reklama

SaS z pohľadu voliča

Vďaka blížiacim sa voľbám sa naskytla v mojej hlave otázka, koho voliť. Čítal som noviny a web, sledoval dianie v politike a so záujmom som sledoval stranu, ktorá vznikla nedávno a mne ako mladému človeku „sedí" asi najviac zo všetkých ponúkaných - reč je o strane Sloboda a Solidarita pána Richarda Sulíka. Chcel by som vám ju ako volič a ako laik priblížiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (76)
Obrázok blogu

V prvom rade by som chcel zamedziť diskusiám o účelnosti tohto blogu a upozorňujem, že nejde o žiadnu agitačnú kampaň a ani nič podobné. Ide len o môj osobný záujem predstaviť stranu, ktorej program ma zaujal najviac a predostrieť nie len pozitíva, ktoré jej program a aj samotná strana prináša do našej politiky, ale i negatíva, ktoré so sebou prináša.

Sila internetu

Prvým a silným pozitívom strany je, že našli ako prvá strana na Slovensku veľkú silu v internete a jeho sociálnych sieťach. Svoju členskú základňu a priaznivcov si získali najmä ľahkým prístupom k informáciám o strane a jej lídroch. Veľký úspech zožala aj skupina vytvorená v sieti facebook, kde strana ihneď získala niekoľko tisíc priaznivcov, hlavne mladých ľudí. Tí majú radi pružné veci a novinky, ktorými určite strana SaS disponuje. Sú nimi diskusie na internete s poprednými predstaviteľmi strany, akcie a oznamy prezentujú prostredníctvom internetu, čo znamená, že sympatizant strany sa dozvie, to, čo potrebuje, ihneď a nemusí čakať na večerné správy alebo vydanie raňajších novín. Strana sa chopila príležitosti a v dobe veľkého rozmachu internetu, keď ním disponuje väčšina ľudí, pochopila jeho silu. Zdravou vtieravosťou na nás (ľudí, pridaných medzi „fanúšikov" strany na facebooku) blikajú statusy o chystaných stretnutiach, správy o krokoch, aké strana podniká, i rôzne pikošky, ako karikatúry lídra strany a pod. Nepoznám človeka, ktorý by si na daný status či správu neklikol a neprečítal si ju, alebo neoznačil ju formulkou „páči sa mi to". Niektorým ľuďom sa zdá smiešne takto propagovať politické hnutie, no pre mňa je to asi najlepšia forma, ako predísť náročným a zdĺhavým procesom rôznych príručiek a agitačných knižočiek, ktoré aj tak nikto nikdy nedočítal dokonca. Mladí ľudia trávia na internete veľmi veľa času a je pre to nich určite prístupnejšie a zrozumiteľnejšie, ako nejaké agitky, ktoré aj tak považujú za stratu času. Oni sami si totiž neuvedomujú, že to, čo si prečítajú na internete, by bolo napísané aj v tej knižke, no sila strany SaS spočíva v tom, že informácie poskytne sympatickejším formátom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj to má však svoje nevýhody. Internet je síce široké médium, avšak nepokrýva všetky vrstvy obyvateľstva. Aj preto sú staršie generácie voči strane skeptický a panuje medzi nimi názor, že táto strana „kope" iba pre mladých a na starých zabúda. Tento názor asi prevláda preto, že možnosť prečítať si o strane niečo viac ako len z tlačových médií je dosť malá - aj keď akcií, na ktorých sa môže zúčastniť ktokoľvek a pýtať sa čokoľvek, bolo a myslím že aj bude nespočet.

Spôsob vyjadrovania

Strana vsadila na silu (a nie len volebnú) a dravosť mladých ľudí, ktorí nie sú voči politike tak skeptický, ako generácie pred nimi. Preto si strana zvolila vyjadrovanie blízke mladým ľuďom. Priamosť, mierna arogancia a nekvetnatý štýl bol veľmi dobrou voľbou na presadenie svojich myšlienok. Ľudia nikdy nemali radi zložité a zdĺhavé vyjadrovanie, pretože každý človek má radšej rýchle a priame odpovede, bez zbytočných rečí okolo. Strana vyjadruje myšlienky, ktoré má skoro každý nespokojný človek v tomto štáte a nebojí sa ich napísať a rozpracovať hlbšie, čo je jeho veľmi veľkou devízou na politickom trhu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Avšak aj v tomto pozitíve je čo strane vytýkať. Ani nie tak strane, ako jej predsedovi pánovi Sulíkovi. Síce v súčasnosti zlepšil svoje vyjadrovacie schopnosti a rozhovory s ním konečne získali pomernú kvalitu (najmä diskusia s pánom Bugárom bola na vynikajúcej úrovni a do našej pošpinenej a práchnivej politickej kultúry vniesla veľkú dávku vkusu a elegancie), avšak v minulosti to nebolo celkom v poriadku. Jeho výroky a vystupovanie mu vyčítalo mnoho ľudí nie len z kruhu jeho politických súperov, ale aj z tábora jeho priaznivcov. Je však zaujímavou myšlienkou, či nešlo len o akúsi hru, aký ty na mňa, taký ja na teba.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

120napadov.sk

V myšlienke uverejnenia programu strany na samostatnej internetovej stránke spojila strana svoje najväčšie devízy - práve vyššie uvedenú silu internetu a silu svojho spôsobu vyjadrovania. Politické programy strán pred niekoľkými rokmi, ak sa vôbec dostali na internet, boli suchým konštatovaním v podobe niekoľko megabajtového pdf-ka, ktoré si mohol človek stiahnuť a prečítať. Problém bol v tom, že asi každý súbor bol tak neprehľadný, že sa v záplave odborných strnulých slov normálny človek stratil už na tretej strane. Naopak, SaS priniesla do slovenského predvolebného boja nový jav - jednoduchosť. Už pri otvorení stránky, kde je uvedený program (nehovoriac o jej názve), je hneď zjavné, o čo ide. Prehľadné menu, živé farby, príjemné rozloženie stránky pre oči. Optimálna kombinácia aj pre náročného diváka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

120napadov.sk človeka nezaujme len svojim vzhľadom, ale hlavne svojim obsahom. Už pri prečítaní prvých odsekov programu má človek chuť čítať ďalej, čo sa mi, priznám sa, u ostatných programoch nestalo. Program je písaný štýlom pre rýchle čítanie a ešte rýchlejšie pochopenie. Žiadne zaobalené výrazy, náročné odbornosti či internacionalizmy. Za pár minút je človek schopný nie len prečítať, ale aj pochopiť štruktúru programu a jeho hlavné ciele. To je výhodou, ktorá určite zaváži pri volebných urnách.

Program strany

Prístupný a reálny. To sú dve slová, ktorými môžeme definovať program strany Sloboda a Solidarita. Nie som žiadnym odborníkom v politike, ale z programu mám pocit, že každý jeden bod bol spracovaný odborne ľuďmi, ktorí danej problematike rozumejú a venujú sa jej dlhšiu dobu. Žiadne prázdne reči o vyšších platoch, menších daniach či väčšej bezpečnosti v uliciach. Konkrétne problémy, konkrétne návrhy, konkrétne riešenia. Jednoduché a účinné. Ak sa človek po prečítaní týchto bodov zamyslí, zistí, že sú prospešné pre všetkých - ak by boli splnené.

Jedinou chybičkou krásy je často diskutovaná legalizácia marihuany. Vlastný názor na to má každý, to nepochybne, no predsa mám pocit, že pre silno katolícke obyvateľstvo na Slovensku je to ešte priskoro diskutovať o legalizácii mäkkých drog. Tejto téme treba ešte čas na dozretie, každopádne si nemyslím, že je to primárne lákadlo k urnám - častý argument v diskusiách medzi tábormi prívržencov SaS a koaličnými voličmi.

Negatívum Strach

Nenazval by som to ani tak strachom, ako skôr neistotou a skepsou zo skúseností z minulosti. Veľa ľudí má v hlave prvé parlamentné voľby a následnú katastrofu, ktorá tu pretrvala takpovediac do dnes. Každá vláda niečo priniesla samozrejme - aj to dobré, aj to zlé. Len aká je miera účasti zla a dobra? A aká bude vo vláde, ak ju bude náhodou viesť SaS? Veľa ľudí si pamätá stranu ANO a často ju prirovnávajú práve k strane Richarda Sulíka. Vidím v tom dôvod a oprávnene sa bojím aj ja, pretože, bohužiaľ, minulosť nás vždy dostihne.

Dúfam len, že ma SaS ako celok, aj ako jednotlivec (Richard Sulík), nesklame. Vyprofilovala sa, hlavne medzi mladými, do férovej alternatívy oproti strnulej vládnej mašinérii a postupne rozosieva medzi ľudí vieru v lepšiu budúcnosť Slovenska. Verím, že to tak bude a Richard splní svoje sľuby postupne jeden po druhom a zastaví sa úspešne na čísle 120 a neskončí na čísle 11.

Matej Šalmík

Matej Šalmík

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Sme tým čím sme nie kvôli ľuďom okolo nás, ale kvôli nám samým... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáBlogy zo súkromiaKomentáreNázory

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu