reklama

Exkluzívne: O využití 5G sietí ľudskou rečou

Experti o 5G sieťach „tajne“ hovoria, že sú sexi. Teraz vám zdarma prezradím prečo.

Exkluzívne: O využití 5G sietí ľudskou rečou
Vysielač mobilnej siete v Bratislave (Zdroj: Roman Vavro)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Pre zjednodušenie a ľahšie pochopenie nebudem používať množstvo odborných názvov a opisov, ale radšej vám veci vysvetlím prostredníctvom krátkeho príbehu, ktorý vyrozpráva fiktívna postava.

Ráno ma zobudí otravný budík v mobile, už je opäť ráno. Ponaťahujem sa, pretriem si oči a vstávam. Zabudol som včera nakúpiť, ale chladnička našťastie vyhodnotila čo nám chýba a vďaka pripojeniu k mobilnej sieti piatej generácie (5G sieti) objednala potrebné. Dcéra bola včera skôr doma ako ja a objednané potraviny od kuriéra prevzala. Obliekam sa a po rannej hygiene idem raňajkovať. Kávovar dostal informáciu od budíka v mobile, že som vstal a medzičasom mi pripravil moju obľúbenú šálku kávy. Naraňajkujem sa a idem do práce.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bezpečné a rýchlejšie cestovanie aj vďaka 5G sieti

Sadám do auta, mobil sa s ním spáruje a vyrážam. Auto si diaľkovo otvára bránu, prechádzam a brána sa za autom zatvára. Za obcou odbočím na diaľnicu. Po chvíli jazdy mi auto „oznámi“, že sa za mnou blíži sanitka. Ešte ju nevidím v spätnom zrkadle, ale vytvorím miesto, aby ma mohla bezpečne predbehnúť. O malú chvíľu ma skutočne predbieha avizované vozidlo rýchlej zdravotnej pomoci. V tom ma auto upozorní, že sa blížim k miestu dopravnej nehody. Spomaľujem a o pár sekúnd pred sebou vidím svetlá brzdiacich aut. Za krátko bezpečne obchádzam miesto dopravnej nehody.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zvýšenie rýchlosti zdravotnej starostlivosti? Áno, aj to prináša 5G sieť!

Dopravná nehoda, ktorú obchádzam sa nezaobišla bez zranených. Najnovšie technológie vedia podať pomocnú ruku aj v oblasti zdravotníctva. Záchranári naložili zranenú osobu do sanitky a pripojili k prístrojom. Získajú elektronický prístup k zdravotnej karte pacienta a prostredníctvom najnovšej mobilnej siete odovzdávajú informácie o jeho aktuálnom zdravotnom stave do nemocnice. Lekári dostávajú informácie o pacientovi v reálnom čase a môžu priebežne vyhodnocovať jej stav a pripraviť sa napr. na operáciu. Asi nemusím nikomu bližšie vysvetľovať, že čas hrá v prípade záchrany života kľúčovú úlohu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Inteligentné mestá s pomocou najnovších telekomunikačných sietí

Prichádzam na okraj mesta a auto nechávam na odstavnom parkovisku. Cestu v električke využijem na prečítanie najnovších správ, alebo si zahrám svoju obľúbenú sieťovú hru. Jazda električkou je plynulá. Električka vďaka pokročilým technológiám dostáva prednosť, vytvára sa pred ňou zelená vlna. Senzory na dopravných prostriedkoch zbierajú informácie o stave cesty a odovzdávajú ich dopravným značkám. Vďaka tomu sa všetci účastníci premávky včas dozvedia, že hrozí nebezpečenstvo šmyku, je potrebné spomaliť a podobne. Inými slovami, starajú sa o bezpečnosť a plynulosť premávky. Parkovacie systémy vyhodnocujú obsadenosť parkovísk a vozidlá prichádzajúce do mesta sú smerované na voľné parkovacie miesta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pomocou 5G sa podniky premenia na "inteligentné továrne"

Pracujem v podniku, ktorého výrobné procesy prešli automatizáciou, fyzicky náročné a opakujúce sa činnosti vykonávajú už roboti. Neznamená to, že my ľudia v podniku už nie sme potrební, ale zmenila sa naša úloha. Vo výrobnej hale máme stroje a prístroje s množstvom senzorov, ktoré vyžadujú nie len vyššie rýchlosti prenosu dát, ale aj nízku latenciu (rýchlu odozvu). Pomocou podnikovej 5G siete máme prepojené tisícky prístrojov v jednej hale bez ohľadu na to, či je k nim jednoduché dotiahnuť komunikačné káble.

Ako už asi tušíte 5G siete sú pre expertov sexi ani nie tak vďaka ich výzoru, ale skôr vďaka ich šikovnosti, t. j. vďaka tomu, čo dokážu.

Sledujte tento seriál aj ďalej. V najbližšom pokračovaní sa dozviete odpovede na najčastejšie otázky, ktoré dostáva Regulačný úrad v súvislosti s 5G sieťami

Roman Vavro

Roman Vavro

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  19x

Telekomunikačný analytik, bývalý hovorca Regulačného úradu, v minulosti Telekomunikačného úradu SR. Pôvodným vzdelaním a zamestnaním elektrotechnik, neskôr manažér, novinár a fotograf. Vo voľnom čase sa venuje rádioamatérskemu vysielaniu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu