reklama

Ako sa zmenila Karlova Ves

Veľmi. Je mi ľúto, keď vidím, ako mizne zeleň na Podrovniciach, ako sa zahustili Kútiky a že z pôvodne vzorového sídliska Dlhé Diely sa stala precpaná nocľaháreň bez šance večer normálne zaparkovať. Zhoršujú sa podmienky pre život detí a mládeže. Kvalitný život nie je len o plných hrncoch a autách. Kvalita života súvisí aj s podmienkami v zdravotníctve, s podmienkami pre vzdelávanie, pre verejné mimoškolské aktivity, s podmienkami pre kultúru, ale aj s podmienkami pre šport v prírode.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Mal som 10 rokov, keď Karlova Ves vybudovala jeden z najkrajších kultúrnych domov v Bratislave. Dom kultúry bol našou domovskou scénou. Každý rok sme účinkovali v niektorej z divadelných hier, ako bola Čin-čin, Pieseň jari a mnohé ďalšie. Pyšne sme reprezentovali Karlovu Ves po okolitých obciach. Rok predtým sme dostali novú školu, z ktorej je teraz Základná umelecká škola. Je obrovský rozdiel medzi peknou a žijúcou školou a zanedbaným, väčšinou zamknutým Domom kultúry v Karlovej Vsi.

Prečo to tak je ? Škola je v majetku mesta a Dom kultúry v majetku Karlovej Vsi. A nie je vlastník, ako vlastník. Karlova Ves premenila Dom kultúry na krčmu. Napriek tomu, že krčiem je neúrekom. Kde majú vystupovať a rásť naši mladí umelci. V tomto Dome kultúry vyrástol Milan Krištofovič, ktorý bol dlho jeden z najpopulárnejších slovenských spevákov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nezabudnuteľné bolo naše kino nad kostolom. Aj to staručké, ale aj to nové. Ešte donedávna sme ho mali. Teraz musíme cestovať do mesta. V minulosti bola Karlova Ves nielen sebestačná v organizovaní kultúrneho života. Karloveská viecha bol pojem. Teraz máme len putiky. Milý bol hostinec Riviéra aj s hudbou a tancom.

Ale, najkrajšie bolo Karloveské rameno, ktoré bolo obľúbeným výletným miestom Bratislavčanov. Teraz je zabarikádované stavbami a ďalšie dva 8. poschodové bytové domy tam chcú postaviť. Zaujíma niekoho čo spraví ďalších 400 áut s dopravou do mesta ?

V súčasnosti už nepotrebnou prehrádzkou ramena od hlavného toku Dunaja sme za posledné roky spôsobili zanesenie Karloveského ramena. Čistý bielo žltý piesok sa premenil na čierne smradľavé bahno. Dôsledkom toho je,že prevažnú časť roka je zátoka bez vody. Zmeniť sa to dá revitalizáciou ramena, otvorením prehrádzok a prebagrovaním celej zátoky. Pri Karloveskej zátoke by opäť mohla byť veľká pláž. S verejným pontónom, pieskovým ihriskami, toaletami, čistým pieskom na brehoch, čistou vodou a pokoseným trávnikom. S veľkým parkoviskom. Tak, ako to bolo v časoch mojej mladosti. V ére štrukturálnych fondov máme jedinečnú príležitosť získať prostriedky z Fondu cezhraničnej spolupráce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte zatiaľ máme Pasienok - Veľkú lúku a Devínsku kobylu. Lenže dokedy ? Ak sa nepodarí veľmi rýchlo zonálnym územným plánom zadefinovať funkcie tohoto územia riskujeme výstavbu bytov a domov uprostred nášho lesoparku. Určite pôjdu dobre na odbyt.

Tak, ako tie v Karloveskom ramene.

Rudolf Lachkovič

Rudolf Lachkovič

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nemá význam len kritizovať. Treba sa viac angažovať. Posledné roky som prežil väčšinou v zahraničí a preto mám oči, tak trochu cudzinca. Mrzí ma, keď vidím často drobnosti, ktoré sa dajú ľahko zmeniť a život by mohol byť krajší. Mrzí ma, keď len vďaka apatii a rezignácii väčšiny je možné nehorázne plytvať s verejnými zdrojmi. Nepáčia sa mi informácie o bezprácnom bohatnutí, prevaha individuálnych záujmov nad záujmami verejnými. Zmena je možná, len keď bude viac tých, čo o ňu budú usilovať. Kandidujem za stranu č. 4 Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník. Predtým som sa angažoval, ako člen Programovej rady Slobodného fóra, a ako kandidát na funkciu starostu v Bratislave - Karlova Ves za koalíciu SDKÚ-DS, Sloboda a Solidarita, Most-Híd a Občiansko konzervatívnu stranu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu