reklama

Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?

Diskusia tvorcov návrhu aj oponentov: Je aktuálny návrh dobrý návrh? Smieme sa tešiť na dôchodok?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Juraj Cenker, riaditeľ odboru na Inštitúte finančnej politiky Ministerstva financií SR, komentuje najnovší návrh na zmeny II. dôchodkového piliera.

Ak chcete vedieť viac, pozrite si rozhovor s Jurajom, Janou Polakovičovou Kolesárovou, Jánom Šebom, Marekom Lendackým, Vladimírom Mlynekom a Rolandom Víznerom na videu. Dozviete sa odpovede na otázky: Ako vyzerá návrh povinného presunu z dlhopisových do akciových alebo indexových fondov? Pôjde presun z dlhopisových fondov ľahko? Je to dobrý návrh? Čo treba vylepšiť? Ako bude vyzerať plánovaná nová výplatná fáza? Prečo nezachovať súčasné nastavenia výplatnej fázy? Prečo je dôležité návrhy a požiadavky politicky neprepáliť? Budú sa peniaze, ktoré človek nechá svojim dedičom, ďalej zhodnocovať? Ako vyzerá návrh odstránenia časti poplatkov v druhom pilieri? Čo na odstránenie poplatkov hovoria DSS? Ako historicky vznikal systém súčasných poplatkov v 2. pilieri? Je dnes aktuálny? Ak sa zruší poplatok v indexovom fonde, nezaniknú indexové fondy? Budú DSS robiť "zadarmo"? Aké sú riziká? Zrušenie garancií nie je na stole?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Aktuálne navrhovaná reforma II. piliera má potenciál výrazne vylepšiť jeho fungovanie. Novela zákona adresuje viaceré z hlavných problémov II. piliera, na ktoré odborná verejnosť dlhodobo poukazuje, a za to patrí jej predkladateľom pochvala. Na druhej strane, nie všetky navrhované riešenia sú nastavené ideálne a bez ich úpravy nemusí reforma priniesť očakávané ovocie. Do tretice mi v novele chýba riešenie dvoch kľúčových oblastí: otázka povinného resp. automatického vstupu do II. piliera a zrušenie alebo aspoň výrazné prepracovanie škodlivých garancií.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  750
  •  | 
  • Páči sa:  1 373x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu