reklama

Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?

Rozhovor s členom komisie, ktorá pripravovala novelu Zákona o dani z príjmov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Musím uvádzať do daňového priznania dividendy, ktoré som už zdanil v zahraničí?

  • Je každý výnos z akcií dividenda?

  • Ako sa zdaňujú dividendy na Slovensku?

  • Ako sa zdaňujú výnosy z akcií, ktoré nie sú dividendy?

  • Ako mám investovať, aby som nemusel platiť dane?


Rozprával:
Miron Zelina, nezávislý finančný expert. Na finančnom trhu pôsobí viac ako 30 rokov, bol riaditeľom obchodníka s cennými papiermi, členom predstavenstva banky. Dlhodobo sa zasadzuje o zjednodušenie zdaňovania príjmov z cenných papierov pre fyzické osoby. Nie je daňovým poradcom.

Ak chcete vedieť viac, pozrite na diskusiu na videu:
Nie všetko, čo vyzerá ako dividenda, je dividenda - čo teda nie je dividenda? Čo patrí do bielej a čo do šedej zóny? Nie je pre investorov výhodnejšie investovať do akumulačných ETF, ktoré dividendy nevyplácajú, ale po zdanení v krajine pôvodu ju reinvestujú? V akom systéme si malý slovenský investor môže kúpiť cenný papier, aby bol po držbe 1 roku jeho predaj oslobodený od dane z príjmu? Ako daniť dividendy z akcií a z ETF? Ako zdaňujú rôzne krajiny? Kde nájdeme zoznam zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia? Dá sa žiadať odvedená daň zo zahraničia? Aké sú sankcie, keď človek neuvedie dividendy zdanené v zahraničí v daňovom priznaní? Existuje v reálu minimálna suma? Odporúča sa dividendy utajiť? V ktorom daňovom zákone je uvedené, že sa majú uviesť v daňovom priznaní dividendy, ktoré boli vyplatené? Ako KONKRÉTNE UVIESŤ ✏️ DIVIDENDY V DAŇOVOM PRIZNANÍ? ⚠️ Detailný, podrobný postup. Kde ešte ľudia robia chyby?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou



Musím uvádzať do daňového priznania dividendy, ktoré som už zdanil v zahraničí?

Áno, dividenda je zdaniteľným príjmom a preto sa musí uvádzať v daňovom priznaní. Neznamená to ale automaticky, že daňovník bude niečo doplácať, závisí od výšky dane z dividend, ktorá bola zrazená v zahraničí a od toho, či máme s príslušnou krajinou zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia (s drvivou väčšinou krajín, s ktorými sa stretne bežný investor, má Slovenská republika uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia). A napokon sa ešte treba pozrieť, či firma, ktorá vypláca dividendy, nesídli v štáte, ktorý patrí medzi tzv. nespolupracujúce štáty (v takom prípade je sadzba dane z dividend až 35%). Zoznam spolupracujúcich štátov je na webe Ministerstva financií a až na malé výnimky (napríklad Jersey) tam opäť patria prakticky všetky krajiny, s ktorými sa bežný investor stretne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  750
  •  | 
  • Páči sa:  1 373x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu