reklama

Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?

Máme byť v II. pilieri? Ako ho čo najefektívnejšie využiť? Existujú logické dôvody na vystúpenie z II. piliera?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Kamarát nechce byť v II. pilieri. Čo mu môžem povedať, aby som ho presvedčil?

  • Ako II. pilier využiť čo najefektívnejšie?

  • Aké dobré zmeny v II. pilieri nastali?

Diskutovali:
Peter Cmorej, politik, finančný analytik a právnik
Vladimír Mlynek, predseda predstavenstva VÚB Generali,
Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (iba na videu).

Ak chcete vedieť viac, pozrite na diskusiu na videu:
Majú byť ľudia v druhom pilieri? Ako druhý pilier čo najefektívnejšie využiť? Čo sa všetko zásadne zmenilo? Prečo to dopadlo, ako to dopadlo? Ktoré zmeny v II. pilieri vnímate pozitívne a ktoré negatívne? Je to dlhodobo udržateľný systém? Existuje už plán, ako sa od júna 2023 začne realizovať presun do indexových fondov? Na presun do indexových fondov je 2,5 roka, presunie sa prvý polrok pätina, ďalší tiež pätina, atd. alebo očakávate nelineárny proces? Môžu sa oznámené plány presúvania meniť? Ako to v praxi bude fungovať?
Do ktorého konkrétneho indexového fondu sa budú od mája 2023 ľudia automaticky zaraďovať? Ako je definovaná predvolená investičná stratégia pre nových sporiteľov? Do II. piliera sa noví sporitelia prihlasujú automaticky, ale je možné z neho vystúpiť - prečo by niekto mal chcieť vystúpiť z II. piliera - existujú na to logické dôvody? Zrušili sa poplatky za zhodnotenie - budú d.s.s. napriek tomu schopné dosiahnuť pre klientov očakávaný výnos? Budú mať d.s.s. motiváciu zarobiť klientom čo najviac, aj keď neexistuje poplatok za zhodnotenie? Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR odhaduje, že zmeny majú potenciál zvýšiť úspory budúcich sporiteľov po 40 rokoch v systéme až o 64 % - súhlasíte s takto uvedeným potenciálom? Aký je váš názor na aktuálne možné formy výberu? Čo je podľa vás výhodnejšie? Ako plánujete postupovať vy osobne? Ako je to s dedením? Kedy bude možné a kedy už nie? Máte názor na zmeny, ktoré nastali v I. pilieri?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Kamarát nechce byť v II. pilieri. Čo mu môžem povedať, aby som ho presvedčil?

Peter Cmorej:
Povedal by som mu, že prvý pilier, takzvaný štátny dôchodok, je sľub, že raz v budúcnosti sa nájde dostatočne veľa pracujúcich, ktorí zaplatia slušný dôchodok aj tebe. Vieme, že ten sľub je postavený na hlinených nohách, lebo finančne (a demograficky) to nevychádza. Sporiteľ v druhom pilieri sa naopak, čiastočne spolieha sám na seba a svoje schopnosti. Čo si nasporím, je moje a raz mi to pomôže na dôchodku.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  750
  •  | 
  • Páči sa:  1 373x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu