reklama

Význam podpory zeleného rastu v ekonomike

Kvalita životného prostredia ovplyvňuje kvalitu života občanov. Trvalo udržateľný rozvoj je postavený na troch pilieroch, a to ekonomickom, sociálnom a environmentálnom piliere.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Slovenská republika z pohľadu aspektov kvality životného prostredia má veľké rezervy predovšetkým v odpadovom hospodárstve, vysokej energetickej náročnosti krajiny a miere znečistenia ovzdušia. Trvalo udržateľný rozvoj je postavený predovšetkým na sociálnom a environmentálnom piliere. V súčasnosti zohráva dôležitú úlohu ekonomický pilier v súčinnosti s environmentálnym a sociálnym aspektov.

Dnes je podpora trvalo udržateľného rastu a efektívneho využívania prírodných zdrojov postavená na zelenom raste (t.j. nízkouhlíkové hospodárstvo). Nástrojom pre dosiahnutie udržateľného rozvoja je zelená ekonomika. Za rozhodujúcu úlohu vo fáze prechodu k nízkouhlíkovej ekonomike možno označiť budovanie konkurencieschopnej zelenej ekonomiky SR.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z pohľadu efektívneho využívania prírodných zdrojov sú príkladom severské krajiny Nórsko, Fínsko a Švédsko. Dominantné postavenie v severských krajinách má zeleň, v podobe zelených striech, živých zelených stien a zelených plôch – tzv. zelená architektúra. Zelené strechy majú množstvo predností, a to ochladzujú a čistia ovzdušie, pomáhajú stabilizovať domy a slúžia ako vhodná izolácia domu. V európskych metropolách Paríž, Brusel a nórsky Bergen budovy s rovnými strechami majú predpis výsadby zelených striech a budovanie nízkoemisných zón v centre mesta.

Z pohľadu Nórska je zaujímavé ropné bohatstvo a ​ hlavne hodnotové zmýšľanie národa, v podobe zrodenia myšlienky tvorby Nórskeho ropného fondu. Vďaka tomuto fondu Nórsko dosahuje dlhé roky prebytkový rozpočet a nórske generácie sú na mnohé roky zabezpečené pred nepriaznivou situáciou, rizikami a fiškálnymi výkyvmi krajiny. Nórsko sa zaraďuje i medzi popredné krajiny so zastúpením elektromobilov, postupne zvyšuje ich podiel na 12%. Výhodou elektromobilov sú daňové úľavy a zníženie miery znečistenia ovzdušia. Majitelia nemusia platiť parkovné v mestách a môžu jazdiť v pruhoch aj pre MHD.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Významnú úlohu pri podpore zeleného hospodárstva má aj uplatňovanie ekonomických nástrojov zameraných na posilňovanie konkurencieschopnosti ekonomiky prostredníctvom inovácií, ktoré budú šetrnejšie k životnému prostrediu. Prechod na zelenú ekonomiku si bude taktiež vyžadovať, aby sa venovala väčšia pozornosť udržateľnej výrobe a spotrebe, pri ktorej sa zohľadní celý životný cyklus výrobku.

Podnikateľské subjekty aby nestratili konkurenčnú výhodu na trhu, sa musia zamerať na vnútornú prestavbu podniku - reinžiniering. Do oblasti vnútornej prestavby podniku patrí i environmentálna oblasť. Z obchodných reťazcov ju pochopil LIDL, ktorý hodnotím veľmi kladne. V súčasnosti získava veľkú konkurenčnú výhodu. V Seredi vyrastá environmentálne Logistické centrum LIDL, budované podľa požiadaviek medzinárodnej environmentálnej certifikácii BREEAM. LIDL najmodernejšími a k životnému prostrediu ohľaduplnými technológiami (LED osvetlenie, zmes na prírodnej báze pri chladení, teplo z chladiarne využívané na vykurovanie, systém vsakovacích nádrží na zadržiavanie dažďovej vody, nabíjacie stanice pre elektromobily, sadové úpravy 2,5 hektára) získava konkurenčnú výhodu pred ostatnými obchodnými reťazcami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V súčasnosti je nevyhnutné zosúladenie ekonomického rastu so zachovaním životného prostredia. Nástrojom pre dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja a zeleného rastu je zelená ekonomika. Kvalita životnej úrovne občanov sa bude odvíjať od zveľaďovania životného prostredia a efektívneho využívania prírodných zdrojov.

Ingrid Šabíková, 

Ingrid Šabíková

Ingrid Šabíková

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zaujímam sa o dianie v spoločnosti Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu