reklama

Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty.

Získať presný údaj o výške budúceho dôchodku je niečo medzi mágiou a alchýmiou. No kvalitný odhad zvládnete za 3 minúty na jednoduchej kalkulačke.

Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Výpočet dôchodku je zložitý a jednoduchý zároveň. Zložité je vyrátať ho presne. Prehodnotiť obdobia dôchodkového poistenia za posledných 40 rokov života človeka, nie je jednoduché. To zvládnu iba odborne školení pracovníci Sociálnej Poisťovne. Odhadnúť dôchodok približne, zvládnete aj sami.

Odhad dôchodku za 3 minúty - ako na to:

Budete potrebovať kalkulačku a tri čísla:

  1. číslo sa rovná 1 ak zarábate priemernú mzdu (momentálne 1133€ mesačne)

  2. číslo sa rovná počtu vami "odpracovaných rokov"

  3. číslo sa rovná 14,2107

Následne stačí vynásobiť všetky tri čísla: 1 krát počet odpracovaných rokov krát 14,2107

Ak máte za sebou 40 odpracovaných rokov 1x40x14,2107 = 568,47€ mesačne je Váš budúci starobný dôchodok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo je to také jednoduché?

Vzorec na výpočet mesačnej sumy starobného dôchodku

Samotný vzorec je vcelku primitívny:

Mesačná suma starobného dôchodku = POMB * ODP * ADH
kde
POMB je priemerný osobný mzdový bod (naše číslo 1)
ODP sú obdobia (roky) dôchodkového poistenia a (naše číslo 2, odpracované roky)
ADH je aktuálna dôchodková hodnota (naše číslo 3, teda 14,2107)

Ak chcete presnejšie číslo, až také jednoduché to nebude. Skúste vo vzorci meniť toto:

POMB - zásluhovosť a solidarita

Ak dlhodobo zarábate okolo priemernej mzdy, vzorec platí. Ak zarábate medzi 1 a 1,25 násobkom priemernej mzdy (medzi 1133 a 1416€) , môžete si do vzorca dosadiť na POMB namiesto jednotky, pomer medzi vašou a priemernou mzdou.

Príklad. Ak dlhodobo zarábate 1,25-násobok priemernej mzdy (t.j. dnes 1416€) 1.25x40x14,2107 = 710,54€ mesačne je Váš budúci starobný dôchodok (pri 40 odpracovaných rokoch)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak dlhodobo zarábate vysoko nad 1,25 násobok priemernej mzdy, POMB nerastie rovnako ako váš plat. POMB sa kráti smerom na dol. Hovorí sa tomu "solidarita dôchodkového systému". Tí, čo zarábajú viac, prispievajú tým, čo zarábajú menej. Ak zarábate viac ako 3-násobok priemernej mzdy (viac ako 3399€ mesačne) zarábate zbytočne. Suma zárobku nad 3-násobok priemernej mzdy sa v prvom pilieri neberú do úvahy.

Ak dlhodobo zarábate pod priemer, výsledok zo vzorca bude mierne pesimistický. Vzhľadom na horeuvedenú "solidarita dôchodkového systému" málo zarábajúci dostanú o čosi viac, ako by si "zaslúžili" vzhľadom na zaplatené odvody.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ODP - obdobia (roky) dôchodkového poistenia

Ďalej si upresnime tie ľudovo povedané "odpracované roky". Dôležité sú totiž roky "dôchodkového poistenia" a do tých patria aj roky strávené inak ako v práci či podnikaní. Do výpočtu ODP, teda obdobia dôchodkového poistenia, sa počítajú nielen roky práce, ale aj podnikania, štúdia starostlivosti o deti a v niektorých prípadoch dokonca aj nezamestnanosti.

Pre jednoduchosť vedzte, že ak ste strednú či vysokú školu skončili pred rokom 2004, toto obdobie sa vám ráta ako obdobie dôchodkového poistenia.

Ďalej sa téma výrazne komplikuje. Viac a podrobnejšie o rozhodujúcich obdobia a dôležitých rokoch si prečítate na stránkach Sociálne Poisťovne alebo v článku tu: Výpočet dôchodku 2021 – rozhodujúce obdobie a dôležité roky

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bude to platiť aj v ďalekej budúcnosti?

Bude, ale iba čiastočne. V horizonte najbližších 20 až 30 rokov rýchlo starnúca populácia Slovenska spôsobí, že dôchodkový systém na Slovensku, ako ho poznáme dnes, bude neudržateľný. Pomer dôchodkov k platom bude musieť klesať. Na výpočet odhadu dôchodku v horizonte 20 - 30 už potrebujete sofistikovaný software (viď nižšie).

Aký vplyv na výpočet má II. a ďalšie pilier dôchodku?

V budúcnosti dôchodok nebudete čerpať len zo Sociálky. Aký bude Váš dôchodok o 20 - 30 rokov zo všetkých 4 penzijných pilierov si viete odhadnúť a spočítať napríklad na tejto dôchodkovej kalkulačke: Kalkulačka dôchodkov zo 4 pilierov

Kalkulačka dôchodkov
Kalkulačka dôchodkov (zdroj: Roland Vízner)

Ahoj,

volám sa Roland Vízner a finančnú matematiku spolu so súvisiacou legislatívou som chcel pretaviť do ľudskej reči. Preto sme naprogramovali dôchodkovú kalkulačku a zverejnili ju pre všetkých zdarma, bez registrácie, bez reklám. Chcem ľuďom mojej generácie "Husákových detí" priblížiť, ako výpočet starobného dôchodku funguje a pomôcť im naplánovať si budúcnosť.

Roland Vizner

Roland Vizner

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  37x

Ahoj. Volám sa Roland a mám dve vášne: cestovanie a finančné trhy. Od roku 1994 som na a finančných trhoch zažil nielen rok 2008 a sub-prime krízu ale aj dot.com bublinu, či Ruskú a Ázijskú krízu v 90-ych rokoch. S cieľom podporiť finančnú gramotnosť na Slovensku som zrealizoval niekoľko aktivít: 1. dôchodkovú kalkulačku, ktorá spočíta dôchodok zo 4 pilierov. Nájdete na calc.pepp.sk 2. O investovaní a dôchodkoch píšem články na webe pepp.sk 3. V spolupráci s AOCP sme pripravili scoring podnikových dlhopisov. Moja cestovateľská vášeň začala v roku 1993, keď som po prvý krát opustili Európu a autostopom sme docestovali až do Maroka. Cestovateľský vírus ma ovládol a precestoval som kus Afriky, Južnej Ameriky a Ázie. Mojou špecialitkou sú Andamanské Ostrovy, ku ktorým som aj napísal prvého cestovateľského sprievodcu. Zážitky a cestovateľské rady zverejňujeme s manželkou okrem SME aj na našom cestovateľskom blogu EagleFlyFree.com Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu