Kalkíš

Fašiangy, Turíce, Veľká Noc ide...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Od fašiangov, cez obdobia zabíjačiek a sladučkých šišiek, ktoré končilo škaredou stredou a pochovávaním basy, nastáva štyridsaťdňový pôst až do Veľkej Noci. Už sa to teraz tak prísne nedodržiava, ale ja si myslím, že toto obdobie bola taká dobrá škola, aby sme si vedeli odoprieť zábavu a mäsité jedlá.

Práve v tomto čase moja babička robievala „kalkíš“. Najprv dala naklíčiť raž alebo pšenicu. Potom tie klíčky pomlela, zmiešala ich s múkou a upiekla. Ako dieťa som toto jedlo nemala rada. Vyjedala som len doružova pripečené okraje, ostatné sa mi zdalo „mazľavo sladké“.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bolo to veľmi sýte a určite aj výživné. Keď som to nechcela jesť, mama mi hovorievala: „Nezožieraj ma a zjedz to!“ Ja som tejto výčitke nerozumela, ale vedela som, že sa hnevá.
Doktor Bukovský by to určite zjedol, len neviem, či by nemal námietky, že sa to pečie.

Spomínam si, že takto skoro na jar sme sa ako deti „pásli ako kozy“. Len čo vyšiel prvý šťaveľ, už sme žuvali jeho kyselkavé lístky, ďalej šípové kríky, tie mali mladé sladučké výhonky a prvé čerešne sme tajne jedli ešte zelené. Do školy nám rodičia dali cibuľový alebo pažítkový chlieb. Mali ho všetci, aj pani učiteľka.

Cibuľa, cesnak, zemiaky, kapusta, fazuľa – varilo sa dokola. Dnes to jeme iba cez víkend, lebo...cibuľa, cesnak smrdí, od kapusty, fazule sa prdí, ale zdravie tvrdí! :)

SkryťVypnúť reklamu


 

Anna Schwarzová

Anna Schwarzová

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som vdova v najlepších rokoch, veselá aj smutná, šťastná aj zúfalá. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
INESS

INESS

108 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu