reklama

Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?

Ako sa tvoria prognózy Národnej banky Slovenska? Koľko ľudí pracovalo na aktuálnej prognóze, zverejnenej 20. 12. 2022?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Akú očakáva NBS infláciu na konci roka 2023?

  • Koľko máme tento rok k dispozícii eurofondov?

  • Bude aj rok 2024 bohatý?

  • NBS vydala svoju správu 20. 12. 2022. Vydávajú všetky národné banky Eurosystému prognózy v rovnakom čase?

Rozprával:
Michal Horváth, hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska (NBS).

Ak chcete vedieť viac, pozrite na diskusiu na videu:
Na STV si pred Vianocami vyslovil, že nás čaká pomerne príjemný rok – myslíš si to stále? Keď hovorí NBS o priemernej inflácii 9 až 10 %, kalkuluje už do toho zvyšovanie miezd? Najnovšie sú avizované poklesy v cenách nehnuteľností – predpokladala to NBS vo svojej predpovedi? Pred niekoľkými dňami bola zverejnená prognóza Tatra banky, v ktorej Boris Fojtík píše: "V druhej polovici roka by medziročný nárast cien mal dokonca rýchlo klesať k jednociferným hodnotám pod 5 percent." Súhlasíš? Dá sa dúfať, že nakopnutá slovenská ekonomika v roku 2023 zmierni stret s realitou v roku 2024? Čo by sme mali v roku 2023 robiť, aby sme stret utlmili? Môžeš vysvetliť očakávané "eurofondové hody" v roku 2023?
Netrápi ťa, že Slovensko viac konzumuje, než aby inovovalo a bolo eura schopné samo produkovať v znalostnej ekonomike? Keby bolo po tvojom, nastavil by si ceny energií na Slovensku tak, aby verejnosť chcela šetriť? Včera zverejnila NBS štatút "od asfaltu k inováciám a vzdelaniu". Presúvame európske peniaze? Ako je možné, že nikto z politikov na Slovensku nemá víziu? Očakávaš, že si Európa poradí s energetickou krízou? Tvoj názor na rozpočet Slovenska na rok 2023? Čo sa ti na ňom páči a čo by si urobil inak? Aký majú (proti)inflačný vplyv aktuálne zavedené prídavky na deti?
Ako sa prognózy v NBS tvoria? Koľko analytikov na jednej prognóze pracuje? Ako dlho ste konkrétne pracovali na prognóze zverejnenej 20. 12. 2022? Koľko ľudí priamo v NBS pracovalo na aktuálnej prognóze? Nie je problém centrálnych bánk, že pracujú s modelmi vytvorenými v "dobrom počasí"? Dozvedel si sa niečo zaujímavé od iných centrálnych bánk? Nakoľko prognózy NBS ovplyvňujú očakávania ECB? Kde skončí v roku 2023 základný úrok ECB? Slovensko má vysoký dlh, ktorý treba znižovať – aká môže viesť v budúcnosti cesta k zníženiu dlhu? Opatrenia, ktoré slovenská vláda zavádza, sú plošné, necielia špecificky napríklad na najchudobnejších - neeviduješ snahu, cieliť?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Akú očakáva NBS infláciu na konci roka 2023?

Na konci roku 2023 očakávame infláciu približne na úrovni 6%.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  750
  •  | 
  • Páči sa:  1 373x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu