reklama

Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?

Budeme solidárni a poskytneme plyn z rezerv aj iným krajinám? Zostane EÚ jednotná? Prečo máme šetriť energie?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Očakávate, že túto zimu zvládneme v poriadku?

  • Aké kroky chystajú vlády, aby zmiernili vplyv vysokých cien energií na obyvateľstvo?

  • Odporučili by ste ľuďom, ktorí majú tú možnosť, fixovať na dlhšie obdobie ceny energií?

  • Neobávate sa, že ceny elektrickej energie môžu byť finálne štrukturálne vyššie na roky dopredu?


Diskutovali:
Jiří Tyleček, hlavný komoditný analytik XTB,
Karol Galek, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR,
Mikuláš Peksa, europoslanec, člen hospodárskeho a menového výboru EP.

Ak chcete vedieť viac, pozrite na diskusiu na videu:
Na koľko percent sú naplnené zásobníky plynom? Pokračuje ich plnenie? Ako dlho tieto zásoby vydržia? Budeme solidárni a poskytneme plyn z rezerv aj iným krajinám? Je možné, aby výhľadovo cena plynu klesla? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Je cena, ktorú za protiruské sankcie platíme, cenou, ktorú jednoducho musíme zaplatiť, ak chceme pomôcť Ukrajine? Zostane EÚ voči ruskej agresii jednotná? Prečo máme šetriť energie? Oslabí nedostatok energií európsku priemyselnú výrobu? Pripravujú sa nejaké vykonateľné vyhlášky na šetrenia, napríklad uzatvorenie prevádzok a obchodných centier o 19.00, stiahnutie reklamného smogu v nočných hodinách a podobne? Máme nové informácie o spustení jadrovej elektrárne v Mochovciach, ktorá by mala zásobovať elektrinou cca 25 % domácností? Čo pripravujú vlády na Slovensku a v ČR, aby dopad vysokých cien na bežných ľudí nebol taký silný? Kam až očakávate, že sa ceny energií dostanú? Za aké ceny budeme energie nakupovať? Prežije energeticky Európa bez Ruska?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Očakávate, že túto zimu zvládneme v poriadku?

Jiří Tyleček:
Ano, očekávám, že se svět nezhroutí a nikdo nezmrzne. Rusko zaujalo pro něj výhodnou strategii. Tok plynu výrazně omezilo, nicméně díky násobně vyšší ceně komodity nepřichází o peníze, zatímco Evropa trpí. Není dle mého názoru příliš důvodů, aby v této strategii nepokračovalo. Zimu bychom tedy měli zvládnout, i když nás to bude něco stát.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  750
  •  | 
  • Páči sa:  1 373x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu