taxikári so svojimi názormi, tam všade žijú ľudia, ktorí si myslia, že toto mesto nie je ich a pre nich. Ale to predsa nie je kritérium vyhorenia mesta!

To, že Štiavnica vyhorela, môže napísať naozaj iba ten, kto ju nepozná.

A mimochodom, som si istý, že ten požiar je začiatkom nového vzplanutia.

Ján Roháč

Ján Roháč

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  184x

Prostý občan Slovenska, ktorého zaujíma udržateľná mobilita, turizmus, ochrana prírody a pamiatok a všetko okolo toho. A popri tom ešte amatérsky fotografujem :-) Zoznam autorových rubrík:  FotoblogySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu