reklama

Vápnik

Dôležitý minerál v našom tele, bez ktorého by nielen kosti, ale aj svaly kostrové alebo hladké nevedeli správne fungovať

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vápnik je a bol vždy veľmi dôležitým elementom v našom svete. Kedysi ho ľudia poznali, ako zložku vápenca, predsa už jeho názov pochádza z latinského slova calx, čo znamená vápno. Neskôr, keď už veda a medicína boli na vyššej úrovni, bol na začiatku 19. storočia prvý krát izolovaný. No, aké funkcie zohráva vápnik v našom organizme?

Funkcia a mechanizmy

V prvom rade je vápnik hlavnou minerálnou zložkou kostí človeka. Spolu s ostatnými minerálmi, ako sú horčík, draslík, sodík, uhličitan a fosfát tvorí kosti. V článku Vitamín D bola spomenutá rovnováha vápnika v organizme udržiavaná dvoma podstatnými hormónmi a vitamínom. Sú to parathormón, kalcitonín a vitamín D. V nerovnováhe alebo deficite týchto hormónov nastáva rednutie kostí, čo je dnes známe ako osteoporóza. Pri tomto ochorení nastáva ubúdanie z hmoty kostí, čo spôsobuje kosti krehké a zvyšuje náchylnosť kostí lámať sa. Stav, kedy je hladina vápnika v krvi nízka sa nazýva hypokalcémia. Hypokalcémia je bežná pre ženy v menopauze, kedy majú vyššiu náchylnosť k osteoporóze. Ako? Počas menopauzy sa znižuje hladina estrogénu, ktorý je dôležitý pri stimulácii kostných buniek známych ako osteoblasty, ktoré ukladajú vápnik do depozitov, čím formujú kosti. Znížené hladiny estrogénu spôsobia to, že osteoblasty nebudú tak efektívne formovať kosti, čo následne spôsobí rednutie kosti. Z toho dôvodu by mali ženy počas menopauzy prijímať väčšie množstvo vápnika.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalšou dôležitou funkciou vápnika je umožnenie svalovej kontrakcie. V článku Acetylcholín a výživa bol vápnik opísaný, ako dôležitý ión počas stimulácie svalovej kontrakcie. Základnou zložkou svalu je tzv. sarkomera, ktorá sa skladá z tzv. kontraktilných bielkovín aktin, myozín a tropomyozínu. Po stimulácii elektrickým impulzom vstupujú vápnikové ióny do spomínanej sarkomery a viažu sa na tropomyozín, čo následne spôsobí spojenie/zasunutie aktinu a myozínu a sval sa stiahne (kontrahuje). Kdežto v srdcovom svale je vápnik jeden z hlavných iónov pri stimulácii srdcovej kontrakcie. Z toho dôvodu mutácie v receptoroch, ktoré umožňujú vtok vápnikových iónov do tzv. "pacemaker" buniek, čo sú spolu s myocytmi hlavnými bunkami srdca, spôsobujú arytmie srdca.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vápnik je dôležitým iónom pri generovaní elektrických impulzov nie len v srdci ale aj v mozgu, kde narušenie hladiny vápnika môže spôsobiť zmätenosť, synkopy, čo sú dočasné straty vedomia, poruchu pamäte, únavu alebo až záchvaty.

Obsah v strave

Ako je pomerne známe, vápnik je najmä a najbohatšie obsiahnutý v mliečnych výrobkoch. Vysoký obsah vápnika má práve jogurt biely, ktorý činí 110mg na 100g. Jogurt ovocný obsahuje o málo menšie množstvo vápnika. Ďalšími výbornými zdrojmi vápnika sú ryby a konkrétne sardinky, ktoré pri porcii 100g obsahujú približne 325mg vápnika. Losos spolu s krevetami sú tiež dôležitými zdrojmi vápnika. Ostatné zdroje vápnika predstavujú: semienka (makové, sezamové, zelerové, chia), mlieko, sójové mlieko, tofu, syry, ako napr. mozzarella, strukoviny, špenát a mandle. Samozrejme, aj v mnohých ďalších potravinách sa vápnik nachádza, no v menšom množstve. Taktiež srvátkové proteínové prášky alebo ovocné džúsy obohatené na vápnik obsahujú dostatočné množstvo vápnika.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vzhľadom na RDA závisí príjem vápnika opäť na pohlaví a veku jedinca. Novorodenci od 0 do 6 mesiacov by mali denne prijať 200mg vápnika (bez ohľadu na pohlavie). Starší jedinci od 7 do 12 mesiacov by mali prijímať vyššiu dennú dávku vápnika, to činí 260mg denne. S rastúcim vekom sa príjem vápnika zvyšuje na 700mg denne, a po dosiahnutí 4 rokov, by mal denný príjem činiť 1000mg. Počas puberty (9-18 rokov) sa denný príjem zvyšuje na 1300mg. Naopak, po dovŕšení dospelosti až do veku 50 rokov by mal denný príjem dosahovať 1000mg. U ľudí starších ako 70 rokov je odporúčaný príjem 1200mg denne. U tehotných žien sa denný príjem vápnika nemení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vápnik je pre náš organizmus nesmierne dôležitý. Jeho deficity spôsobujú poruchy nielen v kostnom systéme, ale aj v tom svalovom a centrálnej nervovej sústave. Napriek tomu, že je jeho denný príjem dôležitý, je dôležité vedieť, že pri vysokých dávkach sa zvyšuje tendencia tvorby obličkových kameňov a môže sa vytvoriť zápcha. Preto je dôležité mať vyváženú stravu bohatú na vápnik.

Zdroje:

  1. Yu E., Sharma S. Physiology, Calcium. August 29, 2020. STATPEARLS.

  2. NIH. Calcium. August 17, 2021. NIH.

  3. Kahn A. Hypocalcemia (Calcium Deficiency Disease). July 31, 2019. Healthline.

  4. Kittnar O. a kolektív. Lekárska fyziológia. 2020. 2., prepracované a doplnené vydanie, Praha. Vydavateľstvo GRADA, 2020. ISBN: 978-80-247-1963-4.

  5. Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D, Calcium; Ross AC, Taylor CL, Yaktine AL. Overview of Calcium. 2011. NCBI.

  6. Aggarwal S. Nityanand. Calcium and vitamin D in post menopausal women. December 17, 2013. NCBI.

  7. Jennings K. Top 15 Calcium-Rich Foods (Many Are Non-Dairy). July 27, 2018. Healthline.

  8. NHS. Calcium, Vitamins and minerals. August 3, 2020. NHS.

  9. Marengo K. Calcium-rich foods that vegans can eat. July 26, 2018. MedicalNewsToday.

Samuel Molnár

Samuel Molnár

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  27x

Som študent a športovec, ktorého veľkou záľubou je veda. Vedomosti čerpám z akademických kníh a snažím sa odborné informácie interpretovať a vysvetliť "ľudskou rečou". Pevne verím, že moje články budú mať pre vás prínos a pomôžu vysvetliť dôležitosť rôznych molekúl v ľudskom organizme a ich obsahu v strave. Taktiež v mojich článkoch môžete nájsť opis a riešenia rôznych zdravotných problémov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu